Native sadržaj Digni prstić za svoj vrtić 21. ožujka 2024.

S malo pomoći, u DV Kustošija-Vrbani III povrtnjak žele zasaditi, da se djeca svježim povrćem mogu sladiti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte priče kojima je nominirano deset finalista i glasajte za vrtiće koji će osvojiti potporu u vrijednosti od 3000, odnosno 2000 eura

Portal missMAMA i Pampers ponudili su vam priliku da pomognete vrtiću kojem želite, a vi ste to objeručke prihvatili! Pred vama je 10 najboljih priča pristiglih tijekom trećeg kruga natječaja Digni prstić za svoj vrtić. Priče koje dobiju najviše glasova priskrbit će nagradu vrtićima koji su predstavljeni u pričama.

Glasovanje će trajati od 21. ožujka do 31. ožujka. Glasovi čitatelja odlučit će koje su priče najbolje, pa će vrtić s pričom koja osvoji najviše glasova dobiti potporu u vrijednosti od 3000 eura, dok će idući po broju glasova dobiti potporu od 2000 eura. 

Glasajte za DV Kustošija

Pročitajte priču s kojom je nominiran DV Kustošija, Vrbani III

„Kako baš i ne volim variva sva…“

Moje ime je Ivona Brodić, majka sam trogodišnje Mile koja ide u DV Kustošija – Vrbani III. Osim što mi je kao majci izuzetno bitno da mi se dijete pravilno hrani, uz to sam i diplomirani nutricionist pa sam svjesna velikog problema s kojim se u Hrvatskoj susrećemo. Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavio je najnovije podatke o prehrambenim navikama djece u sklopu Europske inicijative praćenja debljine djece (eng. European Childhood Surveillance Initiative, COSI). Rezultati hrvatskog dijela istraživanja pokazuju da je 35,0 % djece pretilo ili ima prekomjernu tjelesnu.

Nažalost, većina te djece ostat će pretila i u odrasloj dobi, osim ako se nešto značajno ne poduzme i promijeni. Pravilna prehrana u djece doprinosi zaštiti od malnutricije i nezaraznih bolesti, a trebala bi uključivati svakodnevnu konzumaciju 5 porcija voća i povrća te obilovati mahunarkama, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama i kvalitetnim izvorima proteina poput ribe i nemasnog mesa s ograničenim unosom dodanog šećera iz grickalica, slatkiša i zaslađenih napitaka.

Zadnjih su desetljeća promjene u prehrambenom ponašanju i razini tjelesne aktivnosti uvelike doprinijele porastu pretilost u djece. Bez obzira na jasne preporuke, istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj tek svako treće dijete svakodnevno konzumira voće (33,8 %), što je ispod ionako lošeg europskog prosjeka (42,5 %). Po konzumaciji povrća smo još lošiji – svega 16,7 % djece jede povrće svaki dan i samo je 5 zemalja u Europi lošije od naše „mediteranske“ Hrvatske! Što se dogodilo? Gdje smo pogriješili? Što nam to djeca svakodnevno jedu ako gotovo da i ne konzumiraju voće i povrće? I možda najbitnije pitanje od svih – što možemo sada učiniti? Ovi nam podaci trebaju biti pokazatelj goruće potrebe za stvaranjem zdravijeg prehrambenog okruženja te potaknuti javnozdravstvene i obrazovne institucije na promicanje pravilnih prehrambenih navika u djece.

Iako je u vrtićima prehrana raznovrsna i regulirana, uz dobru se volju toliko toga još može napraviti po pitanju stvaranja pravilnih prehrambenih navika. Tu dobru volju pokazala je naša odgajateljica Jana Pavičić iz grupe Maslačci i potaknula me da podržim ovu naoko malu, a toliko bitnu inicijativu. Jana je počela pisati priče, pjesme i igrokaze kroz koje će našim malcima pokušati približiti važnost konzumiranja svega onoga što bi oni najradije izbjegli, a toliko je bitno za pravilan rast i razvoj. Ovo je njena pjesma o varivima: 

Za tebe, za mene, za svakog od nas 
Hrana je važna, reci na glas… 
Važna za glavicu, ruke i noge 
Stopala i prstiće koji nas kroz igru vode… 
A što ako ne volim ručati ja 
Mrkvicu, grašak i ta variva svaaa… 
E, e, e, sad! Čuo je grašak kako ne volim ga ja 
I sav tužan plakao dan ili dva 
Onda je odlučio postati borac, 
Pravi sportaš ili moreplovac… 
Tad sjetio se grašak „Mali sam i zelen, 
Još k tome djeca me ne žele“ 
„Heeej, želim te ja“, tiho je rekla Marta 
„I ja, i ja, i ja“, rekoše ostala dječica… 
Grašak je toliko sretan bio, 
A dječici je bilo simpatično i milo… 
Kada su probali tu malenu kuglicu graška, 
Povikaše djeca „Želimo još ovih slatkih loptica par“ 
A Zoe tada reče „Pa sad sam shvatila, u tome je stvar. 
Varivo od graška od sada ću ručati 
I u hrani prilično guštati.“ 
Grašak tad brzo prenosi poruku tu 
Kako mrkvici, kelju i kupusu mjesta za brigu nema, 
Jer svoj dječici najbitnija je stvar, 
Polako probati što su dobili na dar. 
Varivo će nam svima postati važno, 
Jer nam tijelo tada postaje snažno! 

Na nama roditeljima je svakako najveća odgovornost usaditi svojoj djeci pravilne prehrambene navike od najranije dobi, no možemo biti sretni i od srca zahvalni što imamo nekoga tko će nam u tome pomoći, a igra i pjesma su savršeni način kojim maloj dječici možemo približiti ovako bitne stvari. Prehrambene navike koje steknu sada, ponijet će sa sobom i u odraslu dob. Zato je jako bitno da budu kvalitetne!

Ovim putem želim prijaviti naš DV Kustošija-Vrbani III na natječaj Digni prstić za svoj vrtić. Potporom bismo dječici nastojali još više približiti pravilne prehrambene navike kroz izradu povrtnjaka u kojem bi samostalno sadili i brali povrće koje će se kasnije naći u njihovim varivima, kao i kroz organizaciju radionica u kojima bi sudjelovali i nutricionisti te opremu kuhinje pomagalima koja će osoblju pomoći u pripremi svih zdravih i raznovrsnih obroka koje svakodnevno pripremaju s toliko ljubavi! Od srca se nadam da ćete prepoznati važnost ove inicijative i podržati je!

Mama Ivona, mag.nutr.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.