Native sadržaj Digni prstić za svoj vrtić 02. veljače 2024.

Na neke kompromise ne treba pristati: Evo koje bi pelene mogle biti najbolji izbor za bebu

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako nam to nije jedna od prvih stavki kad razmišljamo o prinovi, činjenica je da na bebu ipak trošimo dosta novca. No, neke stvari ne bismo trebali mijenjati niti dovoditi u pitanje.

Kad postanemo roditelji prvi put, sve nam je vezano uz roditeljstvo novo, nepoznato, zanimljivo i izazovno. Sve radimo prvi put, sve želimo isprobati, a sve je tako maleno i tako simpatično da se odmah zaljubimo u to i jednostavno moramo imati. I tad baš kao mala djeca želimo – sve. Čini nam se da novac uopće nije važan, pa ako si to „sve“ na bilo koji način možemo priuštiti, tada to i učinimo.

S vremenom shvatimo da velika većina tog što smo nabavili za bebu zapravo nije uopće nužna i da bez većine tog zapravo možemo. Čini nam se da krevetić ima previše funkcija, a ne koristi se niti jedna – jer beba spava s nama u krevetu. Ona ležaljka ne služi baš ničem jer plač u njoj ne prestaje i ne možemo to baš predugo slušati. Kolica imaju zanimljive funkcije i krasna su, ali jako teška… Sve u svemu, ubrzo shvatimo da smo potrošili puno novca uzalud. Ili ne baš uzalud, ali mogli smo proći i s puno manje rupa u budžetu.

I pokušamo s manje...

Nekoliko godina kasnije, stiže nova beba i mi smo uvjereni da ćemo ovaj put pametnije birati. Znamo da nam ne treba gotovo ništa, a i to što ćemo nabaviti neka bude što jeftinije. Tu je sad dvoje djece, valjda uštedjeti! Kako na svemu, tako i na pelenama, pa pomislimo kako ipak možemo proći nešto jeftinije od pelena Pampers Premium Care koje smo koristili s prvim djetetom…

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Upravo je ovo neupitna greška. A jednako kako smo na kraju došli do zaključka da nam je većina opreme nepotrebna, tako ćemo i u ovom slučaju na kraju doći do tog da skuplje ne mora nužno biti bolje – ali nekad itekako jest, kako bolje, ali i kad se sve zbroji i oduzme – zapravo bude i cjenovno prihvatljivije. I sad nam se čini da ovdje računica ne štima. Kako skuplje pelene mogu biti cjenovno prihvatljivije?

Pa kad se radi o Pampers Premium Care pelenama to je itekako istinito.

Na primjer, beba koja ima šest mjeseci, potroši dnevno oko pet pelena (naravno da ima i boljih i lošijih dana…). Ako pelena koju stavimo djetetu ne može upiti sve ono što beba „ispusti“ u pelenu, potrošit ćemo ih više. Te dodatno potrošene pelene mogu biti dvije ili tri na dan – što nam se možda ne čini posebno dramatično. No, ako to preračunamo u mjesečnu brojku, doći ćemo do cifre koja nije baš zanemariva. To može biti i oko 30 dodatno potrošenih pelena, pa i više!

Samo naj za bebu

No, ni to nije cijela priča, kao što to nisu ni svi troškovi koje ćemo imati, ako odlučimo sniziti kriterije i odlučiti se za neke druge, jeftinije pelene. Pelene koje na upijaju dovoljno stvaraju potrebu za većim brojem pelena u danu, jer niti jedan roditelj ne želi da njegovo dijete leži, puže ili sjedi, a kamoli radi prve korake s krcatom pelenom koja visi do tih malenih koljena. Dodatne pelene stvaraju dodatni trošak, pa one jeftine pelene više nisu tako jeftine.

Isto tako, pelene koje nisu dovoljno sigurne i ne prianjaju dobro na otvorima oko nogica, začas će propustiti sadržaj pelene i pelena će procuriti. Po hlačicama, bodiju, pidžamici ili čak nekoj haljinici ili finim hlačama koje beba možda ima na sebi ako ste negdje vani. Fleke znače mijenjanje odjeće, fleke znače češće pranje odjeće, pa samim time i trošenje više deterdženta, struje, ali na kraju i brže „trošenje“ robice. Uza sve to ne moramo niti spomenuti mrak koji nam padne na oči kad usred noći moramo mijenjati i plahte ili vreće za spavanje…

Ne postoji uzalud i bez razloga ona poslovica koja kaže da nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftino, a ovdje se ona itekako uklapa i važi. Kad postanemo roditelji i možemo si to priuštiti, onda kod nekih stvari ne treba raditi kompromise. Ako si ikako možemo olakšati to razdoblje života, onda to trebamo učiniti. Radije ćemo vrijeme potrošiti na uživanje u novostima koje nam priređuje naša beba svakoga dana, nego mijenjati pelene češće nego što trebamo ili prati odjeću češće nego obično. Zato će oni roditelji koji ne žele raditi ovakve kompromise uvijek odabrati pelene Pampers Premium Care.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.