Native sadržaj Digni prstić za svoj vrtić 19. siječnja 2024.

DV Lipa tek bio obnovljen, kad ga je u potpunosti uništila svibanjska poplava

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte priče kojima je nominirano deset finalista i glasajte za vrtiće koji će osvojiti nagradu u vrijednosti od 3000, odnosno 2000 eura

Portal missMAMA i Pampers ponudili su vam priliku da pomognete vrtiću kojem želite, a vi ste to objeručke prihvatili! Pred vama je 10 najboljih priča pristiglih tijekom prvog kruga natječaja Digni prstić za svoj vrtić. Priče koje dobiju najviše glasova priskrbit će nagrad vrtićima koji su predstavljeni u pričama. 

Glasovanje će trajati od 21. siječnja do 31. siječnja. Glasovi čitatelja odlučit će koje su priče najbolje, pa će vrtić koji predstavlja priča s najviše glasova dobiti nagradu u vrijednosti od 3000 eura, dok će idući po broju glasova dobiti nagradu od 2000 eura. 

Glasajte za DV Lipa

Priča s kojom je nominiran DV Lipa:

2021. Općine Čađavica, Čačinci i Crnac, osnovale su zajedničku javnu ustanovu Dječji vrtić "Lipa" Čađavica, jer se u tim manjim sredinama pojavila potreba za vrtićem. Kao takav, vrtić je prvi u Hrvatskoj koji su tri općine zajednički osnovale radi racionalizacije troškova. Tri vrtića imaju zajedničku upravu - jednog ravnatelja, jednog administrativno-računovodstvenog djelatnika, kao i stručnog suradnika logopeda i domara. Sva tri odjela, u tri općine, od samog početka rada, popunila su svoje kapacitete.

Područni odjel Čačinci s radom je započeo u studenome 2021. s tri odgojno-obrazovne skupine: jasličkom, srednjom i starijom skupinom. Šest stručnih odgojitelja vodilo je brigu i skrb o 54 djece. Već sljedeće godine javila se potreba za još jednom jasličkom skupinom, te je zaposleno još dvoje odgojitelja. Sva prijavljena djeca za upis, time su ostvarila pravo na upis. Lista čekanja nije postojala. Svojom kreativnošću, kompetencijama i voljom, odgojitelji su vrtić učinili dječjom kućom, nudeći im različite zanimljive sadržaje učenja. Vrtić je, u suradnji s udrugama s područja Općine Čačinci, sudjelovao u svim lokalnim manifestacijama. Svojim je radom bio na ponos svim mještanima.

A onda je došao petak, 12. svibnja 2023., koji je ispisao povijest Čačinačkog vrtića. U poslijepodnevnim satima, počela je padati snažna kiša. Kiša je prouzročila veliku poplavu, te zgradu vrtića do pola visine poplavila.

Poplavom je uništeno sve što se tek krenulo unaprjeđivati, stvarati i graditi. Prekinute su najljepše dječje priče, najslađi dječji snovi. Kroz pola sata, voda je uništila doslovno sve. Dok su djelatnici vrtića, koji su boravili u njemu dok je voda bila u naletu, pokušavali spasiti vlastite živote, nisu uspjeli iz vrtića spasiti ništa.

Već sljedeći dan, kad se voda povukla, u zgradu vrtića pohrlili su svi djelatnici, roditelji polaznika vrtića, mještani Čačinaca i okolnih mjesta, svi ljudi dobre vode, da spase ono što nije uništeno.

Prizori su uistinu bili strašni. Ništa više nije bilo na svome mjestu: propali podovi na kojima su napravljeni prvi koraci, uništeni zidovi na kojima su bile slike majki povodom Majčinog dana, razbijena stakla oslikana dječjim ručicama, prevrnut namještaj, natopljene i prljave lutke i slikovnice..

Pjesme koje su se do jučer pjevale, zamijenjene su bolnim kricima djece, roditelja i svih volontera koji su bili u uvjerenju da je to samo ružan san.

No, ružan san je ipak bio grozna stvarnost. 72 djece ostalo je bez svog drugog doma, bez svojih osobnih stvari i svega onoga lijepoga što su do tada stvorili.

U nedjelju, ponovno je padala jaka kiša, ali ona nije spriječila djelatnike, roditelje i sve volontere da osposobe zamjenske prostore pri osnovnoj školi i zgradi općine kako bi djeca već od ponedjeljka imala gdje boraviti. Tako je i bilo. Uz samo nekoliko sati odmora u tri dana, prostor je osposobljen i djeca su već od ponedjeljka imala gdje boraviti.

Cijela se Hrvatska digla na noge, pomažući prikupiti osnovne materijale za rad. Trenutno je zgrada vrtića u obnovi i djeca još uvijek borave u zamjenskim prostorima. Usprkos svemu ružnome, ipak smo sretni jer smo iz cijele ove priče izvukli ono najbolje, upoznali nove, nesebične ljude koji su nam pomagali i naučili važnu životnu lekciju - bol je manja kada nisi sam.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.