Native sadržaj Digni prstić za svoj vrtić 12. prosinca 2023.

Detaljni vodič: Evo kako odabrati pravu veličinu pelena...

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pitate se koju veličinu pelena odabrati za svog mališana? Baš kao i odjeća, veličine dječjih pelena sortirane su po dobi, odnosno veličini ili težini djeteta. Možda na prvi pogled ne izgleda kao najvažnije, ali vjerujte, pogrešna veličina pelena može imati ogroman utjecaj na vašu svakodnevicu.

Zamislite ovo: vaša mala beba sjedi i igra se, sretna i zadovoljna, a onda, iznenada, pelena procuri. Primijetite kako se fleka širi hlačicama, pa prema tepihu na kojem beba sjedi i na onim mjestima koja je najteže čistiti. To znači više čišćenja i pranja, a svi znamo koliko je svaki slobodan trenutak dragocjen za roditelje, kako bismo se odmorili i napunili baterije. Ali to nije sve. Prava veličina pelena ne samo da osigurava zaštitu od neugodnih nezgoda, već također čuva kožu vaše bebe i omogućava joj udobno istraživanje i igranje. Vidite koliko je važno da pelena koju namijeniti svojoj bebi uistinu i odgovara vašoj bebi.

Novorođenčad može 'proizvesti' 10 do 12 prljavih pelena svaki dan, a na kraju se taj broj smanji na 6 do 8 pelena u danu. S obzirom na svu tu mokraću i kakicu, od velike je važnosti pronaći pravi broj za vašeg mališana. Sigurno ne želite curenje iz prelabavog pojasa ili preuskih rupa na nogama!

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock No, nažalost za mlade roditelje, ne postoji univerzalni vodič za mjerenje pelena. Veličina se razlikuje za svako dojenče – baš kao i za odjeću i obuću – i ovisi o težini, a ne o dobi. 

Vodič kroz veličine pelena

Kada je riječ o pelenama za novorođenčad, obično se kreće s pelenama Pampers Premium Care veličine 1 (2 - 5 kg) napravljenim da prigrlimo naše najmlađe dok ne odrastu do kilaže od otprilike 4 do 5 kg. Ako je beba prijevremeno rođena (

I onda, kako naše male bebe rastu i postaju sve aktivnije, cijela stvar oko mijenjanja pelena se mijenja. Polako prelazimo na veće veličine kad mrvica počne eksperimentirati s čvrstom hranom, obično između 5. i 7. mjeseca. Tu dolazi do izražaja super moć upijanja pelena. Većina mališana koristi pelene do druge ili treće godine. U to vrijeme, kada djeca postanu mali vrtuljak aktivnosti, birajte pelen koje imaju sve: snažnu podršku, fantastično upijanje i veliku rastezljivost. I nemojte zaboraviti često mijenjati pelene - to je ključ za izbjegavanje svih onih dosadnih pelenskih osipa, posebno kod dječice koja stalno trčkaraju okolo. 

Tablica veličine pelena Pampers Premium Care:

Težina bebe Veličina pelene
 manje od 3 kg 0
2 - 5  1
4 - 8 2
6 - 10 3
9 - 14 4
11 - 16  5
13 + kg 6

Kako odabrati pravu veličinu pelene?

U većini slučajeva, težina vaše bebe će se savršeno uklopiti u opseg određene veličine pelene, što znači da ste na pravom tragu. No, ponekad ćete se naći u situaciji da birate između dvije različite veličine jer vaša beba spada u oba opsega.

Zato, kada se odlučite za određenu veličinu Pampers Premuim Care pelene, provjerite pristaje li savršeno tijelu vaše bebe na sljedeće načine:

  • Gornji rub pelene trebao bi biti točno ispod bebina pupka. 
  • Manžete za noge ne smiju biti labave, odnosno otkrivati slobodan prolaz. Nakon što je pelena navučena, prijeđite s dva prsta unutar manžeta za noge kako biste poravnali svaku, što može spriječiti curenje.
  • Nakon zakopčavanja pelene, trebali biste moći staviti dva prsta ispod pojasa. To znači da pelena dobro pristaje—ne previše tijesno, ne previše labavo.
  • Ne biste smjeli vidjeti crvene mrlje na bebinim nogama kada skinete pelenu. Jer udobnost je ključna, zar ne? 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.