Native sadržaj 05. studenoga 2022.

7 razloga zašto je Slovenija idealno mjesto za tvoj obiteljski odmor

Foto: TZS
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije lako odlučiti kamo poći na obiteljski odmor, a da svi budu zadovoljni i da ne moraš dugo putovati s djecom. Ako nisi Sloveniju razmatrala kao mogućnost trebala bi jer ima puno razloga zašto je upravo susjedna nam zemlja izvrsna za obiteljski odmor.

Mi ti donosimo sedam jako dobrih razloga za obiteljski odmor u Sloveniji: blizu je, sigurna je, zelena je, ima fenomenalne vodene parkove, geografski je raznolika, ima uređene planinarske staze i šetnice, nudi organsku hranu. Slovenija je savršena za one koji traže raznolika, autentična, prilagođena i boutique iskustva. Tamo gdje se zimi skija ljeti s obitelji možeš uživati u dugim šetnjama, biciklizmu, vodenim sportovima, planinarenju (Planinski savez Slovenije održava više od 10. 000 kilometara označenih planinarskih staza). Tu su i more i sunce, ali i pitoreskni kopneni predjeli. Slovenija ima brojna mjesta i gradove koje ćete ti i tvoja obitelj pamtiti po živosti ulica i trgova. Netaknuta priroda okruživat će vas na svakom koraku čak i u urbanim sredinama. O zdravstvenom i spa turizmu u Sloveniji već se puno zna zbog prirodnih ljekovitih učinaka termalnih voda, blagotvorne morske i planinske klime s aerosolima, slanom vodom i solanskim blatom, ljekovitim peloidima i tresetom. Pa krenimo redom s nabrajanjem zašto je Slovenija idealan izbor za obiteljski odmor.

 | Author: TZS Foto: TZS

Blizu je

Iz većeg dijela Hrvatske (Istra, Sjeverna Hrvatska) Slovenija je vrlo blizu što je važan podatak, ako putuješ s djecom. Slovenija je jedno od rijetkih mjesta gdje možeš posjetiti raznolika odredišta razdvojena lako savladivim udaljenostima što i tebi i djeci može biti vrlo zabavno. Djeca će uživati u raznolikim iskustvima jer će na samo jednom putovanju moći vidjeti planine, dvorce, gradove, more i što je njima možda najvažnije uživati u vodenim parkovima.

Sigurna je

Slovenija se već godinama smatra jednom od najsigurnijih država na svijetu te je na petom mjestu na najnovijem Globalnom indeksu mira za 2021. Ugled sigurne zemlje održava se odgovornim ponašanjem za očuvanje zdravlja na nacionalnoj i lokalnoj razini. U cijeloj Sloveniji vrijede mjere i zahtjevi koje je izdao i odredio Nacionalni institut za javno zdravstvo na temelju epidemiološke situacije. Slovenski zdravstveni i higijenski standardi u skladu su sa SafeTravels globalnim standardiziranim zdravstvenim i higijenskim protokolima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC). Ugostiteljski sektor pažljivo provodi sve preporuke za sprječavanje infekcija. Osim toga poznati vodič za putovanja Lonely Planet pozicionirao je Sloveniju kao petu među top 10 svjetskih destinacija za posjetiti 2022. godine. Ako imaš djecu školskog uzrasta taj podatak im može biti atraktivan jer će moći reći da su bili u jednoj od deset najpoželjnijih zemalja na svijetu na odmoru.

Zelena je

Slovenija je zelena zemlja u srcu Europe. Na mnogim lokacijama u Sloveniji vidjet ćeš logotip Green & Safe što je znak da zemlja stremi održivom razvoju. Slovenija je prva zemlja koja je dobila titulu Global Green Destination. Više od 50 turističkih destinacija pod krovnim brendom SLOVENIA GREEN zadovoljava kriterije Green Destinations Standard koje propisuje GSTC (Global Sustainable Tourism Council). Mnogi ponuđači ispunjavaju i niz drugih kriterija propisanih sustavima certificiranja za dobivanje raznih logotipova vezanih uz kvalitetu i održivost u turizmu.

 | Author: TZS Foto: TZS

Raznolika je

Planinske vrhove u samo nekoliko sati vožnje možeš zamijeniti primorjem, ljekovitim termalnim vodama među pitomim vinorodnim brežuljcima ili urbanom vrevu glavnog grada. U Alpskom dijelu Slovenije  je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Europi Triglav. Ovaj dio zemlje nudi nevjerojatne mogućnosti za razne aktivnosti na otvorenom. U Mediteransko i Kraškom djelu zemlje možete posjetiti poznate kraške špilje, doživjeti priče o soli na razne načine i otkriti da su zbog trgovinom solju nastali neki  od najljepših obalnih gradova. U termalnoj panonskoj Sloveniji među vinorodnim brežuljcima s autentičnom gastronomijom i ljekovitim toplim izvorima su brojne terme, ali i mnogobrojni dvorci koji će buditi dječju maštu. U središnjem dijelu zemlje možete uživati od Ljubljane do nevjerojatnih šuma i šumskih rezervata – ovdje ćete vidjeti mjesta koja pripadaju svjetskoj baštini UNESCO-a. U Ljubljani i središnjoj Sloveniji pronaći ćete jedinstvenu vibru urbane kulture i događanja, kao i spokoj zelenog sela u isto vrijeme.

 | Author: TZS Foto: TZS

Ima puno fenomenalnih vodenih parkova

Slovenske terme imaju obilje vanjskih i zatvorenih vodenih površina za kupanje u svim godišnjim dobima. Štoviše, imaju i masažne i terapeutske bazene te vrlo atraktivne vodene parkove s toboganima. Dostupna je i zabava za djecu. U svim toplicama možete pronaći ugodne kutke za opuštanje u vodi, kupanje i zabavu. Ljeto još nije gotovo i ako razmišljaš kako svojoj obitelji pružiti pravu količinu zabave posjetite atraktivne termalne i vodene parkove u slovenskim toplicama i lječilištima te se zabavite uz razne zabavne programe. Iako neke toplice i u hladnijim mjesecima nude zanimljivu aqua zabavu u svojim zatvorenim prostorima, sezona pravih termalnih aqua užitaka je još uvijek vani. Posjetitelji su već dobro upoznati s nekim vodenim i termalnim atrakcijama, no ponegdje su ugodno iznenađeni i novitetima.

Pročitaj koje su najbolje terme za posjet s djecom !

 | Author: TZS Foto: TZS

Ima uređene staze i šetnice

Kada se ide s djecom na prvom mjestu je sigurnost, zato je Slovenija dobar izbor, ako ste obiteljski orijentirani na pješačenje ili biciklizam jer ima kilometre uređenih staza za obje aktivnosti. Više od 10 long-distance biciklističkih staza, 11 parkova za brdski biciklizam. Više od 50 specijaliziranih smještajnih kapaciteta za bicikliste. Alpska Slovenija poziva posjetitelje da dožive izvrsne biciklističke parkove ljeti i staze za brdski biciklizam svih razina težine. Termalna Panonska Slovenija nudi prijateljske staze za obiteljske biciklističke izlete duž ravnica uz rijeke i pitome ruralne brežuljke te rute za cestovne bicikliste. Ljubljana i Središnja Slovenija dokazuju da je bicikl izvrstan izbor za putovanje u gradovima i otkrivanje priča na tematskim biciklističkim stazama.

 | Author: TZS Foto: TZS

Organska hrana je široko zastupljena

Poznato je da je većini mama jako važno što njezina obitelj  jede, ako si jedna od takvih, onda ćeš u Sloveniji po pitanju prehrane biti vrlo zadovoljna. U Sloveniji postoje 24 gastronomske regije s preko 400 tipičnih domaćih i regionalnih jela i pića te preko 40 održivo orijentiranih objekata s hranom nositelja Slovenia Green Cuisine label. Najbolja hrana pripremljena u slovenskim kuhinjama dolazi iz vrtova i polja uzgojenih organski. Vrhunski kuhari i drugi gastronomski stručnjaci koriste plodove šumskih i drugih autohtonih vrsta koje rastu u raznolikom slovenskom krajoliku. Jela su oplemenjuju solju iz tradicionalnih jadranskih solana, medom autohtone vrste pčela, bučinim i maslinovim uljem tipičnim za pojedine krajeve. Vrhunska kvaliteta u slovenskoj gastronomiji osigurana je poštivanjem načela održivosti i zelenih opskrbnih lanaca.

 | Author: TZS Foto: TZS

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.