Beba Zdravlje i njega bebe 03. prosinca 2019.

Po čemu se razlikuje od tatine kože i kako ju sačuvati

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li znala da bebina koža gubi vodu dvostruko brže nego koža odraslog čovjeka? Bebina je koža izrazito osjetljiva na promjene u okruženju i zahtjeva posebnu njegu.

Bebina koža razlikuje se od kože odraslog čovjeka najprije samim time što je još uvijek u razvoju, a zbog toga je osjetljivija na iritacije i promjene u okolini. Najgornji sloj bebine kože može biti i do 30% tanji i gubiti vodu dvostruko brže nego koža odrasle osobe. Također, bebina koža često može biti suha bez jasnih vidljivih znakova. 

Bebina koža ima pH oko 5,5, dok koža odraslog čovjeka ima pH ispod 5. Pretpostavlja se da je bolest kože, ekcem, povezana s previsokim pH-om kože, onim od 6,5 ili 7. Zbog svega je toga važno koristiti kozmetičke proizvode koji su specijalizirani za bebe i njihovu osjetljivu kožu. 

Utječe li njega kože na bebin imunitet?

Koža je naš najveći organ na kojem žive brojne dobre i loše bakterije i čine tzv. kožni biom. U njemu žive mikroorganizmi, pretežito bakterije, koji čine zaštitnu barijeru i štite kožu od patogena ili organizama koji uzorkuju bolesti ili infekcije. 

Kožni biom prilikom rođenja ima ograničen broj vrsta mikroorganizama, ali se on s vremenom širi i dijete preuzima nove vrste bakterija od roditelja, drugih skrbnika i iz okoline. Na taj je način zdrava koža prvi saveznik dobrog zdravlja. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako i kada kupati bebu?

Idealna temperatura vode za bebinu kupku jednaka je temperaturi njezina tijela. Dakle, optimalna je temperatura vode oko 37 °C. Danas postoje kadice s ugrađenim termometrom, ali uvijek se možeš poslužiti i onim običnim.

Tijekom trećeg tjedna života počinje rad žlijezda lojnica i znojnica te se može odrediti tip bebine kože. Ovisno o tome je li riječ o masnoj, izrazito suhoj ili osjetljivoj koži, možeš odrediti koliko često i čime kupati bebu. Normalna ili masnija koža mogu se kupati svakodnevno. Kod suhe, perutave i osjetljive kože smanji broj kupanja na 2-3 tjedno u nešto hladnijoj vodi, temperature 35-36 °C jer topla voda dodatno isušuje kožu. Koristi nježne proizvode namijenjene djeci kao što su njegujuće kupke ili ulja. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Testirale ste proizvode za kupanje - evo što vam je najvažnije

Pozvali smo čitateljice missMama da sa svojim bebama testiraju Lupilu baby proizvode za kupanje. Čitateljice su isprobale baby njegujuću kupku, šampon i ulje. Cijela je linija Lupilu kozmetike veganska, dermatološki testirana, bez mineralnih ulja, bez silikona i bez parabena. Proizvodi čiste, štite, njeguju te djeluju protuupalno i regenerativno na najosjetljiviju dječju kožu. 

Najviše vam se svidio blagi miris proizvoda.

"Kod šampona mi se sviđa božanstven miris i to što ne iritira oči, a kod kupke što ne isušuje kožu. Ulje se brzo upilo i također je blagog mirisa kakav volim." - mama Tijana i jednogodišnji dječak.

"Sviđa nam se dizajn proizvoda, sastojci i posebno mirisi jer ne volimo preintenzivne mirise za bebe. Ulje se brzo upija i ne ostavlja tragove na odjeći, a koža je nakon nanošenja ulja bila mekana, ali ne i masna." - mama Ana Marija i dječak od 6 mjeseci.

"Volim blage mirise pa su mi se oni svidjeli kod Lupilu proizvoda. Ulje se brzo upilo, dijete nije dobilo nikakve reakcije na proizvode i generalno nemam zamjerki na proizvode." - mama Ivanka i dvogodišnja djevojčica.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Uz miris, mamama je važno da proizvodi ne izazivaju reakcije, a kao dodatni plus navode idealnu pjenušavost kupke i šampona.

"Šampon je čista desetka! Njegujuća kupka se odlično pjeni i ima ugodan miris, a Pia nije dobila nikakve iritacije." - Mama Mihaela i djevojčica od 6 mjeseci. 

"Kod kupke i šampona mi se sviđa što se lijepo zapjene i dobro operu bebu. Miris proizvoda je blag i beba nije dobila nikakve iritacije na koži." - mama Maja i djevojčica od 10 mjeseci.

"Kod njegujuće kupke mi se sviđa što je blagog mirisa, ne iritira oči i kožu i ne pjeni se previše, ali dovoljno." - mama Iva i djevojčica od 17 mjeseci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.