Beba 21. rujna 2022.

Što je sve od odjeće neophodno za novorođenče?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dolazak prinove u obitelj za mnoge je roditelje vrlo stresno, posebno za one koji roditelji postaju prvi put. Često je najveća muka odabir potrepština za novorođenče koje će novopečenim roditeljima biti neophodne u svakodnevici s njihovim mališanom. Pored autosjedalica, kolica, bočica i tetra pelena, jako je važno odabrati i adekvatnu odjeću za bebu.

U slatkom iščekivanju dolaska novog člana obitelji, omiljena aktivnost trudnica nerijetko je kupovina i priprema odjeće za bebe. Iako je teško odoljeti šarolikoj ponudi preslatkih bodija, hlačica, cipelica i pidžama, važno je ne pretjerivati s količinom. Bebe vrlo brzo rastu i ne stignu iznositi svu odjeću. Upravo zato, nema smisla trošiti sulude svote novca na dizajnerske komade odjeće koje će dijete prerasti već nakon dva, tri tjedna. Osim toga, uzmite u obzir da ćete dio odjeće vrlo vjerojatno dobiti na poklon. Praktično je pripremiti odjeću barem za prva tri mjeseca, kako biste imali bezbrižnu rutinu sa svojim malenim nasljednikom ili nasljednicom.

Koju odjeću kupiti prije dolaska bebe?

Dovoljan broj bodija

Bebe prvih nekoliko mjeseci često bljuckaju i sline, a čak i nešto starija djeca koja samostalno jedu ne mogu svoj bodi sačuvati čistim cijeli dan. Zato bi bilo dobro, prije dolaska bebe, opskrbiti se s minimalno 10-ak bodija na kratke i duge rukave koje ćete, ovisno o godišnjem dobu, moći odjenuti bebi ispod majice ili samostalno, uz tajice ili hlačice. Važno je pritom odabrati bodije koji su praktični za svlačenje i oblačenje, a to su bodiji s prednjim preklopom (kopčanjem). U suprotnom ćete bodije morati odijevati preko glave, što kada je novorođenče u pitanju, nije baš zgodno.

Pamučne majice

Baš kao i bodiji, obične pamučne majice neizostavan su dio bebine garderobe. Trebat će vam dovoljan broj majica koje ćete moći redovito mijenjati po potrebi. Ukoliko je hladnije doba godine, bilo bi dobro imati i nekoliko debljih vestica i jaknicu za šetnje.

Hlačice

Hlačice za bebe mogu se pronaći u gotovo svakoj trgovini za bebe, no obzirom da će vam u početku trebati barem 5,6 komada, najbolje je kupiti ih u setovima i tako uštediti novac. U Lidlu do 28. rujna možete kupiti set od 3 komada hlačica od bio pamuka po cijeni od 59,99 kuna ili 2 seta (6 hlačica) za 101,98 kuna. 

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Jednodijelne pidžame

U istom tjednu u novoj Lupilu kolekciji za bebe bit će dostupne i praktične jednodijelne pidžame od čistog bio pamuka koje osiguravaju vrhunsku udobnost i kvalitetu za vašeg mališana po povoljnoj cijeni, a birati možete između pidžama s otvorenim ili zatvorenim stopalima. U Lidlu za kupnju jedne pidžame za bebe ostvarujete 30% popusta na kupnju druge, što znači da ćete 2 pidžame platiti 84,98 kuna.Trebat će vam otprilike 3 pidžamice koje ćete moći oprati ukoliko pelena procuri, a osim kvalitetnog materijala, važno je odabrati pidžamu koja se brzo i lako kopča. 

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Vreća za spavanje

Neke mame preferiraju vreće za spavanje, posebno u hladnijem razdoblju. Preporuka je odabrati pamučnu vreću za spavanje u kojoj se beba neće znojiti tijekom sna, s patentnim zatvaračem po sredini i kopčanjem u međunožju za jednostavno oblačenje i skidanje.

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Trebat će vam još:

  • 3 velika ručnika za kupanje bebe
  • 6-10 malih ručnika
  • 6 do 8 dekica za umotavanje
  • 4 plahte za kolijevku ili krevetić
  • 2 ili 3 tanke dekice ili prekrivača (čupave dekice predstavljaju rizik od SIDS-a)
  • 4 do 6 pari čarapica
  • Najmanje 1 šeširić široka oboda za zaštitu bebine glave i lica od sunca tijekom izleta
  • Skafander ili odjelce za snijeg (ako živite u hladnoj klimi)
  • Rukavice

Kakve materijale odabrati?

U prvim mjesecima života bebina koža je izuzetno osjetljiva na vanjske čimbenike. Odjeća je "druga koža" bebe. Ona igra važnu ulogu u sprječavanju iritacije kože kod beba sa suhom i vrlo osjetljivom kožom. Birajte odjeću koja je 100% pamučna ili od nekog drugog mekog prirodnog materijala (svile, lana, viskoze). Iako je vuna prirodni materijal, netolerancija na nju je prilično česta, stoga se u prvim mjesecima djetetova života preporučuje izbjegavati odjeću od vune i drugih grubih materijala. Izbjegavajte odjeću s ukrasnim predmetima poput perli ili traka koje su primamljive za diranje i predstavljaju opasnost od gušenja. 

Također izbjegavajte sredstva za pranje koja sadrže boje, mnogo mirisa i agresivne deterdžente. Uvijek provjerite je li odjeća dobro isprana od deterdženta. Svu novu odjeću obavezno operite prije prvog nošenja, a poželjno ju je i opeglati kako bi bili sigurni da su eliminirane sve bakterije. Bebinu osjeću je poželjno prati svakog dana (okrenutu naopačke) kako bi uklonili ljuskice kože i ostatke proizvoda za njegu koji mogu iritirati kožu.

Kupovina odjeće važan je dio pripreme za bebu, a svaka mama za svog malenog nasljednika priželjkuje samo najbolje. Lidl kontinuirano radi na tome da Lupilu kolekcije za bebe budu sigurne, kvalitetne i nježne prema bebi, a u novoj kolekciji pronaći ćete sve na jednom mjestu za svoju bebu. U tjednu od 19. do 25. rujna u Lidl trgovinama diljem Hrvatske potražite svu potrebnu odjeću za bebe od bio pamuka, a cijelu ponudu pogledajte u novom Lidl katalogu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.