Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 21. veljače 2024.

Koliko novorođenče treba jesti i znakovi da dobiva dovoljno mlijeka?

Foto: Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira hraniš li dijete majčinim ili adaptiranim mlijekom, evo što trebaš znati kako bi bila sigurna da dijete dovoljno jede.

Kada i koliko tvoje novorođenče treba jesti, to su zapravo najučestalija pitanja koja postavljaju novopečeni roditelji. Osim toga, beba u prvoj godini života raste više nego bilo kada kasnije u životu, udvostručujući veličinu kada joj je pet mjeseci, tako da je jako važno hraniti dijete koliko mu treba kako bi se neometano moglo razvijati u svakoj fazi. 

Koliko majčinog mlijeka treba novorođenče?

Pitaš se koliko beba treba jesti? "Kao pedijatri, kažemo da bebu treba hraniti na zahtjev", kaže pedijatrica Jennifer Trachtenberg iz New Yorka i asistentica na Medicinskom fakultetu The Mount Sinai. Kada je sve u redu, dojenje je potpuno dovoljno. Kada beba sisa potiče grudi da proizvedu dovoljnu količinu mlijeka koje će zadovoljiti njezine prehrambene potrebe. Kada beba treba više hrane - više sisa, potičući tvoje tijelo da proizvodi više. Genijalno. Naravno, pretpostavlja se da beba i tvoje grudi surađuju.

Teško je odrediti koliko novorođenče jede kada dojiš. Možeš koristiti ovaj vodič kako bi provjerila jede li dijete dovoljno. 

Od trenutka kada tvoje mlijeko dođe, beba će uzimati 60 do 90 grama mlijeka tijekom svakog dojenja, a do kraja prvog mjeseca doći će do 120 grama. Dok se mama i beba ne usklade bit će potrebno 20 do 45 minuta za svako dojenje ili čak i više.

Također, često pitanje je i koliko hranjenja beba treba? Možeš očekivati da će beba jesti svaka dva do tri sata (ili više), odnosno 8 do 12 puta na dan. Dok se beba i mama još uvijek navikavaju na dojenje, jedno hranjenje može čak trajati od 20 do 45 minuta ili čak i više. Ali to dojenje će pomoći da imaš potrebno mlijeko, tako da je to, u svakom slučaju, dobro provedeno vrijeme. Kako bebin trbuh postaje sve veći, moći će jesti sve veće količine mlijeka, tako da će i razmaci između hranjenja biti sve veći - oko tri do četiri sata. A dojenje će biti sve jednostavnije i efikasnije, obično bebe uzimaju 90% potrebnog mlijeka u prvih 10 minuta hranjenja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Koliko adaptiranog mlijeka treba jesti novorođenče?

Jedna od prednosti hranjenja djeteta formulom je što roditelj može točno izmjeriti koliki je bio unos hrane. Roditelji vide je li bočica ostala prazna ili ne. Evo koliko novorođenče treba pojesti.

Grami su grami, pa adaptirano mlijeko prosječno ima isto kalorija kao i majčino mlijeko, tako da je ukupna količina adaptiranog mlijeka koje dijete treba pojesti ista. Međutim, raspored hranjenja djeteta koje jede adaptirano mlijeko je različito od djeteta koje je na majčinom mlijeku. Budući da bebama treba više vremena da probave adaptirano mlijeko, potrebno je i više vremena između hranjenja. Novorođenče će vjerojatno biti gladno svaka tri do četiri sata, a jesti će otprilike 60 grama u svakom obroku, a do kraja prvog mjeseca doći će do 120 grama. Očekuj da će svaki mjesec jesti oko 30 grama više dok ne dođe do količine od 180 do 240 grama, što se obično dogodi oko bebinog šestog mjeseca. Općenito, oko 900 grama adaptiranog mlijeka na dan je najviše koliko će beba trebati (u tom periodu obično prelazi na dohranu, što kreće negdje oko bebinog šestog mjeseca).

Što ako kombiniraš adaptirano i majčino mlijeko?

Za mame koje kombiniraju dvije vrste mlijeka, nema pravila koliko često i koliko količinski novorođenče treba jesti određenu hranu. Ono što bi trebao biti cilj je da dijete jede od šest do osam obroka na dan istog mlijeka (manje što je dijete starije), ali s obzirom da su majčino i adaptirano mlijeko nutricionistički isti, jednostavno trebaš naći pravu kombinaciju za vaše dijete.

Još se pitaš koliko dijete treba jesti i koliko često? Sljedeća tablica može ti pomoći da se lakše snađeš ovisno o bebinoj dobi. Tablica hranjenja napravljena je prema informacijama Dječje bolnice 'The King’s Daughters', koliko obroka i koja količina, pa nećeš morati stalno razmišljati o tome je li tvoja beba gladna ili ne. Oko šestog mjeseca života, beba se počinje upoznavati s hranom (što je jedna potpuno nova avantura). 

- Od rođenja do prvog mjeseca: od 60 do 120 grama - 7 do 8 hranjenja dnevno (za dojenu djecu još i više)

- Od prvog do trećeg mjeseca: od 150 do 180 grama - 5 do 7 hranjenja 

- Od trećeg do šestog mjeseca: od 180 do 240 grama - 4 do 6 hranjenja

- Od šest mjeseci do prve godine: od 210 do 240 grama + dohrana  - 4 bočice dnevno + 2 do 3 obroka krute hrane

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Znakovi da tvoja beba jede dovoljno

Kada je riječ o novorođenčadi, koliko često ćeš hraniti svoju bebu ovisi o tome koliko tvoje novorođenče želi jesti. Pratiš znakove koje beba pokazuje kada je gladna - refleks traženja (kada bebu diraš po obraščiću, a ona počne okretati glavicu i počinje micati ustima kao da sisa), ili kao da sisa i miče usnama prije nego se počne derati ili plakati. Obrati pažnju na te znakove čak i kad je beba nahranjena, znat ćeš da je i dalje gladna ako aktivno sisa i glasno guta. Kada prestane sisati i opusti svoje ručice i ima pospani izgled "pijana od mlijeka", znat ćeš da je beba dovoljno jela.

Provjeravanje bebine pelene također može biti jedan od znakova da tvoja beba jede dovoljno. Mokra pelena svakih tri, četiri sata je dobar znak. Stolica nije toliko pouzdana, neke bebe imaju veliku nuždu svaki put nakon jela, druge samo jednom na dan.

"Kako se beba ponaša i raste je najvažnija stvar", kaže pedijatrica Jennifer Trachtenberg. Mjerenjem bebine težine, tvoj pedijatar će ti reći napreduje li tvoja beba dobro. Bebe obično dobiju od 15 do 60 grama dnevno u prva tri mjeseca, objašnjava pedijatrica Meryl Newman-Cedar iz Medicinskog centra Weill-Cornell. Imaj na umu da je cijela situacija puno važnija nego pojedinačni znakovi. "Općenito, želite vidjeti da visina i težina vaše bebe rastu", kaže ona.

Još savjeta za prehranu dojenčeta

Treba li bebu probuditi zbog jela? 

"Roditeljima govorim da ne bude bebu", objašnjava pedijatrica Trachtenberg. Kad beba ponovno dobije svoju porođajnu težinu treba je nahraniti svakih tri do četiri sata tijekom dana (normalno je da novorođenče izgubi na težini u prvih nekoliko dana života i ponovno je vrati). 

Treba li buditi dijete ako zaspi tijekom hranjenja?

Neki liječnici misle da treba. "Kada se to dogodi, beba jede toliko sporo da jedno hranjenje vodi do početka drugog i roditelj više nema vremena za ništa drugo", kaže Newman-Cedar. Probaj lagano razbuditi bebu, škakljaj je po stopalima ili je lagano pomakni kako bi ju ponovno potaknula da se vrati na zadatak. 

Jede li beba dovoljno?

Dok je beba prirodno svjesna da je gladna i kada je pojela dovoljno, moguće je da odrasli ljudi iz dobre namjere nagovaraju bebu da jede previše, osobito kada se radi o hranjenju na bočicu. Kako bi izbjegla prejedanje kod djeteta, prati znakove koje beba daje, okretanje glave ili guranje bočice od sebe su znakovi da joj je dosta. Nemoj toliko biti usredotočena na to da beba mora pojesti sve do zadnje kapi. Liječnica Trachtenberg savjetuje da se ne smije dati više od 15 grama nego što očekuješ da beba pojede kada je hraniš na bočicu. Ako beba pojede sve znat ćeš da je vrijeme da dodaš malo više. Ali samo polako: pokušaj pauzirati kada beba dođe do pola bočice, podigni ju gore i razbudi ju, a zatim ćeš vidjeti želi li nastaviti dalje. 

Treba li se brinuti ako beba gubi na težini?

Nemoj se uzrujati, svako novorođenče izgubi na težini u prvih nekoliko dana života - od 7 do 10 posto je potpuno prihvatljivo. Iznad toga, liječnik bi ti mogao savjetovati da uvedeš adaptirano mlijeko ako samo dojiš kako bi se izbjegla dehidracija i niski šećer u krvi. Ako beba ne dobiva dovoljno kalorija, prvo će početi gubiti na težini, kaže Newman-Cedar. No, kada se radi o bebinom rastu, veće nije nužno bolje. Radi se o krivulji rasta. "Ako su roditelji tanki, to je potpuno normalno za dijete", dodaje liječnica.

Naravno, obavezno zovi pedijatra ako tvoje dijete ima temperaturu, odbija jesti ili puno povraća između hranjenja, te ako ne urinira svakih četiri do šest sati ili je mokraća jako žuta.

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: