Koje grickalice ponuditi djeci? Primjeri međuobroka do 100 kalorija
Djeca vrtićke dobi na dan pojedu tri porcije slatkiša ili grickalica dnevno, a to znači da postoji velika šansa da dnevno u organizam unesu tri puta veću količinu šećera nego što je preporučeni maksimum, pokazalo je britansko istraživanje.
Kako bi spriječilo debljanje populacije, Zavod za javno zdravstvo Engleske je pokrenulo kampanju čiji cilj je potaknuti roditelje da djeci daju zdravije grickalice s manje od 100 kalorija i da ih ograniče na dvije porcije dnevno. Kampanja je zamišljena kao osmotjedni izazov za vrijeme kojeg će Zavod za javno zdravstvo Engleske roditeljima davati vaučere za kupnju kruha od sladi, jogurta s manjim udjelom šećera i pića bez dodanog šećera.
Djeca između četiri i 10 godina u Velikoj Britaniji godišnje pojedu čak 51,2 posto šećera iz nezdravih izvora kao što su kolači, keksi, slatka peciva, slatkiša te gazirani i negazirani sokovi s umjetnim sladilima, otkrilo je istraživanje tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo. U prosjeku djeca godišnje pojedu 400 keksa, 120 kolača ili slatkih peciva, 100 porcija slatkiša, 70 čokoladica ili sladoleda i 150 gaziranih sokova, piše BBC.
Znate li koliko šećera jede vaše dijete?
Količina šećera koju previše unesu na dan:
- 1,5 do 3 godine - 36,1 g (11,9 posto*)
- 4 do 10 godina - 60,8 g (14,7 posto)
- 11 do 18 godina - 74,2 g (15,6 posto)
- 19 do 64 godine - 58,8 g (12,1 posto)
- 65 + godina - 51,6 g (11,5 posto)
*u zagradi je prikazan postotak energije koju djeca dobivaju od dodatnih šećera iz grickalica
Koliko kalorija ima u slatkišima i grickalicama:
- Sladoled - 175 kalorija
- Vrećica čipsa - 190 kalorija
- Čokoladica - 200 kalorija
- Slatko pecivo - 270 kalorija
Grickalice (i mali obroci) koje sadrže najviše 100 kalorija
- Kruh od slada s jabukom, bananom ili originalni od slada
- Svježa ili konzervirana voćna salata
- Sjeckano povrće i humus s manjim udjelom masnoće
- Jednostavni kolači od riže ili krekeri s nemasnim sirom
- Žele bez šećera
- Jedna kriška pečenog kruha
- Jedna palačinka
Koje su dobre, a koje loše kalorije na dječjem jelovniku?
Dječje porcije za školsku užinu
Dr. Alison Tedstone, glavni nutricionist u Zavodu za javno zdravstvo Engleske, izjavila je za BBC da se nada da će kampanja pomoći "osnažiti" roditelje da naprave zdraviji izbor za svoju djecu.
"Kad prolazite supermarketom, vidjet ćete da je ponuda grickalica veća nego ikad. Ono što se promijenilo je da su klasične kutije za ručak za djecu pune kaloričnih grickalica. Naše istraživanje pokazalo je da su roditelji bili jako iznenađeni količinom šećera koju su njihova djeca konzumirala u takozvanim laganim obrocima", izjavila je Tedstone.
"Količina šećera koju djeca unose u organizam iz grickalica i sokova je šokantan, i često je teško razlučiti koje grickalice su zdrave, a koje nisu", ispričala je Justine Roberts, osnivačica Mumsneta.
Velik unos šećera utječe na kognitivne sposobnosti
Šećer i zašećereni proizvodi negativno utječu na kognitivne funkcije mozga. Dugoročna konzumacija nekih vrsta šećera može rezultirati neurološkim problemima i pogoršati sposobnost pamćenja, kao i učenja, zbog čega znanstvenici preporučuju što manje šećera, kukuruznih sirupa i ostalih proizvoda s visokim udjelom glukoze u prehrani, piše HINA.
"Osobito je zanimljivo u kolikoj mjeri konzumacija šećera može utjecati na kognitivne sposobnosti pojedinca. Naše je istraživanje pokazalo da je "šećerna koma", koja se povezuje s konzumacijom glukoze stvaran fenomen koji pokazuje da razina pozornosti znatno pada nakon konzumacije šećera koji sadrže glukozu", izjavila je jedna od autorica studije, Mei Peng, predavačica na Odjelu za znanost prehrane na novozelandskom Sveučilištu Otago.
Zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu, prosječan čovjek svakodnevno pojede oko 12 žličica šećera, dodala je. Još jedna zanimljivost; bombone svaki dan jede svaki dvadeseti Hrvat, a četvrtina ih u njima uživa nekoliko puta tjedna, otkrilo je istraživanje Agencije Hendal i magazina Ja Trgovac prošle godine.