Najbolje i najgore vježbe za trudnice

Thinkstock
Donosimo popis vježbi koje su sigurne za mamu i bebu u trudnoći, na što treba paziti i što izbjegavati
Vidi originalni članak

Vrlo je važno nastaviti se kretati tijekom trudnoće, kažu stručnjaci, jer je umjerena tjelovježba dobra za mamu i bebu. Za mamu to znači da ima manji rizik za dobivanje gestacijskog dijabetesa, a za bebu da je smanjen rizik od pretilosti i potiče se razvoj mozga. Ali zbog toga što je svaka trudna žena drukčija, najbolje je da s liječnikom razgovora o planu aktivnosti, kaže ginekologinja Melissa Walsh. Također predlaže usporavanje aktivnosti pogotovo od ulaska u treće tromjesečje. Sljedeće pravilo kod vježbanja: izbjegni svaki pokret u kojem osjećaš da nisi u ravnoteži. "Tvoj osjećaj za ravnotežu mijenja se tijekom trudnoće", kaže dr. Walsh. 

Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći

Donosimo aktivnosti koje su dobre i one koje treba staviti na čekanje tijekom trudnoće.

1. Joga

Prema istraživanjima i stručnjacima, nježna joga dobra je za trudnoću. U nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Obstetrics & Gynecology, istraživači naglašavaju da joga ne izaziva stres mami i bebi. "Joga će pomoći kod fleksibilnosti zglobova, smanjuje mogućnost ozljeda i radi se na cijelom tijelu. Da ne spominjemo da će pomoći kod čistog uma i fokusiranja", kaže osobni trener Jenn Mathis za Health.

Međutim, dr. Walsh naglašava da trudnice izbjegavaju teže satove joge. I svaku pozu u kojoj se glava naopako te da je važno konzultirati se s instruktorom jer "normalne promjene u trudnoću mogu uzrokovati vrtoglavice". Dobro bi bilo pronaći grupe koje su namijenjene trudnicama.

Priprema za porod Joga trudnicama pomaže naučiti pravilno disanje

2. Vježba na rukama i nogama istovremeno

Ova je vježba u kojoj si na rukama i koljena u stabilnom položaju. Podigni desnu ruku ispred sebe i lijevu nogu iza sebe (držeći ih obje ravno). Zatim spusti i podigni suprotnu nogu i ruku. "Ova vježba je odlična za istezanje cijelog tijela, aktivaciju cijelog tijela i kontrolu disanja", kaže Mathis.

3. Plank ili izdržaj

S laktovima na podu, direktno ispod ramena, drži cijelo tijelo u ravnini. Usredotoči se na svoje disanje, stisni stražnjicu. "Ovo će pomoći ukupnoj izdržljivosti tijela, osnažiti trup i noge - što će ti pomoći tijekom trudnoće i porođaja. Samo pazi da trbuh ne padne na pod tijekom držanja kralježnice u ravnoj liniji", objašnjava Mathias.

4. Plivanje

Bez obzira radi li o plivanju ili aerobiku u vodi ovo su dobre vježbe u trudnoći. Kako se tijelo tijekom plivanja ne mora boriti s gravitacijom osjetit ćeš da se puno lakše krećeš kroz vodu i osnažit ćeš cijelo tijelo. 

Tjelovježba u trudnoći Plivanje je idealna aktivnost za trudnice

Što izbjegavati?

1. Kontaktni sportovi

Nije potrebno ni reći, ali dr. Walsh naglašava da treba izbjegavati sve sportove u kojima može doći do udarca u trbuh.

2. Adrenalinski sportovi

Bilo koji sportovi u kojima može doći do padova. Skijanje i slične sportove ostavi za vrijeme nakon šo beba stigne.

3. Zahtjevni treninzi

Vježbanje u kojem se zahtjeva da se nešto gura iznad glave, također se ne preporučuje zbog ravnoteže. "Ovo povećava rizik od padova Plus, tvoj trup nije tako snažan i može doći do ozljede vrata i leđa, a to se češće događa kada se ruke drže prema gore", kaže Mathis.

Vježbanje u trudnoći Kritiziraju trudnicu zbog 'pločica' na trbuhu u 8. mjesecu trudnoće

 

Posjeti missMAMA