Carski rez: Indikacije, postupak, oporavak i iskustva s carskim rezom

Shutterstock ; Vodič kroz carski rez; indikacije, postupak, rizici, oporavak, iskustva.
Sve važne informacije o carskom rezu koje moraš znati...
Vidi originalni članak

Carski rez - što je i kada se provodi? 

Carski rez  kirurški je porod djeteta. Uključuje jedan rez na majčinom trbuhu, a drugi na maternici. To je uobičajena procedura koja se koristi za porođaj gotovo jedne trećine beba u Sjedinjenim Državama, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Carski rez općenito se izbjegava prije 39. tjedna trudnoće, tako da dijete ima odgovarajuće vrijeme za razvoj u maternici. Međutim, ponekad se pojave komplikacije te je carski rez potrebno napraviti prije 39. tjedna. 

Carski rez podrazumijeva operativno dovršenje trudnoće za koje je potrebna indikacija/medicinski razlog. S obzirom na situaciju unutar koje dolazi do razloga za carski rez, razlikujemo hitne i planirane (elektivne) operacije. Carski rez je ozbiljna operacija povezana s mogućim rizicima i komplikacijama. Najčešće komplikacije zahvata su infekcija, gubitak krvi, teško cijeljenje rane i povećana intraoperativna i postoperativna opasnost od tromboze.

Oporavak rodilje zahtjevniji je nego iza vaginalnog poroda, a za potpuni oporavak treba nekoliko tjedana. U bolnici se obično ostaje pet dana. Nakon operacije problemi ostaju još neko vrijeme, prilikom kašljanja ili smijanja, a moguće su i tegobe prilikom sjedenja ili stajanja. 

Indikacije za carski rez

Porođaj carskim rezom obično se izvodi kada komplikacije u trudnoći otežavaju prirodan porod ili ako majku ili dijete izlažu riziku. Ponekad se porođaji carskim rezom planiraju rano u trudnoći, ali najčešće se izvode kada se tijekom poroda pojave komplikacije.

"Apsolutne indikacije su one kod kojih je vaginalni porod nemoguć i uvijek se porod mora dovršiti carskim rezom. To su nisko sijelo posteljice, prijevremeno odljuštenje posteljice (abrupcija), uska zdjelica, disproporcija u veličini djeteta i zdjelice, ispadanje pupkovine, prijeteća i započeta djetetova patnja pri nezrelom nalazu, poprečni položaj djeteta, abnormalni stavovi glavice, prijeteći razdor maternice, zdjelični tumori", kaže prof. Podobnik. 

Postoje i situacije kada je vaginalni porod teoretski moguć, objašnjava prof. Podobnik, no zbog sigurnosti majke i bebe ipak se preporučuje operativni završetak trudnoće. Primjerice, relativne indikacije su prethodni carski rez, prethodne operacije na maternici, distocija, produljeni porođaj više od 12-18 sati, teška preeklampsija, eklampsija, stav zatkom kod prvorotke, zadak i veliko dijete, višeplodne trudnoće, stav zatkom prvog blizanca, kondilomi u rodnici, infekcija HPV-om i herpesom u trudnoći. 

Razlozi za carski rez jesu:

  • dječja glava je prevelika za rodni kanal
  • uska zdjelica
  • poprečni položaj djeteta
  • dijete izlazi prvo nogama 
  • rane komplikacije trudnoće
  • majčini zdravstveni problemi, poput visokog krvnog tlaka ili nestabilne bolesti srca
  • majka ima aktivan genitalni herpes koji bi se mogao prenijeti na bebu
  • prethodni porod carskim rezom
  • problemi s posteljicom, poput abrupcije posteljice e
  • problemi s pupkovinom
  • smanjena opskrba bebe kisikom
  • zdjelični tumori
  • prijeteći razdor maternice 

Rizici carskog reza

Carski rez postaje sve češća vrsta porođaja širom svijeta, ali to je i dalje ozbiljna operacija koja nosi rizike i za majku i za dijete. Vaginalno rođenje i dalje je preferirana metoda koja nosi najmanji rizik od komplikacija. Rizici carskog reza jesu:

  • krvarenje
  • Krvni ugrušci
  • problemi s disanjem za dijete, posebno ako se radi prije 39 tjedana trudnoće
  • povećani rizici za buduću trudnoću
  • infekcija
  • ozljeda djeteta tijekom operacije
  • dulje vrijeme oporavka u usporedbi s vaginalnim porođajem
  • kirurška ozljeda drugih organa
  • priraslice, kila i druge komplikacije abdominalne kirurgije

Kako se pripremiti za carski rez?

Ako se ti i tvoj liječnik odlučite da je carski rez najbolja opcija za porođaj, liječnik će ti dati cjelovite upute o tome što možete učiniti kako bi smanjili rizik od komplikacija i uspješno izveli carski rez. Liječnik će zabilježiti tvoju krvnu grupu u slučaju da ti tijekom operacije treba transfuzija krvi. Transfuzija krvi rijetko je potrebna tijekom poroda carskim rezom, ali liječnik će biti spreman za bilo kakve komplikacije. Budući da carski rez zahtijeva dodatno vrijeme za oporavak od uobičajenog porođaja, bilo bi korisno dogovoriti i dodatnu pomoć kod kuće. 

Postupak carskog reza

Kako se izvodi carski rez pitanje je koje zanima mnoge trudnice. Prije operacije, trbuh će se očistiti i bit ćeš spremna za primanje intravenske (IV) tekućine u ruku. To omogućuje liječnicima davanje tekućina i bilo koje vrste lijekova koji će ti trebati. Također će ti staviti kateter kako bi mjehur bio prazan tijekom operacije.

"Operacija se izvodi rezom u donjem dijelu abdomena (tzv. bikini rez) koji je funkcionalan, a i kozmetski prihvatljiv za žene. Radi se rez kroz trbušnu stijenku, maternicu i plodove ovoje. Kod zatvaranja se koriste visokokvalitetni resorptivni šavovi koji se samo razgrađuju i omogućavaju dobro cijeljenje tkiva", opisao je postupak prof. Podobnik. 

Nekada se carski rez izvodio isključivo u općoj anesteziji, no u današnje se vrijeme velika većina operacija izvodi u spinalnoj anesteziji pa majka odmah po porodu može vidjeti dijete i čuti njegov prvi plač, tako da ipak doživi taj prvi susret s djetetom. 

Kao i kod svake operacije, i kod carskog reza moguće su komplikacije poput ozljede susjednih organa (krvnih žila, crijeva, mokraćnog mjehura, mokraćovoda), a moguće su i male posjekotine djeteta prilikom otvaranja maternice ili pak jako nekontrolirano krvarenje koje zahtijeva transfuziju krvi. Moguće komplikacije uspješno se sprječavaju rutinskom upotrebom preventivnih lijekova (npr. antibiotici, heparin) i mjera (urinarni kateter, restrikcija unosa hrane) neposredno nakon operacije.

 "Moramo imati na umu da su sve navedene komplikacije iznimno rijetke i da su neke jednako tako moguće i tijekom vaginalnog poroda", ističe iskusni porodničar. Što se tiče mogućih komplikacija za bebu, tvrdi prof. Podobnik, beba nije izložena dodatnim rizicima u usporedbi sa spontanim porodom. Jedino se, objašnjava liječnik, kao posljedica opće anestezije može javiti pospanost i odgoda početka spontanog disanja novorođenčeta. To ili razlozi zbog kojih je operacija bila potrebna na prvom mjestu, povremeno zahtijevaju produljeni medicinski tretman. 

Postoje tri vrste anestezije koje se nude rodiljama, prema healthline-u

Carski rez obično se izvodi pod regionalnom anestezijom (epiduralna ili spinalna anestezija).

Kralježnični blok: anestezija koja se ubrizgava izravno u vrećicu koja okružuje kralježničnu moždinu
Epiduralna: uobičajena anestezija i za vaginalni porod i za carski rez, koja se ubrizgava u donji dio leđa izvan vrećice leđne moždine.
Opća anestezija: opća anestezija obično je rezervirana za hitne situacije.

Nakon anestezije, liječnik će napraviti rez iznad linije stidnih dlaka. To je tipičan rez, vodoravno preko zdjelice. U hitnim situacijama rez može biti okomit. Jednom kada se napravi rez na trbuhu i maternica bude izložena, liječnik će napraviti rez na maternici. Ovo će područje biti pokriveno tijekom postupka, tako da nećeš moći vidjeti postupak. Beba će biti uklonjena iz maternice,  a liječnik će joj očistiti nos i usta od tekućine te stegnuti i presjeći pupkovinu. Tada će se beba dati bolničkom osoblju i pobrinut će se da dijete normalno diše, a potom će pripremiti bebu da je stave u tvoje naručje. Liječnik će potom šavovima zatvoriti trbušni rez.

Oporavak nakon poroda carskim rezom

Za razliku od rodilja koje su bebu na svijet donijele prirodnim putem i u bolnici ostaju u prosjeku tri dana, oporavak nakon carskog reza traje nešto duže. U bolnici se obično ostaje pet dana nakon operacije. Sljedećih šest tjedana, koliko traje babinje, majku se treba poštedjeti težih napora. Nakon toga ne bi više trebale postojati tegobe vezane uz samu operaciju. 

Prof. Podobnika pitali smo i je li nakon carskog reza moguć normalan porod, a iskusni ginekolog odgovorio je da u pravilu jest. "No veći je rizik od rupture maternice tijekom poroda na mjestu ožiljka od prethodnog carskog reza. Stoga se većina poroda nakon carskog reza ipak dovršava ponovljenim carskim rezom. Vaginalni porod nije nikako preporučljiv nakon dva ili više carskih rezova ili ukoliko je prošlo manje od dvije godine od prvog carskog reza", zaključio je prof. Podobnik.

Nakon carskog reza liječnik će te poticati da ustaneš i prošetaš koliko možeš. To može pomoći u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka i zatvora. Liječnik će ti također dati preporuke za kućnu njegu nakon operacije, ali općenito trebala bi: 

  • odmarati, posebno prvih nekoliko tjedana
  • koristiti pravilno držanje da bi poduprli trbuh
  • piti puno tekućine kako bi nadomjestila one izgubljene tijekom poroda carskim rezom
  • izbjegavati seks četiri do šest tjedana
  • po potrebi uzimati lijekove protiv bolova
  • potražiti pomoć ako imaš simptome postporođajne depresije, poput jakih promjena raspoloženja ili silnog umora

Kontaktiraj svog liječnika i ako osjetiš sljedeće simptome:

  • bolovi u dojkama popraćeni vrućicom
  • iscjedak iz rodnice neugodnog mirisa ili krvarenje s velikim ugrušcima
  • bolovi prilikom mokrenja
  • znakovi infekcije - na primjer, vrućica, crvenilo, oteklina ili iscjedak iz reza

Iskustva s carskim rezom

Ukolimo te zanimaju iskustva drugih žena, u nastavku izdvajamo savjete i iskustva žena koje su rodile carskim rezom.

nakon operacije Savjeti mame: Kako sam se oporavila od carskog reza?

iskustvo mame 'Nakon 22 sati poroda završila sam na carskom rezu, osjećala sam se krivom'

placenta accreta 'Nisam ozbiljno shvatila upozorenje nakon četvrtog carskog reza'

Iskustvo mame Tanje 'Nakon francuskog carskog reza za dva sata bila sam na nogama'

majčina ispovijest Što želim da svaka žena zna o prvom danu nakon carskog reza?

šokantno iskustvo 'Osjećala sam sve što su mi liječnici radili tijekom carskog reza, nikad više neću rađati'

jessica simpson Slavna mama o oporavku nakon trećeg poroda: 'Ovo je uspjeh'

Posjeti missMAMA