Zašto bebama ne smiješ davati med?

Thinkstock
Sve je više dokaza koji govore da med može biti uzročnik dojenačkog botulizma
Vidi originalni članak

Med može uzrokovati dojenački botulizam, vrlo opasnu infekciju crijevnog trakta. Dojenački botulizam je bolest do koje dolazi kada novorođenče unese bakteriju koja proizvodi toksin unutar tijela. Sve je više dokaza koji govore da med može biti uzročnik ovog tipa botulizma.

Med je poznati izvor spora koje stvaraju bakterije Clostridium botulinum. Kada ih dojenče unese u organizam, ove bakterije proizvode toksin koji uzrokuje dojenački botulizam, ozbiljno, ali na svu sreću, rijetko trovanje hranom.

važna je higijena 12 savjeta kako spriječiti trovanje hranom

Stoga se djeci mlađoj od 12 mjeseci nikada ne smije davati med. Dojenački botulizam nije nimalo bezopasna bolest, jer napada živčani sustav bebe i u najtežim slučajevima može čak dovesti do smrti. Međutim, većina se beba uspije oporaviti.

Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana

Najčešći znakovi i simptomi botulizma su:

  • Trajni zatvor (konstipacija)
  • Mlitave ruke, noge i vrat
  • Slabašan plač zbog slabosti mišića
  • Poteškoće u dojenju, beba nema snage da izvuče mlijeko
  • Izražen umor dojenčeta (stalna pospanost)
  • Poteškoće u disanju

Spore botulizma se također mogu ugnijezditi i u neke namirnice s niskim sadržajem kiseline koje sami spremamo u kutije za čuvanje hrane u hladnjaku, ali i u šećernom sirupu. Imajte to na umu i izbjegavajte takve namirnice u prehrani dojenčeta.  Iako med sadrži nevjerojatno važne vitamine i minerale, izvor je vitamina C, kalcija, željeza, kako biste bili potpuno sigurni da svoje dijete ne izlažete opasnosti, preporuka je da se med izbjegava u bebinoj prehrani sve do prve godine života pa i kasnije.

stručnjaci upozoravaju Voćni sokovi nisu za djecu mlađu od godinu dana!

trovanje vodom Može li obična voda biti opasna za bebe mlađe od šest mjeseci?

Posjeti missMAMA