'Moja beba budila se preko 10 puta noću, sada roditeljima pomažem kod spavanja djece'

Privatni album
Jako je puno faktora koji utječu na spavanje beba i djece, a potrebno ih je sve uzeti u obzir, što Marina u svom radu i čini. U Svijetu snova ne provodi se trening spavanja, već Marina zajedno s roditeljima otkriva koji je uzrok poteškoća sa spavanjem njihovog djeteta
Vidi originalni članak

Veliki tamni podočnjaci, umoran pogled i kronična neispavanost osobine su gotovo svakog roditelja malog djeteta. Tema spavanja beba i djece jedna je od najčešćih tema među roditeljima, a mnogi se muče upravo s ovim aspektom roditeljstva. Na tvoju objavu trudnoće, većina će proročki savjetovati: "Naspavaj se dok možeš". Sve je to normalno. No što ako posljedice dugotrajne nesanice potraju? Postoji li neko rješenje? Možeš li se nekome obratiti?

kako pomoći Zašto moje dijete ne spava?

Mama Marina Ecimović iz Zagreba iskusila je ovaj problem nespavanja. Osobno je iskusila posljedice nedostatka sna kad je njen sin bio beba i budio se preko 10 puta noću. "S obzirom na to da sam po struci psihologinja, znala sam da mora postojati neki način da se to promijeni, a da ne uključuje prestanak dojenja. Krenula sam čitati stranu stručnu literaturu iz ovog područja. Stvari su mi polako počele imati smisla i shvaćala sam zašto se moj sin tako često budi. Krenula sam uvoditi promjene i nakon nekog vremena je došlo do značajnog poboljšanja kod njegova spavanja. Što sam više čitala literaturu, to sam se više fascinirala područjem spavanja beba i već tada odlučila da bih se voljela time baviti kada moj sin malo poraste", ispričala nam je Marina Ecimović. 

Regresija sna: Zašto se događa i kako pomoći bebi?

S roditeljima pokušavam odgonetnuti uzrok poteškoća sa spavanjem

Naime, Marina Ecimović, inače magistra psihologije i psihoterapeutkinja pokrenula je savjetovanje oko spavanja beba i djece "Svijet snova". Pri tom ne radi po nekoj određenoj metodi nego se prilagođava individualnim potrebama svake pojedine obitelji.

"Svako dijete je jedinstveno, uzrok poteškoća spavanja se razlikuje od djeteta do djeteta, a moj cilj je odgonetnuti uzrok te zajedno s roditeljima raditi na otklanjanju istog", kaže Marina.

Jako je puno faktora koji utječu na spavanje beba i djece, a potrebno ih je sve uzeti u obzir, što Marina u svom radu i čini. U Svijetu snova, ne provodi se trening spavanja, već Marina zajedno s roditeljima otkriva koji je uzrok poteškoća sa spavanjem njihovog djeteta. 

"Nakon što mi se roditelji jave, pošaljem im upitnik navika spavanja kojega sam osmislila u tu svrhu, a temeljem kojega im mogu sugerirati jesu li im dovoljne samo jednokratne konzultacije tijekom kojih im dam usmene smjernice i savjete ili im je potreban paket s konzultacijama, personaliziranim planom spavanja i tjednom moje svakodnevne podrške prilikom primjene predloženih promjena", ispričala nam je.

live sa stručnjacima Uz pet koraka možete produžiti bebin san i do tri sata

Marina dosta radi i na očekivanjima roditelja. Društvo nam često nameće nerealna očekivanja, a važno je poraditi na tome. "Očekivati od dojenog djeteta od pet mjeseci da prespava cijelu noć bez buđenja nije realno. Njima pojasnim što je normalno i očekivano što se spavanja djece tiče. Sama ta promjena stava može imati pozitivan učinak na cjelokupno spavanje u smislu smanjena opterećenja ovom temom, što dijete također itekako osjeti", pojasnila je.

Pri osmišljavanju plana spavanja ne radi po nekoj određenoj metodi, nego se vodi znanjem, iskustvom i vlastitim instinktom. "Temeljem trenutnih navika spavanja djeteta, njegova temperamenta, zdravstvenog stanja, razvojnog stadija, roditeljskog odgojnog stila, želja i cilja kojega obitelj želi postići osmislim za konkretnu obitelj plan spavanja koji mi se čini najrealnijim za postizanje željenog cilja roditelja. Potom im budem svakodnevna podrška pri uvođenju promjena i odgovaram na sve njihove nedoumice ili pitanja".

Bebin san Dobronamjerni savjeti za uspavljivanje beba koje ne trebaš slušati

Roditelji se najčešće javljaju zbog čestih buđenja djeteta

Roditelji joj se najčešće javljaju zbog čestih noćnih buđenja djeteta. Osim toga, znaju se mučiti s uspavljivanjima koja predugo traju, s nervozom djeteta i nemogućnošću da zaspi, prekratkim dnevnim spavanjima nakon kojih je dijete razdražljivo, budnošću noću, ranim jutarnjim buđenjima i slično.

Takve problema imala je i mama Ivana iz Zagreba. "Otkako se rodila, moja beba je spavala skoro pa cijelu noć, uz jedno, eventualno dva buđenja. I onda s četiri mjeseca kao da je netko pritisnuo neki skriveni gumbić na njoj i sve se promijenilo. Počela se buditi svakih sat vremena, a boljim noćima svaka dva sata. Jasno mi je kad je dijete bolesno, ima grčeve ili mu rastu zubi da se poremeti san, ali ne rastu zubi baš svaki dan. Bila sam izbezumljena obzirom da mi je to prvo dijete. Ušla sam u taj začarani krug umora i nespavanja, sve sam radila automatizmom i čak je sve i ok funkcioniralo uz moje sve češće što psihičke što fizičke slomove zbog umora. Ljudi oko mene imali su 100 teorija i 1000 savjeta kako da riješim bebino nespavanje. Možda je bole zubi, možda ima probavnih smetnji, možda joj je hladno, možda joj je toplo, možda je nešto ružno sanjala, možda je htjela mamu, možda ju trebaš nositi, možda, ju trebaš pustiti da se sama smiri, a možda su u šumi! Probala sam u datom trenutku skoro sve, od nošenja, maženja, uspavljivanja na prsima, uspavljivanja s bočicom, kupanje prije spavanja, spavanja s nama u krevetu, ali ništa nije donijelo rezultate", ispričala nam je Ivana. U jednom od kratkih trenutaka dokolice na Facebooku je naletjela na stranicu Svijet snova i tako je došla do Marine. 

Prestanite me ispitivati je li moja beba prespavala noć

"Bila sam pomalo skeptična u početku jer je sve zvučalo nadrealno, ali rekla sam si zašto ne, ajmo i to probat pa da mogu reći, gle dala si sve od sebe, imaš takvu bebu s takvim ritmom i to je to. Tješila me samo činjenica da nisam jedina koja prolazi kroz sve to. Kada sam upoznala Marinu imala sam osjećaj kao da se znamo cijeli život. U mom slučaju sve je išlo dosta brzo i za neka dva tjedna sam doživjela nešto ravno čudu! Moje dijete je prespavalo cijelu noć, to je bilo s njezinih 13 mjeseci. Bila sam toliko u šoku da bih se znala probuditi barem dvaput ili triput u noć da vidim je li sve s njom u redu. Ili sa mnom!", ispričala je mama.

Novo istraživanje Nevjerojatno: Mame ne spavaju prvih šest godina!

Naravno postoje i slučajevi kada se jednostavno ne može pomoći. Kako kaže Marina: "Sve više djece ima neotkrivene teškoće sa senzornom integracijom, zdravstvenim poteškoćama (npr. apneja, uvećan treći krajnik, frenulum jezika i sl.). Postoje i djeca s neurološkim teškoćama". U tim slučajevima, kada posumnja da je uzrok teškoća sa spavanjem van domene njene struke, uputi roditelje na daljnje institucije. 

A što je potrebno za uspjeh?

Kada pričamo o potpuno zdravom djetetu, za uspjeh su potrebni strpljenje, dosljednost i vrijeme. "Nikada ne obećajem klijetima da će im dijete u kratkom roku nakon rada sa mnom prespavati cijelu noć bez buđenja, jer to nije realno za očekivati da se postigne načinima koji su nježni za dijete. Stoga moje usluge nisu prikladne za one koji žele brza rješenja", kaže. 

tablica spavanja Preporuke za spavanje beba: Koliko sati sna im zapravo treba?

Posjeti missMAMA