Ljetna dohrana: Recepti za bebe od 6 mjeseci do godinu dana
Prema UNICEF-ovim Smjernicama za zdravu prehranu djece te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, zbog osjetljivosti i nezrelosti bebina probavnog trakta, dohranu je najbolje početi sa šest mjeseci jer u toj dobi energetska vrijednost nutrijenata u majčinu mlijeku ili formuli više nije dovoljna.
Ljetne namirnice su, općenito gledajući idealne za pripremu raznolikih i ukusnih kašica, stoga možete za doručak djetetu starijem od šest mjeseci ponuditi mliječno-žitnu kašicu obogaćenu sezonskim voćem (npr. rižine pahuljice s breskvama). Za ručak je idealna kombinacija ribe i sezonskog povrća s dodatkom maslinova ulja ili kombinacija mahunarki i žitarica.
Za večeru se može kombinirati bijelo meso peradi i povrće. Najbolji međuobroci bit će svježe sočno voće poput trešanja, dinje, breskve ili nektarine, marelice ili lubenice, ovisno o starosti djeteta. Osim što obiluju vodom, koja je ključna u ljetnim mjesecima jer se lako gubi tekućina iz tijela, sadrže i vitamine i mineralne tvari, bogati su karotenoidima pa štite dječju kožu od sunca, te obiluju antioksidansima.
"U dobi od 6 mjeseci kreće se najčešće s voćem i žitaricama. U ovom razdoblju dijete uči jesti kašice. Do 8 mjeseci preporučuju se kašice glađe teksture, ne preguste te blagih okusa, a s 9 mjeseci dijete se već može učiti na grublje teksture i finger food (komadi hrane koje samo jede). Najbolje je davati sezonske namirnice te pokušati doći do onih iz kontroliranog uzgoja", kaže nutricionistica Tena Niseteo.
Sa šest mjeseci beba može jesti marelice, breskve, trešnje i šljive, od povrća mrkvu, špinat, blitvu, tikvice, krumpir, a od žitarica pšenicu, ječam, zob i raženu krupicu.
Od 7 do 9 mjeseci od voća ponudite kupine, jagode, borovnice, maline, lubenicu, a od povrća mahune, brokulu, buču, grašak, šparoge, cvjetaču i patlidžan. Od 9 do 12 mjeseci na redu su dinja, smokve, kivi, naranča, lubenica i grožđe. Od povrća tu su kupus, kelj, poriluk, cikla, krastavci i rajčica.
Neki roditelji i pedijatri u početku dohrane prednost daju povrću pred slatkim voćem
Nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender naglašava kako dohranu nije loše započeti s drugim okusima i manje slatkim namirnicama kako se ne bi od početka stvarala navika na slatko.
"Redoslijed uvođenja nije toliko bitan. Optimalan razmak između dvije nove namirnice je tri dana. Sol nije potrebno dodavati. Povrće treba kuhati u malo vode ili na pari, a ako se kuha u vodi, upotrijebite je za pripremu kašice zbog vitamina i minerala. U početku se povrće usitnjava miksanjem ili pasiranjem, a kasnije (od 8. do 9. mjeseca) je dovoljno i samo vilicom. Osim vode u kojoj se hrana kuhala, u kašice se može dodati i mlijeko, posebice ako dijete kroz mliječne obroke ne primi dovoljnu količinu, tj. potrebnih oko 500 ml dnevno", pojašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender.
U dobi od 9 do 12 mjeseci prehrana djeteta postaje nešto kompleksnija. Jela su višekomponentna, koristi se više tehnika priprema hrane - pečenje, dinstanje...
Meso se uvodi u samom početku, već sa sedam mjeseci. Piletina i puretina, bijelo meso, su prvi na redu. Nakon toga slijede teletina, kunić, janjetina i bijela riba sa 8 mjeseci, a sa 9 im ponudite govedinu i junetinu. Plava riba u meni ulazi kad dijete navrši 10 mjeseci, kao i svinjetina.
Nakon godine dana, uravnotežena prehrana trebala bi obuhvaćati gotovo sve namirnice. Obzirom da se kalendar dohrane često mijenja, pazite najviše na posebnosti svog djeteta i moguće alergije pa nove namirnice uvodite polako i ne žurite s početkom dohrane.
"Kupovni voćni sokovi, prema novom izvješću Američke pedijatrijske akademije, uopće nisu za djecu ispod godine. Svježe cijeđeni mogu biti korisni za one iznad godine koji nisu ljubitelji voća", kaže Vranešić Bender.
Od 6 do 9 mjeseci
Vitaminski doručak
Sastojci: 1 marelica, 1 mlada mrkva
Priprema: Skuhajte marelicu i mrkvu u vodi i smiksajte u kašicu. Ovaj obrok sadrži visok udio vitamina A, obiluje kalijem te je bogat dijetalnim vlaknima. Idealna kašica za početak dohrane, za razvoj vida i imunitet.
Varivo od korabice
Sastojci: 80 g korabice, 5 g griza,100 ml mlijeka (majčino ili adaptirano), 25 g maslinova ulja
Priprema: Korabicu oguliti, listove oprati i sve narezati. Kuhati dok ne omekša pa dodati griz i još prokuhati. Dodati mlijeko i ulje te promiješati. Gotov obrok izmiksajte.
Banane s pahuljicama
Sastojci: 150 ml mlijeka (koje beba koristi), 15 g kukuruznih pahuljica (četiri žlice), banana
Priprema: Mlijeko zagrijati i kipuće preliti preko pahuljica. Bananu zgnječiti i umutiti u kašicu. Miješati do jednolične glatke smjese. Ponuditi mlako odmah nakon pripreme.
Od 9 do 12 mjeseci
Voće s keksima
Sastojci: 100-120 ml vode, 25 g baby keksa, pola jabuke i kruške, 2 žličice soka limuna ili naranče
Priprema: Vodu prokuhati, preliti preko keksa i pustiti da odstoji. Jabuku i krušku oguliti te naribati ili propasirati. Iscijediti sok naranče ili limuna te sve promiješati.
Bebin Ratatouille
Sastojci: kriška patlidžana, 1/3 tikvice, 1/2 rajčice, 1/4 luka, 1/4 paprike, malo sušenog bosiljka, žlica maslinova ulja
Priprema: Sitno nasjeckajte povrće i lagano dinstajte na maslinovu ulju dok sve ne omekša i zgusne se u ukusno varivo. Ako je potrebno dodatno usitnite vilicom.
Tikvice s bananom
Sastojci: mala tikvica (100 g), pola zrele banane (50 g), žličica maslinova ulja (po želji)
Priprema: Oguliti bananu i tikvicu i nasjeckati ih na krupne komade. Kuhati na pari 15-20 minuta. Usitnite ih vilicom te razrijedite vodom od parenja. Dodati ulje i izmiješati.
Iznad 12 mjeseci
Riža s cimetom
Sastojci: 2 dcl mlijeka, riža, malo cimeta
Priprema: Rižu staviti kuhati u mlijeko. Kada zavrije, smanjiti plamen i kuhati dok riža ne omekša. Posipati cimetom. Po želji dodajte voće koje dijete voli.
Riba s povrćem
Sastojci:1 veliki batat, 7-8 cvjetova cvjetače, bijela ili plava riba po izboru, pola žličice maslinova ulja
Priprema: Batat i cvjetaču kuhajte dok ne omekšaju, pa dodajte maslinovo ulje. Ribu skuhati odvojeno. Povrće se može ispasirati u pire, a ribu treba usitniti vilicom.
Piletina s rajčicom
Sastojci: pola pilećih prsa, Pola žličice maslinova ulja, 1 rajčica, krumpir
Priprema: Piletinu ispecite na grill tavi. Poškropite s nekoliko kapi maslinova ulja. Narežite na male komadiće uz koje ponudite djetetu svježu rajčicu i pire krumpir.