Koliko šećera ima u dječjim kašicama?

Thinkstock
Nutricionistica objašnjava što znače deklaracije na dječjim kašicama
Vidi originalni članak

Što znače deklaracije na dječjim kašicama gdje piše da u jednoj staklenci ima 15 g šećera, ali nema dodanih šećera? Jesu li to onda šećeri sadržani u samom voću? Koliko grama dnevno takvog šećera smije dijete unijeti? 

Na deklaraciji piše sastav proizvoda prema padajućem nizu, što znači od sastojka kojeg ima najviše do sastojka kojeg ima najmanje. Također možete vidjeti ukupnu količinu ugljikohidrata te potom izdvojenu od toga šećeri. Taj pojam se odnosi na monosaharide, glukozu i fruktozu koji spadaju u jednostavne ugljikohidrate i nazivamo ih šećerima, a nalaze se u voću. Stoga u kašici ima određena količina prirodnih šećera iz voća, a preostalo je škrobni dio (to je isto ugljikohidrat), ovisno o sastavu kašice.

Sastav dječje hrane Test dječjih kašica: koja ima najviše voća?

U ugljikohidrate spadaju i vlakna no ona su također posebno deklarirana. Dakle pod pojmom bez dodanog šećera misli se da nema običnog kuhinjskog šećera kojemu je kemijski sastav saharoza, niti bilo kojeg drugog zaslađivača poput glukozno fruktoznog sirupa ili tome slično koji se stavljaju u slatkiše, gotove proizvode, umake, preljeve i slično. To možete provjeriti ako sami probate kašicu, kako je vrlo malo slatka upravo zato što nema dodanog šećera. To je iznimno važno za djecu da ne razviju potrebu za slatkim.

Treba li dodavati sol ili šećer u bebinu hranu?

stručnjaci upozoravaju Voćni sokovi nisu za djecu mlađu od godinu dana!

Na početku dohrane dijete ne konzumira previše, već se tek priprema kročiti u svijet odraslih sa malim zalogajima. Kako dijete stasa i bliži se prvoj godini tako se i povećava broj namirnica koje smije konzumirati i bilo bi ih dobro kombinirati kroz obroke. Koliko dijete treba dnevno unijeti bilo čega (od preporučene hrane) odlučuje ono samo. Vi mu ponudite obrok ovisno o dobi, a ono bira količinu. Kada traži još dajte mu još, a kada ne želi više nemojte ga tjerati jer djeca imaju odlične signale i dobro znaju kada im je dosta.

zabranjene namirnice Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana

 

Više od svega valja brinuti o kvaliteti obroka, stoga bi ih trebalo pripremati kod kuće samostalno sa sezonskim i svježim namirnicama. Ukoliko imate domaće voće i povrće smrznite ga i samo vadite iz ledenice i pripremajte svojem mališanu. Tada nećete morati razmišljati čega ima u staklenci kašice jer ste vi kreator njegovog obroka. Naučiti ćete ga na domaći okus i miris hrane, a kasnije će i samo sa vama pripremati obroke.

Posjeti missMAMA