5 najvećih mitova o razdvajanju trbušnih mišića nakon poroda

Guliver
Pročitaj najvažnije činjenice, ali i savjete ginekologinje i fitness trenerica kad je u pitanju razdvajanje trbušnih mišića iliti diastasis recti
Vidi originalni članak

Diastasis recti ili razdvajanje trbušnih mišića je slabost veziva koja dovodi do odvajanja mišića u sredini središnje linije trbuha tijekom trudnoće i nakon poroda. 

"Smatra se da postoji ako je u točki 2-2,5 cm ispod pupka udaljenost ravnih mišića 16 mm ili veća. Ta se udaljenost može mjeriti UZV-om. Poznato je da se javlja tijekom trudnoće i prvih tjedana nakon poroda. Malo znamo o rizičnim činiteljima i načinima kako je spriječiti. S 35 tjedana trudnoće, dijastaza se susreće gotovo u svake žene, ali šest mjeseci nakon poroda zaostaje u njih oko 40 posto. Snaga i otpornost trbušnih mišića jako se oporavlja nakon poroda, a učestalost i veličina dijastaze obrnuto je proporcionalna snazi trbušnih mišića", objašnjava ginekologinja prof.dr.sc. Snježana Škreblin

Uz savjete ginekologinje te mama i fitness trenerica Leanite Anthony i Helene Byrne - izdvajamo nekoliko činjenica koje je dobro znati o ovom uobičajenom, ali često neshvaćenom stanju:

Mit 1: Svaka trudnica ima diastasis recti

Stvarnost: "S 35 tjedana trudnoće, dijastaza se susreće gotovo u svake žene, ali šest mjeseci nakon poroda ostaje kod oko 40 posto žena", objašnjava ginekologinja. 

Kako bi provjerila imaš li diastasis recti, legni na leđa sa savijenim koljenima i s oba stopala na podu. Zatim postavi svoje prste u predjelu iznad pupka. Laganim pritiskom na trbuh podigni glavu od poda kao da radiš trbušnjake samo što nećeš podići rameni pojas. Taj će položaj dovesti do kontrakcije mišića te ćeš moći procijeniti postoji li udubljenje, odnosno dijastaza. 

Ako je razmak između trbušnih mišića oko dva cm - dijastaza postoji, a razmak od četiri do pet centimetra smatra se već ozbiljnim stanjem. Istim postupkom također možeš provjeriti i područje iznad pupka jer se dijastaza može pojaviti na, ispod ili iznad pupka. 

mitovi i činjenice Što sve oblik trudničkog trbuščića može i ne može otkriti

Mit 2: Dijastaza se ne može se spriječiti

Stvarnost: "Premda još ne znamo mogu li vježbe pomoći povratku snage i djelotvornosti abdominalnih mišića do te mjere da se dijastaza smanji ili nestane, preporuka je vježbati uz stručnjaka koji će odabrati one vježbe koje su se sada pokazale korisnima u učvršćivanju abdominalne muskulature", objašnjava ginekologinja. 

Međutim, trudnice mogu i trebale bi poduzeti neke osnovne mjere kojima mogu barem pripremiti tijelo u najbrže vraćanje u svoje prvotno stanje nakon trudnoće

Ono najvažnije je izbjegavati sve aktivnosti koje uključuju veliko naprezanje posebno kada ti se trbuščić počinje nazirati. Izbjegavaj dizanje teških tereta, trbušnjake i pilates vježbe jer takvo naprezanje trbušnih mišića koji su labavo povezani, može samo pogoršati situaciju.

Pri vježbanju naglasak se stavlja na osvješćivanje (TVA) mišića koji treba preuzeti značajnu ulogu tijekom trudnoće te na položaj zdjelice koji može pomoći ili pak odmoći tijekom trudnoće.

Naravno da odlazak na trening neće napraviti dovoljnu promjenu sam po sebi stoga je važno da svakodnevno paziš na držanje tijela, osvješćuješ mišiće i ispravljaš poziciju zdjelice.

Dani, tjedni, mjeseci: Kako se trbuh smanjuje nakon poroda

Mit 3: Jedno vježbanje nakon poroda će sve popraviti

Stvarnost: Iako većina postporođajnih vježbi počinje ponovnom izgradnjom TVA mišića, to je samo prvi korak. TVA mišić je naš primarni stabilizator donjeg dijela kralježnice, najvažniji mišić koji čuva organe i najdublji mišićni sloj na trbuhu. 

Zbog postnatalne ligamentne labavosti, čak i osnovne vježbe stabilnosti jezgre mogu predstavljati priličan izazov nakon poroda. Ove vrste vježbi ključne su za ravnanje trbuha, kao i stvaranja temelja za siguran nastavak fitness aktivnosti ili za jednostavno lakše nošenje teške opreme za bebe bez boli ili ozljeda. 

Mit 4: Trebaš nositi poseban steznik mjesecima

Stvarnost: Neposredno nakon poroda, steznik podržava unutarnje organe, pomaže smanjiti bol u leđima i nestabilnost zdjelice

Ako ti u udubljenje stane više od dva prsta ili ako se na mjestu gdje su prsti pojavljuje izbočina poput kupole, treba nositi steznik. Međutim, vrijeme nošenja je ograničeno i podrazumijeva samo aktivnosti u hodu i kretanju. Kod mirovanja se pojam mora skinuti, a nakon oporavka trbušnih mišića, pojas je potrebno potpuno isključiti. 

Tijelo poslije trudnoće Treba li vam steznik nakon poroda?

Mit 5: Ako imaš 'trbuh nakon poroda' - imaš diastasis recti

Stvarnost: Dok neke mame s trbuhom nakon poroda imaju diastasis recti - puno ih nema. Kako prepoznati razliku između postporođajnog trbuščića koji se nije do kraja stegnuo i diastasis recti?

Kod diastasis recti stanja, zbog rasta trbuha dolazi do razdvajanja ravnih trbušnih mišića koji se nalaze neposredno iznad i ispod pupka te ih točno po sredini trupa spaja vezivno tkivo koje je tijekom trudnoće oslabilo, raširilo se i olabavilo. Zbog toga se mišići razdvoje i tvore odmah ispod rebra ispupčenje koje nalikuje trudničkom trbuhu u, primjerice, šestom mjesecu trudnoće.

Do negdje osmog tjedna nakon poroda trbušni mišići bi se trebali barem djelomično vratiti na svoje mjesto. Prije početka vježbanja svakako se savjetuje pregled liječnika da utvrdi u kakvom su položaju mišići. Također treba imati na umu da ukoliko se sa intenzivnijim vježbanjem trbušnih mišića započne prije njihova vraćanja u početni položaj - postoji opasnost da mišići ostanu razdvojeni. 

tijelo nakon poroda Oporavak nakon epiziotomije i carskog reza

Posjeti missMAMA