Paprika - sve što niste znali o najboljoj zaštitnici organizma
Uključivši papriku u djetetov obrok, dodajemo pregršt boja, a time i mnoštvo fitonutrijenata, vitamina i minerala. Poznajemo je u tri boje - žutoj, crvenoj i zelenoj, ali bez obzira koju jedete, sve sadrže moćni zaštitnik organizma - vitamin C.
- Crvena paprika sadrži 14 puta više beta-karotena od zelene, a dobar je izvor i antioksidanta likopena. Također je odličan izbor za pripremu zimnice i salata, a najslađa je pečena u pećnici uz dodatak maslinovog ulja i češnjaka.
- Zelena paprika sadrži otprilike dva puta više folne kiseline od crvene. Možete ju ubaciti u kakav povrtni rižoto, umake, gulaše, ali i sendviče i hamburgere.
- Žute paprike birajte za svima dragu punjenu papriku. Odlična je i na pizzi i u woku, a dobro se slaže i u kombinacijama s drugim povrćem u kakvoj povrtnoj piti ili tartu. Popečci od raznovrsnog povrća i žute paprike također su super odabir.
Mnogi će se roditelji iznenaditi kada saznaju da paprika sadrži više vitamina C nego naranča. Jednostavno rečeno, dodavši papriku obrocima vašeg djeteta uveli ste zdravstvenu dobrobit vitamina C, koje uključuje osnaživanje imuniteta i zdravo zubno meso.
Ako dijete ne žele jesti sirovu papriku, ponudite mu kajganu s paprikom: narežite je na male kockice, kratko popržite na ulju dok ne omekša, dodajte jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zbog fine arome paprike, nije potrebno dodavati začine, osim blago posoliti.
Pročitajte još neke ideje za ukusne i zdrave obroke koji sadrže ovu ljetnu supernamirnicu:
Brzi ljetni sataraš
Sastojci:
- 10 paprika
- 2 rajčice
- 3 luka
- 1 češnjak
- 2 male žlice soli
- papar
- peršin
Priprema:
1. Narezati luk na trakice te staviti pirjati na prethodno zagrijan lonac sa maslinovim uljem.
2. Očistiti i narezati paprike na krupnije kocke, a rajčicu uroniti na 5 minuta u vruću vodu kako bi se jednostavnije skinula ljuska.
3. Nakon što luk dobije prozirnu boju, ubaciti paprike i malo ih dinstati, a nakon toga zaliti s 2 dcl mlake vode. Posoliti i dodati češnjak.
4. Oguliti rajčice, isjeckati ih i dodati u lonac. kuhati 10 minuta. Posoliti, popapriti te dodati peršin po želji i to je to. Poslužiti uz skuhanu rižu, kus kus ili bulgur.
Punjene paprike u novom ruhu
Sastojci:
- 6 velikih paprika
- 0.5 kg mljevenog mesa
- luk
- pelati
- 0.5 šalice riže dugog zrna
- voda
- sir
- začini
Priprema:
1. Paprikama odrežite zeleni dio i očistite ih od koštica. Ostatke nasjeckajte.
2. Kuhajte cijele paprike 5 minuta u kipućuj vodi, izvadite ih pa im lagano zasolite unutrašnjost.
3. Mljeveno meso pirjajte na luku i sa ostacima paprike. Dodajte mu pelate, rižu, vodu i začinite soli i paprom.
4. Kuhajte pokriveno dok riža ne postane al dente. Umiješajte ribani sir.
5. Napunite paprike i pecite ih na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
Juha od crvene paprike
Sastojci:
- 3 komada crvene paprike
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1 crveni luk
- 2 žlice bijelog pšeničnog brašna
- 1.2 l pilećeg temeljca
- 3 rajčice
- sol
- papar
Priprema:
1. Prepolovite paprike i izvadite sjemenke. Odrežite 4 tanka rezanca i grubo nasjeckajte ostatak paprika.
2. Zagrijte ulje u velikoj posudi. Na laganoj vatri pržite luk i paprike dok ne omekšaju.
3. Umiješajte brašno i pržite 2 minute, neprestano miješajući. Postupno dodajte juhu, zatim rajčice, sol i papar. Pustite da provri, miješajući, a zatim pokrijte i 20 minuta kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući.
4. Maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađenu juhu miksajte dok ne dobijete donekle glatku smjesu. Miksanu juhu vratite u posudu i polako zagrijte.
5. Ulijte u zagrijane zdjelice za juhu i ukrasite rezancima paprike. Odmah poslužite.
6. Trenutak prije posluživanja dodajte žlicu jogurta ili malo naribanog sira ili pospite nasjeckanim peršinom ili vlascem. Poslužite uz debele kriške integralnog kruha.
Svi recepti preuzeti su s portala Gastro.hr