Najčešći uzročnici alergija kod djece

Thinkstock
Alergeni mogu biti prikriveni u raznim proizvodima, zato je vrlo važno da čitate etikete s nutritivnim sastojcima. Donosimo popis najčešćih namirnica koje uzrokuju alergije
Vidi originalni članak

Najčešća strategija u obrani od alergije na neku vrstu hrane je eliminacijska dijeta, odnosno izbjegavanje određene namirnice za koju se sumnja da je alergen.

Oni mogu biti prikriveni u raznim proizvodima, zato je vrlo važno da čitate etikete s nutritivnim sastojcima. Oko 90 posto alergija na hranu (na kravlje mlijeko i citrusno voće) nestane kad dijete napuni četiri ili pet godina.

Čak i starija djeca i odrasli mogu ih "prerasti" ako godinu, dvije izbjegavaju alergen. Ipak, alergije na koštičavo voće (posebno na orahe i kikiriki), soju i grašak mogu trajati doživotno. Ovo su najčešće namirnice koje uzrokuju alergije:

Kikiriki 

Najčešća je alergija na kikiriki. Oko 25 posto ljudi osjetljivo je na ovu namirnicu. Nije dovoljno izbjegavati samo plod kikirikija, jer je on zastupljen u velikom broju industrijski proizvedene hrane koja nije namijenjena djeci. Zato, obavezno čitajte sastav namirnica kako biste otkrili i najmanji trag kikirikija u proizvodu koji ste kupili svom mališanu.

Rano izlaganje Dajte bebi kikiriki, time smanjujete mogućnost alergije

Mlijeko



Neugodni simptomi alergije na mlijeko i mliječne proizvode javit će se kod 21 posto osoba. Kravlje mlijeko sadrži bjelančevine i minerale koji opterećuju još nezrele bubrege, pa se u prvoj godini života djetetu nudi samo mlijeko majke i adaptirano mlijeko.

Odgovor stručnjaka Smije li jednogodišnjak piti kravlje mlijeko?

Riba i morski plodovi

Na školjke, morske plodove ili ribu alergično je 17 posto djece. U većini slučajeva, razlog tome je što se bjelančevina koja izaziva navedene reakcije, tropomiozin, nalazi u svim vrstama školjaka, dok se parvalbumin nalazi u mnogim ribama, primjerice bakalaru. 

veliki petak Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati

Orašasti plodovi

Na orašaste plodove burno reagira 13 posto alergičnih osoba. Ova alergija obično se javlja između druge i četvrte godine, a uglavnom je izazivaju albumin i vicilin, bjelančevine koje se nalaze u ovim plodovima. Najčešća je alergija na orahe, lješnjake, bademe, pinjole te brazilske, indijske i makadamija oraščiće.

Jaja

Alergiju na jaja ima 10 posto ljudi. Krivac je najčešće bjelanjak, pa se ne preporučuje njegovo uvođenje prije prvog rođendana, dok se žumanjak može uzimati nakon šest mjeseci. U proizvodnji industrijske hrane često se koriste jaja, stoga pažljivo čitajte deklaracije!

Odgovor stručnjaka Kako cijepiti dijete alergično na jaja?

Posjeti missMAMA