Kremasti špinat na mlijeku: Recept za bebe i djecu

Freepik špinat na mlijeku
Špinat na mlijeku ili s maslinovim uljem odličan je izvor folne kiseline i vitamina c. Jelo je to koje mnoge podsjeća na djetinjstvo i vrtićke dane, vrlo je ukusno i jednostavno za pripremu. Špinat na mlijeku mogu jesti i bebe od 6. mjeseca starosti...
Vidi originalni članak

Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže resorpciju željeza; zatim vitamina A koji održava zdravima kožu i sluznicu, te vitamina B skupine uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica. Uz to što je zdrav, špinat se odlično sljubljuje s raznim namirnicama. 

U nastavku ti donosimo jednostavan recept za špinat na mlijeku, koji će se svidjeti i mališanima. 

Jednostavni recepti Prve kašice za bebe: 13 domaćih recepata za početak dohrane

Kada bebe mogu početi jesti špinat?

Špinat se može uvesti u prehranu čim je beba spremna za uzimanje krute hrane, što je obično oko 6. mjeseca života. Ipak, svaka beba se razvija na svoj način. Prijedlozi za pripremu špinata u nastavku služe samo u informativne svrhe i nisu zamjena za profesionalne savjete medicinskog ili zdravstvenog stručnjaka, nutricionista, dijetetičara ili stručnjaka za hranjenje i prehranu djece. 

Kako pripremiti špinat za bebe?

Špinat se može kupiti svjež, smrznut ili konzerviran u limenkama. Kada kuhaš svježi špinat za bebe i malu djecu, prvo dobro operi listove.

Savjeti za pripremu špinata za bebe od 6 do 12 mjeseci: Operi, skuhaj i nasjeckaj špinat, a zatim ga dodaj u mekanu hranu koju beba lako uzima, kao što su kašice od žitarica, pire s povrćem ili jogurt. Također možeš umiješati kuhani i mljeveni špinat u jela s jajima, poput fritaje. Kuhani i mljeveni špinat možeš poslužiti i samostalno s malo ulja i nekoliko kapi soka od citrusa, čiji vitamin C pomaže bebinom tijelu da apsorbira željezo iz špinata. 

Špinat na mlijeku - recept 

Ako beba još ne smije jesti kravlje mlijeko tada na to obrati pažnju i umjesto s mlijekom, špinat kombiniraj s krumpirom i drugim povrćem.

Špinat na mlijeku - sastojci:

  • 1000 grama špinata
  • 1 žlica suncokretovog ulja 
  • 1 žlica pšeničnog brašna
  • 2 dl mlijeka
  • sol

Špinat na mlijeku - priprema:

  1. Skuhaj špinat u posoljenoj vodi (približno deset minuta).
  2. Kada je kuhan, ocijedi ga, stavi na dasku za rezanje i usitni ga nožem.
  3. Napravi zapršku tako da na ulju popržiš brašno dok ne dobije zlatnu boju. Potom polako dolij 1 dl mlijeka uz neprestano miješanje.
  4. Zatim dodaj špinat i podlijevaj preostalim mlijekom uz neprestano miješanje.
  5. Posluži toplo. 

dječja nutricionistica 10 supernamirnica za djecu i zašto ih trebaju jesti svaki dan

 

Posjeti missMAMA