Hrskavi popečci od tikvica i celera s umakom od jogurta
Sastojci:
- 3 tikvice
- 1 manji korijen celera
- 2 mlada luka
- 2 žlice svježe sjeckane mente
- 1 žlica svježeg sjeckanog peršina
- 3 jaja
- sol
- papar
- maslinovo ulje za prženje
Za umak od jogurta:
- 4 žlice grčkog jogurta
- 1 mala žličica sjeckane mente
- 2 žličice meda
- 1 žlica soka od limuna
- sol
- papar
Priprema:
1. Za umak od jogurta pomiješajte grčki jogurt s mentom, medom i limunom.
2. Posolite, popaprite i stavite na hlađenje dok ne pripremite popečke.
3. Tikvice i celer naribajte na krupno, mladi luk narežite na sitno, stavite sve u veću zdjelu, posolite i pustite da odstoji oko pola sata.
4. Nakon pola sata dobro rukama ocijedite smjesu s tikvicama. Ako želite da popečci budu zaista hrskavi nužno je da iz tikvica istisnete čim više tekućine!
5. U dobro ocijeđenu smjesu s tikvicama umiješajte mentu, peršin i razmućena jaja. Ako je potrebno dodajte soli te popaprite.
6. Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri. Kad je ulje vruće grabite jušnom žlicom smjesu od tikvica, stavite na tavu i lagano pritisnite kako bi dobili popečak debljine oko 1 cm.
7. Pecite oko 3 minute sa svake strane odnosno dok popečci ne poprime zlatno smeđu boju i postanu hrskavi na rubovima.
8. Prebacite popečke na tanjur s kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.
9. Servirajte toplo s umakom od jogurta.
Želite li uživati u još više slatkih i slanih recepata posjetite Gastro.hr