Udarci bebe u trbuhu: I nakon rođenja ponaša se kao da je još u maternici

Guliver
Većina trudnica počne osjećati bebine pokrete između 16. i 24. tjedna trudnoće. Osjete se kao udarci, treperenje, škakljanje.., ovisno o tome koliko je trudnoća odmaknula, a i kod svake je žene osjećaj individualan
Vidi originalni članak

Bebine udarce svaka trudnica željno iščekuje, a oni su ujedno i pokazatelj da se trudnoća razvija kako treba. Nove studije pokazuju da ti pokreti ipak nisu slučajni i da znače više od pukog protezanja u maternici. Na londonskom sveučilištu analizirali su moždane valove novorođenčadi stare dva dana, od kojih su neka bila prijevremeno rođena, pa se smatralo da se ponašaju kao da su još u maternici. Kad su udarali nogama, u mozgu im se aktivirala regija povezana s osjetilima. Znanstvenici smatraju da su ti udarci ključni za upoznavanje vlastitog tijela prije nego što se dijete rodi.

Oko 32. tjedna jači i češći pokreti Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti?

"Uobičajeno je djecu povijati kad se rode, tako da im ruke budu uz tijelo. To se radi zato da bolje osjećaju površinu kad pomiču ruke i noge, što im daje sigurnost, kao da su još u utrobi", pojašnjava autor studije dr. Lorenzo Fabrizi.

Povezanost udaraca s moždanim aktivnostima prestaje nekoliko tjedana nakon rođenja. Većina trudnica počne osjećati bebine pokrete između 16. i 24. tjedna trudnoće. Osjete se kao udarci, treperenje, škakljanje.., ovisno o tome koliko je trudnoća odmaknula, a i kod svake je žene osjećaj individualan.

Nema pravila koliko je udaraca u danu normalno, no primijetiš li da je beba mirnija nego inače, obrati pozornost. Pojedi nešto slatko i lezi na bok. Trebala bi osjetiti barem 10 pokreta unutar jednog sata.

Zašto je važno brojanje bebinih pokreta u trbuhu?

Pokrete fetusa žene ranije osjete u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći. Ima naravno i mirnijih i aktivnijih beba, što ne znači da će takve ostati i kad se rode. Ritmički blagi pokreti su štucanje bebe u trbuhu, koje majka također osjeti.

Između 24. i 28. tjedna fetus reagira na poznate zvukove i glasove, a udarci su najjači između 32. i 36. tjedna, kad naraste, očvrsne i ojača. Nakon tog perioda sve se smiruje jer bebi počinje nedostajati prostora i uglavnom su spremni za porođaj. Normalno je da je udaraca manje, a fetalna se aktivnost obično pojača kad se trudnica smiri, kao i nakon obroka.

Tema s foruma Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu?

Posjeti missMAMA