Kratki vodič kroz prvo tromjesečje trudnoće

Thinkstock
Zdrava prehrana prije i tijekom trudnoće je osnova za dobro zdravlje mame i nerođenog djeteta. Trudnice trebaju posebno paziti na unos nekih nutrijenta
Vidi originalni članak

Nakon začeća trebate posebno paziti na svoje zdravlje i obratiti pažnju na neke nutrijente. Uzimajte folnu kiselinu, kontrolirajte tjelesnu težinu, pravilno se hranite, prestanite pušiti i piti alkohol.

Pr tt

Donosimo vam kratki vodič kroz prvo tromjesečje:

Prvi mjesec - uzimajte vitamine

Folna kiselina je od esencijalnog značaja za rast stanica ploda i reducira rizik od pojave oštećenja neuralne cijevi. Stručnjaci preporučuju svakodnevno uzimanje 400 mg folne kiseline u periodu kada pokušavate zatrudnjeti, pa sve do 12. tjedna trudnoće. Osim uzimanja folne kiseline unutar dodatka prehrani, trebalo bi također jesti namirnice koje su bogate ovim nutrijentom (zeleno lisnato povrće, naranče i grah).

Znanstveno objašnjenje Konačno otkriveno zašto trudnice imaju čudne želje i promjene raspoloženja!

Drugi mjesec - održavajte razinu šećera u krvi

Ako patite od jutarnje mučnine, nije lako voditi računa o pravilnoj prehrani. Ipak, važno je održavati stabilnu razinu šećera u krvi, što ćete najlakše postići češćim uzimanjem slanog krekera, dvopeka ili suhog keksa, svaka dva do tri sata. U ovoj fazi trudnoće posebnu pažnju treba pokloniti higijeni zuba i desni.

Šećer u krvi Gestacijski dijabetes nema simptome i zato su pregledi važni

Treći mjesec - krećite se

Redovito obavljanje fizičkih aktivnosti umjerenog intenziteta ojačat će mišiće koji su od ključnog značaja za porod, ublažit će jutarnju mučninu, poboljšati raspoloženje i spriječiti pojavu opstipacije, bolova u leđima, gestacijskog dijabetesa i dubokovenske tromboze. Šetnja, plivanje i joga blagi su oblici fizičkih aktivnosti koji neće opteretiti vaše zglobove. Obavljajte redovite kontrole kod vašeg liječnika.

velika objava 3 najčešća razloga zašto žene čekaju na objavu trudnoće

Posjeti missMAMA