Rodilište ne smije biti mjesto straha: Kako prepoznati nasilje na porodu?

Thinkstock
Nasilje na porodu je bilo koji oblik ponašanja koje, da žena to doživi na poslu, u kući ili na ulici, bismo nazvali nasilje i ponudili ženi zaštitu ili pomoć. Rodilište treba i mora biti mjesto veselja i suradnje, ne mjesto straha i pristanka na sve
Vidi originalni članak

Spomenite u bilo kojem društvu budućih ili mladih roditelja termine "nasilje u porodu" ili "porodničarsko nasilje" i zasigurno će se zahuktati zanimljiva rasprava. Neki sudionici će kolutati očima, dok će drugi duboko klimati glavom. U ovoj raspravi rijetki su oni koji nemaju mišljenje.

'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene'

Što je to zapravo nasilje u porodu? Neki će reći da u rodilištu svi rade svoj posao, da žene drame oko uobičajene medicinske postupke, da se nedovoljno educiraju za to što ih čeka u rodilištu i onda se iznenade postupcima. Ili da žene ne surađuju i onda dobivaju što "zaslužuju". Porodničarsko nasilje se ne dešava samo u Hrvatskoj, premda je izraženije na jugu i istoku Europe i u skoro svakoj zemlji EU postoje skupine aktivista i aktivistica koje dižu javnu svijest o pojavi nasilja u rodilištima, zahtijevajući promjene u sustavima skrbi za (buduće) majke i njihovu djecu.

Intervju: Barbara Finderle 'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje'

Kako prepoznati nasilje na porodu?

Kako možemo prepoznati nasilje u porodu? Najjednostavnije objašnjenje je da je to bilo koji oblik ponašanja koje, da žena to doživi na poslu, u kući ili na ulici, bismo nazvali nasilje i ponudili ženi zaštitu ili pomoć.

Ginekolog: 'Kiretaža bez anestezije može dovesti do još većih komplikacija i šoka'

Pokušajte zamisliti da se bilo koja od ovih situacija ne događa u trudničkoj ambulanti ili rodilištu već na nekom drugom mjestu:

  • nepredstavljanje i dominantno ponašanje osoblja s kojim dolazite u doticaj
  • neizvjesnost jer ne znate tko će i što raditi na vašem tijelu (posebno intimnim dijelovima tijela) dok trpite bol
  • dobivanje iskrivljenih, netočnih i polu-informacija
  • emocionalne prijetnje i ucjene
  • nemogućnost kretanja i prisiljavanje na ležeći položaj na leđima s podignutim nogama i kada zatražite mogućnost kretanja
  • nepoštovanje (i ne uzimanje u obzir) vaših želja (usmenih ili u obliku plana poroda)
  • nepoštivanje privatnosti - nepoznavanje s pravima
  • zabrana unosa pića i hrane

Mama Vedrana 'Zbog pucanja i više od 100 šavova, nakon poroda počinje moja noćna mora'

Vaše dijete će se roditi samo jednom, i to iskustvo ne bi smjelo ostaviti gorak okus u ustima. Rodilište treba i mora biti mjesto veselja i suradnje, ne mjesto straha i pristanka na sve.

Majka tuži liječnika zbog nasilne epiziotomije

Ako se desi nasilje u rodilište vama, znajte da niste sami. Prijavite nasilje nadležnim tijelima (rodilištu, bolnici, Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata u vašoj županiji, Liječničkoj komori i Komori primalja), te na stranicama udruge Roda

Tretman u rodilištu Kako se osjećaju žene koje su doživjele traumu na porodu?

Posjeti missMAMA