Abrupcija posteljice - opasno stanje u trudnoći za mamu i bebu

Guliver
Ginekolog dr.sc. Erden Radončić objašnjava najvažnije činjenice kada je u pitanju abrupcija posteljice - opasno stanje u trudnoći koje može ugroziti u dijete i trudnicu
Vidi originalni članak

Abrupcija posteljice je smrtno opasno stanje u trudnoći koje ovisno o stupnju, a može ugroziti i dijete i trudnicu.

U svojoj osnovi, abrupcija znači prijevremeno odljuštenje normalno usađene posteljice, koje dovodi do profuznog krvarenja, teškog poremećaja mehanizama zgrušavanja krvi, te – ukoliko se brzo i efikasno ne reagira – smrt djeteta i katkada trudnice ili rodilje.

Veza bebe i mame Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći

Što povećava rizik za prijevremeno odljuštenje posteljice?

Iako je sama pojava i termin poznat vrlo dugo, točan mehanizam zbog čega nastupi početno odljuštenje posteljice – ni danas nije posve jasan. Neka stanja poput hipertenzije u trudnoći (preeklampsije), gestacijskog dijabetesa, određenih stanja prirođenih i stečenih trombofilija, autoimunih bolesti povezanih s vaskularnim poremećajima (primjerice Sistemski lupus), primarni i sekundarni Antifosfolipidni sindrom, itd – povećavaju sklonost k abrupciji.

Posteljica je središnji organ u kojem se dešava ovo patološko stanje, kod koje dolazi do pucanja krvnih žila koji komuniciraju s majčinom cirkulacijom, nakon čega se brzo počne stvarati hematom i mehanički pritisak na susjedne dijelove posteljice i njegovo daljnje odljuštenje.

Komplikacije Ove simptome u trudnoći ne smiješ ignorirati

Kako je respiracijska funkcija posteljice trostruko veća od potrebne (što je prirodni faktor sigurnosti u većini organa u tijelu), do manjka kisika ploda neće doći prije nego se od cirkulacije ne odvoji više od polovice posteljice, nakon čega nastupa nedostatak kisika u maternici, te fetus u pravilu umire od ugušenja. 

Ako se ne liječi - može dovesti i do smrti trudnice

Stvaranje hematoma povezano je brzom potrošnjom čimbenika zgrušavanja od strane majke, koji prirodno nastoje zaustaviti gubitak krvi u prostoru hematoma, no kako je proces izuzetno brz – uskoro dolazi i do potrošnje većine faktora koji grušaju krv (fibrinogen, faktori II, V, VII, X itd), te paradoksalno nastaje sklonost ka krvarenju trudnice, kako na rodnicu, tako i iz svih sluznica i vitalnih organa. Posve je jasno da ovakvo stanje ukoliko se ne liječi, može dovesti i do smrti trudnice.

Odgovor stručnjaka Što kad posteljica prerano počne odumirati?

Terapija ovakvog stanja usmjerena je primarno na spašavanje majke, makar i po cijenu smrti ploda; u tu svrhu, brzi porođaj bilo živog ili već mrtvog ploda ima za cilj kontrolu krvarenja, brzu uspostavu normalnih procesa zgrušavanja krvi putem davanja (transfuzije) svježe smrznute plazme, faktora koagulacije koji nedostaju, te kontrolu eventualnog stanja koje je dovelo do abrupcije.

Pri tome, valja imati na umu da je prirodni vaginalni porođaj u apsolutnoj prednosti kada je god on moguć, jer kirurška intervencija (carski rez) u mnogim slučajevima puno teže kontrolira probleme vezane uz ovo inače najhitnije stanje u porodništvu.

komplikacije u trudnoći Urasla posteljica u trudnoći - komplikacije i rizici na porodu

Posjeti missMAMA