HZJZ dao preporuke: Nema razloga za odgađanje cijepljenja djece

Thinkstock
Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti, docjepljivanje se može odgoditi, a HZJZ je objavio preporuke kako bi se smanjilo izlaganje djece u čekaonicama
Vidi originalni članak

Tijekom epidemije u cijeloj zemlji uvedene su stroge mjere i preporuke o ponašanju za sve građane. No što ako je baš sada vrijeme kad biste trebali cijepiti svoje dijete?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 28. ožujka objavio je preporuke o provođenju Programa obveznog cijepljenja, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezano uz epidemiju COVID 19 bolesti.

Zaštita od zaraznih bolesti Vodič kroz cijepljenje

Prema njima, nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti, a izdali su određene preporuke kako bi se smanjilo izlaganje djece u čekaonicama.

  • Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.
  • Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.
  • Revakcinaciju se može odgoditi na period od mjesec - dva, iako niti revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.
  • Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, tj trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati, piše na službenoj web stranici HZJZ-a.

Koronavirus Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece

Prije deset dana razgovarali smo s mr.sc. Giovanom Armano, spec. pedijatrije o promjenama i pravilima za roditelje malenih pacijenata u pedijatrijskim ordinacijama, a dala nam je i savjete kako brinuti o zdravlju djece u izolaciji i na što paziti kod korištenja dezinfekcijskog sredstva na bebama i maloj djeci.

 "U pedijatrijskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, u tijeku ove epidemije koronavirusa je mirnije nego što smo navikli u ovo doba godine. Roditelji se uglavnom odgovorno ponašaju te ne dovode djecu bez razloga. Doduše, imamo puno više telefonskih poziva, koje ponekad teško odrađujemo, ali i to je u svakom slučaju bolje nego da djecu izlažemo riziku", rekla nam je prije deset dana mr.sc. Giovana Armano, dr. med., spec. pedijatrije iz Zagreba. Pročitaj cijeli članak: Pedijatrica o promjenama u ordinaciji: Telefonske anamneze i upute o cijepljenju, hitni pacijenti na termin

stroge mjere U rodilištima nema pratnje na porodu, posjeta, trudničkih tečajeva i postupaka MPO

Posjeti missMAMA