11 supernamirnica iz cijelog svijeta za mame koje doje
Kao majke dojilje, možete se početi osjećati kao stroj za izradu mlijeka 24 sata dnevno! Ne postoji trenutak u danu kada vaše tijelo nije aktivno u stvaranju mlijeka za vaše dijete. Mnoge majke dojilje, izjavljuju da osjećaju stalnu glad, a ta glad potječe od količine kalorija koje vaše tijelo troši pri stvaranju svakog mililitra mlijeka. Jako je važno pružiti svom tijelu gorivo s hranjivim tvarima koje pružaju tijelu sve što mu je potrebno.
Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Prepoznajte znakove!
1. Avokado
Avokado je prehrambena elektrana za njegu mame. Čest prigovor dojilja je da često budu veoma gladne zbog povećane potrošnje kalorija, a imaju vrlo malo vremena za pripremu i konzumaciju jela. Avokado čini gotovo 80 posto masnoća što pospješuje osjećaj sitosti, a k tome pruža vašem tijelu masti koje su zdrave za vaše srce. Također, dobar je izvor vitamina B, vitamina K, folne kiseline, kalija, vitamina C i vitamina E.
2. Zeleno lisnato povrće
U Tajlandu je prva linija obrane majke protiv niske ponude mlijeka upravo konzumacija povrća. Iako ne postoje objavljena istraživanja o laktogenim svojstva zelenog lisnatog povrća, konzumiranje više povrća može samo biti korisno za vaše zdravlje. Također, pomoći će vam u uspostavljanju dobrih prehrambenih navika za bebu kada počne konzumirati krutu hranu, oko šest mjeseci starosti. Zeleno lisnato povrće sadrži fitoestrogene koji su pokazali da imaju pozitivan učinak na proizvodnju mlijeka. To može biti ključno za razumijevanje njihove laktogene moći. Mnoge majke brinu da će konzumiranje zelenog lisnatog povrća poput brokule ili kupusa pridonijeti tome da se njihove bebe osjećaju naduto i nervozno. Međutim, to nije točno: Ugljikohidrati od zelenog lisnatog povrća su krivci za plinove, a oni se ne mogu prenijeti u majčino mlijeko.
3. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi imaju visok udio esencijalnih minerala kao što su željezo, kalcij, cink, kao i vitamina K i B vitamina. Oni su također zdrav izvor esencijalnih masnih kiselina i proteina. Također, smatra ih se hranom bogatom laktogenim svojstvima u mnogim dijelovima svijeta. Po tradicionalnoj ayurvedskoj medicini su već generacijama, posebice bademi, jedni od najčešće korištenih laktogenih namirnica u svijetu.
4. Crveno i narančasto korjenasto povrće
Crveno i narančasto korjenasto povrće, poput mrkve i batata se također već generacijama koristi u tradicionalnoj kineskoj zuoyuezi prehrani (zuoyuezi znači "sjedi mjesec dana" i vrijeme je odmora za nove majke) uz uvjerenje da hrane majku i pomažu joj nahraniti dijete kroz povećanje kvalitete i količine majčinog mlijeka. Laktogena svojstva koja crveno i narančasto korjenasto povrće može imati vjerojatno su slična onima koje ima zeleno lisnato povrće.
5. Grah i mahunarke
Grah i mahunarke su dobar izvor proteina, vitamina i minerala, kao i fitoestrogena. Slanutak sadrži tvar koja pojačava laktaciju, od vremena starog Egipta i osnovna je hrana u sjevernoj Africi, Bliskom istoku i mediteranskoj kuhinji. Iako se slanutak najviše koristi, nema potrebe za ograničavanjem na jednu vrstu graha ili mahunarke. Primjerice, soja sadrži najviše fitoestrogena od svih sorta graha. Jedenje raznih vrsta graha i mahunarki je dobro za opće zdravlje dojilje, ali i za osiguravanje potrebne količine mlijeka.
5 razloga koji mogu odgoditi dolazak majčinog mlijeka
6. Sjemenke
Sjemenke su pravi prehrambeni poklon! Pružaju koncentrirani izvor svih hranjivih tvari koje se nalaze u zreloj biljci, kao i hranjive tvari potrebne za rast male sjemenke. Sadrže visok udio bjelančevina i esencijalnih minerala kao što su željezo, cink i kalcij, kao i zdravih masnoća. Poput orašastih plodova, za sjemenke nije klinički dokazano da imaju laktogena svojstva, ali se stoljećima koristi kao pomoć dojiljama. Svaka sjemenka ima svoje jedinstvene karakteristike, pa izaberite različite vrste uključujući sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve i sezama.
7. Gljive
Gljive se obično ne smatra laktogenom hranom, ali neke vrste su dobri izvori polisaharida beta-glukana, za kojeg se misli da je odgovoran za laktogena svojstava ječma i zobi. Iz tog razloga nije teško zaključiti da će druge namirnice bogate beta-glukanom, kao što su gljive, imati isti učinak. Žene koje povećavaju unos hrane bogate beta-glukanom, kao što su zob, ječam, određene vrste gljiva i kvasca povećat će količinu proizvedenog mlijeka. Reishi, shiitake, maitake, shimeji i bukovača imaju najviše beta-glukana u obitelji gljiva.
Kako na prirodan način povećati proizvodnju mlijeka?
8. Chia sjemenke
Chia sjemenke mogu se činiti kao neki novi fenomen, međutim, one se konzumiraju već stoljećima i bile su osnovna hrana Asteka i Maja. Chia sjemenke su bogat izvor vlakana, proteina, kalcija, i magnezija, a sadrže i omega-3 masne kiseline. Zbog svog visokog udjela vlakana i bjelančevina, kao i njihove povoljne koncentracije masnih kiselina, Chia sjemenke pomoći će vam da se osjećate zadovoljnije i sito, puno duže nakon obroka. Chia ulje je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, a ima neutralan i ugodan okus.
9. Sjemenke lana
Sjemenke lana su izvrstan izvor proteina, vlakana i omega-3 masnih kiselina, ali da bi se otključale njihove prednosti, oni moraju biti cjelovite. Sjemenke lana ne mogu se probaviti i izlučuju se nepromijenjene. Laneno ulje je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, a ima slatki i lagan okus koji se dobro slaže s povrćem i neprimjetno se stapa s vašim smoothiejem. Istraživanja zdravstvenih prednosti sjemenki lana su potvrdila njihove brojne beneficije - od gubitka težine i kontrole razine glukoze u krvi do smanjenja rizika od određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti i upala.
10. Sjemenke konoplje
Poput chia sjemenki, sjemenke konoplje su pronašle svoj put do ovog popisa superhrane zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina i zdravog hranjivog sastava. Sjemenke konoplje sadrže sve bitne aminokiseline koje su potrebne ljudskom tijelu, i to u savršenom omjeru. Bogate su vitaminima i mineralima, a posebice željezom i cinkom, koji su važni za rast dojenčadi i zdravlje mama.
11. Kurkuma
Iako se kurkuma koristi u cijelom svijetu od strane mama dojilja kao galaktagoge, nema kliničkih dokaza koji podupiru da biljka ima bilo kakav utjecaj na količinu mlijeka koje majka proizvodi. Međutim, anti-upalna svojstva kurkume su se dokazala kliničkim istraživanjima. Važna su za zdravlje i dobrobit majki koje doje, te za prevenciju i liječenje mastitisa, kao i za ublažavanje simptoma povezanih s bubrenjem dojki. U nekoliko zajednica diljem Azije, za kurkumu se također vjeruje da pomaže u jačanju imunološkog sustava.