Zašto s djecom ne biste trebali putovati u inozemstvo?

Thinkstock
Poznati dječji psiholog Oliver James tvrdi da ne biste trebali voditi svoju djecu na odmor u inozemstvu - jer to nije ono što djeca zapravo žele
Vidi originalni članak

Prema Oliveru Jamesu, dječjem psihologu, dosljednost je najvažnija stvar kad su u pitanju mala djeca, a ona se žele vratiti na poznata mjesta koja nisu previše daleko od kuće.

"Praznici u blizini doma su ono što većina djece zaista želi", rekao je psiholog. "Odlazili smo na odmor iz Londona u Cornwall svaki kolovoz, punih devet godina, dok su moja djeca bila mala. Sjedili bismo na plaži i govorili: 'Pa, u redu, pada kiša kao i doma. Ali, pozitivna stvar je da barem nije vjetrovito'."

Kolumna Zašto ljudi ne putuju?

Dr. James rekao je da kad je konačno odlučio odvesti svoju obitelj na putovanje u inozemstvo, u Francusku, djeca su bila premlada i nisu uživala: "Moja djeca su imala osam i jedanaest godina. Najstariji je bio dovoljno star da bi cijenio to putovanje, no mlađi nije uopće bio impresioniran. Sljedeće godine ponovno su se htjeli vratiti ljetovanju u Cornwall. Sada imaju 12 i 15 godina i dalje provodimo praznike na istom mjestu."

On tvrdi da su djeca zadovoljna prilično jednostavnim stvarima sve dok ne postanu tinejdžeri, i sve što žele je 'razumno toplo, ali ne previše vruće vrijeme, plažu s mirnim valovima i sladoledom u blizini'. Također je rekao da su najjednostavniji trenuci iz njihovog djetinjstva oni koji čine najbolje uspomene: "U dobi od pet do deset godina mogu postati vrlo privrženi jednom mjestu, gdje mogu biti sigurni u ono što će voljeti i ono što neće."

Kolumna Savjeti mame koja je preživjela 'pakleno' putovanje s djetetom

"Sjedeći na istoj plaži, jedući isti sladoled u istoj slastičarnici...ta poznata mjesta i aktivnosti su one koje kriju njihove najsretnije uspomene." Koliko god volimo razmišljati o istraživanju svijeta s našom djecom, je li to zaista ono što bismo trebali raditi? "Danas ima toliko mnogo promjena u životima djece", rekao je dr. James.

"Od promjena vrtića, škola, stanova, kuća i prijatelja, doživljavamo bezbroj novih stvari u djetinjstvu. Poznato mjesto za odmor kojem se vraćamo, ponekad može biti jedina usidrena stvar u životu djeteta - sigurno i predvidljivo mjesto u svemiru koji se mijenja."

Kolumna Vožnju toboganom u Dubaiju sin pamti kao najluđi trenutak odmora

Posjeti missMAMA