Začini i žitarice: Kada ih uvesti u dječju prehranu i kako koristiti?

Guliver
Nutricionistica Mirna Trumbetaš objašnjava koje začine uvrstiti u prehranu djeteta i od koje dobi te kako pripremati žitarice poput bulgura, prosa, amaranta
Vidi originalni članak

Do prve godine života kada se djeca tek navikavaju na temeljne okuse hrane nije potrebno dodavati nikakve začine, pa čak niti sol. S godinom dana djeca su već naviknuta na raznoliku hranu. Naučila su jesti, prepoznaju okuse te kreću u svijet zajedničkog kuhanja tada je u redu da se u jela dodaju začini poput soli i papra no ne treba pretjerivati prvenstveno sa solju da se ne stvara želja za slanim kod djece. Također treba pripaziti s ljutim začinima poput papra, paprike kako ne bi bilo preljuto te da ne dođe do iritacije probavnog sustava i probavnih smetnji. Začinsko bilje je dobrodošlo, pogotovo ako je iz maminog ili bakinog vrta kao pojačivač okusa te začinskim biljem smanjujemo udio soli.

Čitajte deklaracije Treba li dodavati sol ili šećer u bebinu hranu?

Od začinskog bilja najzastupljeniji je peršin, kopar, vlasac koji se mogu dodati u svježi sir ili neki drugi namaz poput humusa i slično, zatim juha od kopra ili peršina je lagana i ukusna djeci. Neizostavni ljetni začini su bosiljak i origano koji se dodaju ljetnim salatama, jelima od rajčice pizzama i slično. Cimet je začin kojim možete posipati jutarnje pahuljice ili staviti u kolač. Svakako sve vrste začinskog bilja postepeno uvodite i ne pretjerujte niti s jednim jer to su samo dodaci jelima kako bi jelo bilo potpuno.

Žitarice bez glutena

Proso je žitarica koja nema glutena i prema tome je dosta zanimljiva. Može se koristiti kao prilog uz meso, ukuhavanje juha ili u kolačima, svaka kombinacija je odlična, a osim vrijednih ugljikohidrata proso još sadrži mangan i fosfor za zdravlje kostiju mališana.

Imaju li djeca koristi od bezglutenske prehrane?

Bulgur je cjelovita pšenica krupnije meljave. Također može biti prilog, salata od toga je najpoznatija tabouli, a može se napraviti i vegetarijanski hamburger za klince.

Veganski burger

Sastojci:

  • 1/2 šalice bulgura
  • 1 šalica vode
  • 425 g kuhanog graha
  • 1/2 šalice naribanog sira
  • 1/2 šalice naribane mrkve
  • 1/2 žličice soli
  • Češnjak po želji
  • Luk po želji
  • 1 žlica ulja

Priprema:

1. Bulgur staviti u vodu, zagrijati do vrenja te ostaviti desetak minuta.
2. Ohladiti bulgur nakon što je kuhan.
3. Samljeti kuhani grah.
4. Grahu dodati bulgur, sir, mrkvu te začine i promiješati u multipraktiku.
5. Oblikovati burgere.
6. Zagrijati žlicu ulja i ispeći na vrućoj tavi ili staviti na masni papir i ispeći u pećnici na 180*C.
7. Servirati sa svim sastojcima za hamburger.

Amarant je pseudožitarica pa prema tome nema glutena. Dostupan je kod nas i može se pripremati također kao prilog te ukuhavati u juhe i variva. Bogat je bjelančevinama te mineralima kalcijem, željezom, magnezijem, manganom i cinkom, a ne zaostaju niti vlakna važna za probavu.

manjak željeza Žitarice i mlijeko smanjuju apsorpciju željeza kod djece

Posjeti missMAMA