Tri šarene domaće juhe koje će najmlađi obožavati

Chiarin tanjurić
Sigurno jedno od najdražih predjela svih kućanstva možemo proglasiti toplu juhu i nema kuhinje u kojem ne postoje duboki tanjuri i žlice za toplu uvertiru u ručak ili večeru. Isprobajte ove jednostavne, zdrave i ukusne recepte za šarene domaće juhe koje će svi voljeti
Vidi originalni članak

Juhe volimo svi, jednostavne su za pripremu, a iako se uglavnom baziraju na sezonskim namirnicama, ove su juhe vrlo prilagodljive i za period godine kada nam neke stvari nisu dostupne.

Crvenu juhu od rajčice uvijek možete pripremiti od zamrznute šalše ili pelata, a ova verzija se radi od domaćeg kečapa koji je vrlo rado viđen kao zimnica u našem domu. Žutu juhu od batata možete pripremiti i od buče, a narančasta juha od leće prilagođena je svim bojama ove zdrave mahunarke

Recepti Guste juhe od mahunarki

Juha od batata

Sastojci:

  • 1 veći batat
  • 1 veći crveni luk
  • 1 veća mrkva
  • 1 režanj češnjaka
  • 8 žlica crvene leće
  • 1 pakiranje kokosovog mlijeka
  • 1 žličica kima
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • sol i papar
  • malo maslinovog ulja
  • cca 1,5 l vode

Priprema:

1. Mrkvu i batat ogulite, luk i češnjak očistite, te svo povrće narežite na komade.

2. Na malo maslinovog ulja popržite povrće na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.

3. Zatim dodajte origano i kim, kratko pržite, dodajte leću i vodu, posolite i popaprite, začinite kurkumom i stavite da se sve skupa kuha oko pola sata dok povrće potpuno ne omekša.

4. 10 minuta prije kraja dodajte i kokosovo mlijeko, te sve skupa dobro promiješajte i izblendajte štapnim mikserom

5. Po potrebi juhu procijedite kroz sito, te servirajte toplu s dodacima po želji.

Recept Želite da dijete pojede nešto na žlicu? Skuhajte varivo od bundeve i ječma

Juha od rajčice

1. Juhu od rajčice napravite od domaćeg ketchupa koji pola-pola razrijedite vodom i samo ga ugrijete.

2. “Muffine od riže” sa slike pripremite s viškom skuhane riže koju pomiješate s naribanim parmezanom, napunite s njom silikonske kalupe za muffine (ili obične premažite s maslacem), još malo naribate parmezan na vrh svakog muffina i pečete 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200º.

3. Servirate muffine u sredini tanjura i prelijete ih toplom juhom

Juha od leće

Sastojci:

  • 1 šalica crvene leće
  • 1 pakiranje sjeckane rajčice (pelati)
  • 1 veći crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 povrtna kocka za juhu
  • 1 lovorov list
  • pola grčkog jogurta
  • par listića svježeg začinskog bilja
  • 2-3 dvopeka
  • malo maslinovog ulja

Priprema:

1. Na malo maslinovog ulja popržimo sitno sjeckani luk i češnjak na laganoj vatri.

2. Zatim dodajemo pelate i leću te sve skupa podlijemo s toplom vodom.

3. Dodajemo povrtnu kocku, lovorov list, sve skupa malo posolimo i popaprimo, te kuhamo dok povrće ne omekša.

4. Izvadimo lovorov list, te izblendamo juhu štapnim mikserom.

5. Serviramo ju toplu s kockicama dvopeka i grčkim jogurtom sa začinskim biljem.

zdrava variva Povrtna juha od kelja i krumpira koja će vas najbolje zagrijati

Potražite još odličnih recepata na blogu Chiarin tanjurić ili posjetite Facebook stranicu mame kuharice koja priprema zdrave obroke i slastice za svoju bebu i obitelj.

Posjeti missMAMA