Slasne lazanje od blitve i bešamel umaka

Thinkstock
Lazanje volimo u svakom obliku. Priprema je jednostavna, baš nalik na onu kada pripremate klasične lazanje, a okusi su neodoljivo dobri. Kremasti bešamel i puno sira začinit će lazanje na najbolji mogući način
Vidi originalni članak

Sastojci za lazanje:

Umak:

  • 1 litra kravljeg mlijeka (3.3% masti)
  • 1 crveni luk
  • 2 lovorova lista
  • muškatni oraščić
  • 75 grama slanog maslaca
  • 75 grama bijelog pšeničnog brašna
  • 125 grama punomasne goude
  • 35 grama parmezana
  • sol
  • papar

Ostalo:

  • 500 grama blitve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 2 režanja češnjaka
  • 450 grama tijesta za lazanje
  • 25 grama slanog maslaca

Priprema:

1. Za umak pomiješajte mlijeko, luk i lovorov list u loncu na umjerenoj vatri. Neka zakuha pa maknite s vatre i ostavite sa strane 20 minuta. Ocijedite tako da ostane samo tekućina.

2. Otopite maslac u tavi pa dodajte brašno i pržite minutu, dvije. Maknite s vatre i dodajte pola ocijeđenog mlijeka pa miješajte pet minuta. Vratite na vatru i ulijte ostatak mlijeka. Malo promiješajte pa maknite s vatre. Dodajte ribanoga muškatnog oraščića i sireve pa miješajte dok se ne otope. Začinite solju i paprom. Ugrijte pećnicu na 200°C.

3. Narežite blitvu i ostavite sa strane. Trećinu listova blitve blanširajte u posoljenoj vodi pa isperite pod mlazom hladne vode. Ocijedite i ostavite sa strane. Ugrijte ulje u tavi te dodajte luk, češnjak i ostatak blitve. Pržite pet minuta dok luk ne omekša.

4. Namastite lim za pečenje pa poredajte listove za lazanje tako da prekriju dno. Preko stavite trećinu listova blitve, trećinu smjese s lukom i isto toliko bešamela. Nastavite redati listove i nadjev dok sve ne potrošite. Po površini natrgajte maslac. Pecite 25-30 minuta i poslužite.

Posjeti missMAMA