Slasne lazanje od blitve i bešamel umaka
Sastojci za lazanje:
Umak:
- 1 litra kravljeg mlijeka (3.3% masti)
 - 1 crveni luk
 - 2 lovorova lista
 - muškatni oraščić
 - 75 grama slanog maslaca
 - 75 grama bijelog pšeničnog brašna
 - 125 grama punomasne goude
 - 35 grama parmezana
 - sol
 - papar
 
Ostalo:
- 500 grama blitve
 - 2 žlice maslinovog ulja
 - 1 crveni luk
 - 2 režanja češnjaka
 - 450 grama tijesta za lazanje
 - 25 grama slanog maslaca
 
Priprema:
1. Za umak pomiješajte mlijeko, luk i lovorov list u loncu na umjerenoj vatri. Neka zakuha pa maknite s vatre i ostavite sa strane 20 minuta. Ocijedite tako da ostane samo tekućina.
2. Otopite maslac u tavi pa dodajte brašno i pržite minutu, dvije. Maknite s vatre i dodajte pola ocijeđenog mlijeka pa miješajte pet minuta. Vratite na vatru i ulijte ostatak mlijeka. Malo promiješajte pa maknite s vatre. Dodajte ribanoga muškatnog oraščića i sireve pa miješajte dok se ne otope. Začinite solju i paprom. Ugrijte pećnicu na 200°C.
3. Narežite blitvu i ostavite sa strane. Trećinu listova blitve blanširajte u posoljenoj vodi pa isperite pod mlazom hladne vode. Ocijedite i ostavite sa strane. Ugrijte ulje u tavi te dodajte luk, češnjak i ostatak blitve. Pržite pet minuta dok luk ne omekša.
4. Namastite lim za pečenje pa poredajte listove za lazanje tako da prekriju dno. Preko stavite trećinu listova blitve, trećinu smjese s lukom i isto toliko bešamela. Nastavite redati listove i nadjev dok sve ne potrošite. Po površini natrgajte maslac. Pecite 25-30 minuta i poslužite.