Prvi sladoled: Kad dijete smije jesti omiljenu ljetnu slasticu?

Freepik ; Kada dijete smije jesti sladoled?
Ljetnu poslasticu vole i odrasli i djeca, ali kao i za većinu slastica, roditelji se zapitaju kad bi je trebalo ponuditi djetetu. Donosimo i dva recepta za domaći sladoled
Vidi originalni članak

"Sladoled je neizostavni dio ljetne prehrane pa je često pitanje kad se on može dati i onim najmanjima. Naime, točne preporuke nema, no zbog većeg sadržaja šećera i temperature proizvoda ne savjetuje se davati ga djetetu prije navršenih godinu dana, pa čak i nešto kasnije", objašnjava nutricionistica Tena Niseteo.

U prvoj godini prehranu treba bazirati na prirodnim namirnicama te izbjegavati industrijsku hranu, poput slatkiša i grickalica. "U industrijskim sladoledima nalaze se aditivi i šećeri, no za starije dijete ovo može biti kvalitetniji izbor deserta. Domaći sladoled se može ponuditi već od godinu dana jer kombinacija voća i mlijeka ili jogurt može biti dobar međuobrok", objašnjava nutricionistica. 

Kolumna Kada bebi ponuditi slatkiše?

Veća ga djeca slobodno mogu konzumirati jer on može biti dobar mliječni obrok. U konačnici, riječ je o mliječnom proizvodu, odnosno desertu visoke hranjivosti, a nutricionistički je uvijek dobro obogatiti ga komadićima svježeg voća (borovnice, marelice, breskve, jagode i slično).

Važno je napomenuti da se u ljetnom razdoblju namirnice puno brže i lakše kvare, zbog čega je dobro slijediti jednostavne upute: uvijek dobro pregledaj namirnicu, kupuj manje količine lako kvarljivih namirnica, pravilno ih skladišti i pripremaj neposredno prije hranjenja. 

Tema iz foruma Kada je vrijeme za prve slatkiše?

Recept za klasični sladoled od vanilije

Sastojci:

200 ml mlijeka

200 ml slatkog vrhnja

50 g šećera

3 žumanjka

nekoliko prutića vanilije

Priprema:

Pjenasto umuti žumanjke sa šećerom. Zagrij mlijeko s vrhnjem i prutićima vanilije. Prije nego što prokuha izvadite vaniliju, prelij u posudu s jajima, pritom miješajući. Stavi smjesu da se kuha na pari i miješaj dok se ne zgusne, pazeći da ne zavrije. Ostavi da se ohladi, potom stavi u ledenicu na jedan do dva sata. Kada se krema stvrdne izvadi je iz posude, izmiksaj na maloj brzini par minuta. Vrati u ledenicu i ponovi postupak dva-tri puta u razmacima od jednog sata. Posluži ukrašeno čokoladom i šlagom.

Recept preuzet s portala missGASTRO

za prste polizati 8 slastica domaćih food blogera koje će oduševiti tvoje klince

Recept za lagani sladoled od kokosa

Sastojci:

275 ml punomasnog mlijeka od kokosa

350 ml svježeg vrhnja 

2 jaja 

2 žumanjka 

5 ml / 1 žličica vanilija ekstrakta 

100 g šećera 

sol 

Za garniranje: 50 g kokosovog brašna, poprženo dok ne dobije zlatno smeđu boju

grančica metvice 

Priprema:

Na srednje jakoj vatri lagano kuhaj mlijeko od kokosa i vrhnje 5 minuta. Istuci zajedno jaja, žumanjke, vaniliju, šećer i sol. Duboku zdjelu stavi u veću s kipućim vodom. U duboku zdjelu ulij smjesu s jajima i polako dodavaj toplu mješavinu mlijeka od kokosa i vrhnja. Miješajući kuhaj na pari dovoljno dugo da smjesa zgusne toliko da ne pada sa žlice. Makni s vatre. Dok se smjesa hladi, povremeno promiješaj. Kada se dovoljno ohladi, stavi u zamrzivač na 1 sat. Izvadi iz zamrzivača, smiksaj dok ne postane kremasto i vratite u zamrzivač dok ne očvrsne. Posluži u zdjelicama, posuto prženim kokosovim brašnom i grančicom metvice. 

Recept preuzet s portala missGASTRO.

treba paziti 3 omiljene dječje namirnice u kojima se skrivaju šećeri

Posjeti missMAMA