Popaj je znao: špinat je prava riznica vitamina

Thinkstock
Tko još u djetinjstvu nije čuo rečenicu: 'Jedi špinat i bit ćeš jak kao Popaj'? Možda vaše dijete ne zna tko je Popaj, no sigurno ste mu više puta ponovili koliko je špinat zdrav
Vidi originalni članak

Špinat je bogat vitaminima A, C i B, odličan je izvor folne kiseline i željeza te magnezija i mangana, a izrazito zelenu boju listovima daje velika količina klorofila. Ima nisku energetsku vrijednost, bogat je vodom i dijetalnim vlaknima. Špinat je najbolje kuhati na pari ili u maloj količini vode, a nakon kuhanja treba ga izvaditi iz vode kako bi zadržao svoju boju. 

5 brzih i zdravih proljetnih recepata

Važno je znati i da u špinatu ima oksalne kiseline, koja može tvoriti malene kristaliće i taložiti se u djetetovim mokraćnim kanalima i bubrezima, pa je prije kuhanja potrebno odstraniti peteljke i veće poprečne žile na listovima budući da su upravo oni bogati oksalnom kiselinom. To je i razlog zašto se špinat najčešće priprema s mlijekom. Naime, oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka te tvori spoj koji se lako izlučuje iz organizma. 

Osim toga, voda iz špinata je puna nitrata koji prelaze u nitrite, a oni se djelovanjem bakterija u debelom crijevu mogu pretvoriti u kancerogene nitrozamine pa se špinat priprema neposredno prije posluživanja i ne smije se zagrijavati. 

5 nutrijenata najvažnijih za zdravlje vašeg djeteta

Posjeti missMAMA