Ovo bi zauvijek trebalo završiti raspravu o udaranju po guzi

Guliver
Novo istraživanje proučavalo je sve negativne posljedice kratkotrajnog i dugotrajnog udaranja djece po guzi
Vidi originalni članak

Možda je nekada udaranje po guzi bilo prihvatljivo, ali novo istraživanje istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teksasu, dokazuje kako je udaranje po guzi kao oblik discipliniranja - potpuno kontraproduktivno, ali i potencijalno štetno.

dugotrajne posljedice Udaranje po guzi djetetu šteti više nego što mislite

U dosad najvećem takvom istraživanju, istraživači su proučavali 50 godina podataka više od 160 000 djece i otkrili su da, što su djeca bila više udarana po guzi, to je vjerojatnije bilo da su prkosila svojim roditeljima i povećala antisocijalno ponašanje, agresiju, razvila probleme s psihičkim zdravljem i kognitivne poteškoće

"Naša analiza fokusira se na udaranje po guzi, a ne na potencijalno nasilno ponašanje, a otkrili smo da je samo udaranje po guzi povezano s nenamjernim štetnim posljedicama, ali nije povezano s neposrednom ili dugotrajnom suglasnošću i pridržavanjem određenih pravila, što su zapravo namjere roditelja kada discipliniraju djecu", objasnila je autorica istraživanja, psihologinja Elizabeth Gershoff. 

odgoj djece Francuska metoda koja me promijenila kao roditelja

5 stvari koje trebamo znati kada pričamo o udaranju po guzi

Drugim riječima, udaranje djeteta po guzi kako bi vas slušalo neće time rezultirati dugotrajno i zapravo će stvoriti kontraefekt u budućnosti. Još jedna zanimljiva stvar u istraživanju je da su roditelji koji su bili udarani po guzi kao djeca, više udarali svoju djecu od onih roditelja koji nisu doživjeli takvo discipliniranje u djetinjstvu. 

"Kao društvo, o udaranju po guzi i fizičkom zlostavljanju mislimo kao o dvije različite stvari. A, ipak, naše istraživanje pokazuje kako je udaranje po guzi povezano s jednakim negativnim posljedicama kao i fizičko zlostavljanje, samo u neznatno manjem stupnju", dodala je psihologinja. 

discipliniranje djece Glumica objasnila zašto nikad ne biste smjeli udarati djecu

Posjeti missMAMA