Nutricionistica otkrila koje dvije namirnice nikada ne bi dala malom djetetu
Prehrana djece može biti prilično izazovna tema za mnoge roditelje. S jedne strane, želimo hraniti djecu zdravom i kvalitetnom hranom koja im pomaže u rastu i održavanju zdravlja. S druge strane, djeca su često izbirljiva – ponekad, unatoč svim našim naporima, odbijaju isprobati nove namirnice, reagiraju burno na povrće i pretvaraju obroke u prave ratne zone.
No, što je s hranom koju bismo apsolutno trebali izbjegavati, čak i ako je djeca žele? Svi znamo da djeci ne treba davati previše šećera, ali jesi li znala da postoje još neke uobičajene namirnice koje roditelji često zaborave izbaciti iz jelovnika za malu djecu?
Nutricionistica i mama, Lauren Manaker za Everymom, nedavno je otkrila dvije namirnice koje nikada ne bismo trebali davati mališanima, te što im ponuditi umjesto toga.
1. Cijelo grožđe
Većina nas zna da cijelo grožđe predstavlja značajan rizik od gušenja kod male djece zbog svoje veličine i skliske teksture. Međutim, ako niste bili svjesni toga, Manaker savjetuje jednostavnu mjeru koja može učiniti grožđe sigurnijim za konzumaciju.
"Kako biste to spriječili, prerežite grožđe na male četvrtine ili izaberite mekše voće, poput bobičastog voća, koje je lakše za žvakanje."
2. Riba s visokim udjelom žive
Druga na popisu je riba s visokim udjelom žive, poput tune, sabljarke i skuše. Istraživanja su pokazala da ove vrste ribe mogu dovesti do nakupljanja žive u mozgu djeteta u razvoju, što potencijalno može utjecati na kognitivne i neurološke funkcije – što svakako želimo izbjeći.
Umjesto toga, nutricionistica preporučuje ribe s niskim udjelom žive, poput lososa ili sardina, koje su bogate korisnim omega-3 masnim kiselinama, ali bez velikih količina žive.