Mama upozorava roditelje da bolesnu djecu ostavljaju kod kuće

Facebook/Courtney Hayes
Iako je svjesna da djeca moraju u vrtić ili kod liječnika, mama djeteta koje ima velike zdravstvene probleme moli druge roditelje da razmisle prije nego izvedu bolesnu djecu na mjesta poput parkova, restorana i bazena, gdje mogu prenijeti zarazu na druge
Vidi originalni članak

Mama iz Arizone Courtney Hayes ima važnu poruku za sve roditelje u ovo vrijeme kada je počela sezona viroza i gripa. Ako je tvoje dijete bolesno, najbolje bi bilo da ostane kod kuće, a ne da se bolest širi u jaslicama i vrtićima. Svi bismo trebali misliti na djecu i odrasle koji imaju problema s zdravljem i oslabljeni imunološki sustav. Courtneyjin sin Jude ima slab imunološki sustav, a ona je odlučila napisati post na Facebooku kako bi upozorila druge roditelje.

Jude je rođen s rijetkom srčanom manom Truncus arteriosus, imao je samo jednu arteriju umjesto dvije te je imao operaciju na otvorenom srcu. Zbog tih razloga Judeov imunološki sustav, kao i njegovo srce su ugroženi, tako da čak i obična prehlada može biti fatalna za njega. "Mi činimo sve kako bismo izgradili njegov imunološki sustav. Unos antitijela, izolacija tijekom sezone gripe i viroza, nosimo maske ako smo bolesni, nema cipela u kući, neprestano pranje ruku i odjeće, eterična ulja, vitamini i milijun maramica za dezinfekciju tjedno. Činimo sve kako bismo ga zaštitili, to nije ničiji posao nego naš (iako smo jako zahvalni zbog obzirnosti prijatelja i rodbine). Trenutno se nalazimo usred velike prehlade. Imao je jednu prehladu, a onda nas pogodi druga, ovo je nemilosrdno, a ja sam kriva", piše u svom postu mama.

Spriječite opasni virus Tata bolesne bebe upozorava: Operite ruke prije diranja bebe!

Courtney kaže da je prije nego što je započela sezona viroze i gripe željela odvesti Juda iz kuće kako bi mu omogućila normalan život i druženje te su ga odveli u dječji muzej. Mama dalje opisuje kako je jedna bolesna djevojčica počela kašljati i kihnula njemu u lice. Iako priznaje da se mogao prehladiti i zbog drugih razloga, dodaje da se drugi dan kod njega razvio isti kašalj. Zato je svoju frustraciju bolešću odlučila opisati u ovom postu. "Dok je vrištao, gušio se, kašljao i povraćao, jedino sam se pitala zašto su roditelji bolesnu djevojčicu odlučili izvesti van. Žalim što sam žrtvovala njegov zdravlje za nekoliko sati zabave, ali zar on to ne zaslužuje? Zar svako dijete ne zaslužuje zabavu?", dalje napisala te dodaje kako zna da se roditelji suočavaju s velikim izazovima kada treba ostati kod kuće s bolesnim djetetom.

Vrtićke bolesti: S temperaturom dijete mora ostati kod kuće

"Shvaćam da ne možete ostati zauvijek u kući sa svojim djetetom. Roditelji koji rade moraju i dalje svoje dijete voditi u vrtić, otići u kupovinu, ali i liječniku. Ali one izborne aktivnosti? Bazeni, muzeji, parkovi, restorani... Osjećam da roditelji mogu žrtvovati još nekoliko dana, samo pričekajte još nekoliko dana kod kuće i uživajte u svemu sa zdravim djetetom", kaže dalje.

Gripa je posebno opasna za djecu - što sve trebate znati

"Klice su neizbježne i djeca se razbole... bolesti su normalne, ali samo želim da drugi roditelji znaju da prehlada nije samo prehlada za djecu koja imaju velike zdravstvene probleme", dalje objašnjava te dodaje da se nada da će roditelji razmisliti prije nego bolesno dijete izvedu van na nešto što nije obavezno. "Možda ćete zaštititi stvarno bolesno dijete koje je bilo u paklu i vratilo se nazad te samo želi vidjeti svijet. Samo pričekaj, pričekaj dok prehlade ne završe. Molim te", kaže na kraju mama.

zimsko vrijeme Znaš li koje su glavne razlike između gripe i prehlade?

Ne želi osuđivati roditelje nego ih osvijestiti

Courtney je objasnila da ne želi osuđivati ili kriviti druge roditelje nego ih samo želi osvijestiti i ukazati na problem. "Ne krivim nikoga... ali pokušavam osvijestiti ljude o svom sinu i svim njegovim prijateljima koji se kao i on teško bore za život. Pričekajte nekoliko dana. Muzeji neće otići nigdje. Obećavam vam, svi mi koji imamo male borce bit ćemo na našim koljenima i zahvaljivati vam što ste tako pažljivi. Ne postoji način da zaštitimo našu djecu od svega, ali mala odluka može učiniti veliku razliku u svijetu. Doista može spasiti život", kaže na kraju mama.

kako ih razlikovati? Dječje zarazne bolesti: simptomi i liječenje

viralni video Sezona viroza i gripe: Pogledaj važan upozoravajući znak

Posjeti missMAMA