Ljetno i lagano: Brze tikvice s dvije vrste sira
Brzo, ukusno i ljetno jelo spremno je za pola sata, a može poslužiti kao predjelo ili glavno jelo. Sir koji se rasteže, sočne tikvice i kvalitetan umak od rajčice s dodatkom bosiljka idealna su kombinacija koja će vas osvojiti već pri prvom zalogaju
Sastojci:
- 3 velike tikvice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 0.5 šalice tvrdog sira (gouda, tilzit)
- 0.5 šalice krušnih mrvica
- 1 šalica umaka od rajčice
- 0.5 šalice mozzarelle
- sol
- papar
- bosiljak
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nauljite kalup.
2. Tikvice nasjeckajte na kolutove širine oko 1 cm, posolite ih i ostavite da ispuste tekućinu pa ih obrišite papirnatim ručnikom.
3. U posudi pomiješajte krušne mrvice i sitno riban tvrdi sir, sol i papar.
4. Uvaljajte svaku tikvicu u tu mješavinu pa ih posložite u kalup za pečenje u jednom sloju.
5. Pecite dok ne postanu zlatne i hrskave.
6. Izvadite ih iz kalupa pa na dno stavite umak od rajčice koji ste začinili soli, paprom i bosiljkom.
7. Na umak stavite dio tikvica, pospite mozzarellom i još ribanog sira.
8. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka, ali završite tako da je sir na vrhu.
9. Pecite oko 10-15 minuta dok se sav sir ne otopi. Kratko ohladite i poslužite.