Igre prstićima i druge aktivnosti za razvoj fine motorike

Thinkstock
Već djeca jasličke dobi vole kratke stihove i pjesmice koji se izvode uz istovremeno dodirivanje prstića, a osim razvoja motorike, ovakve igre potaknut će i stvaranje posebne veze između vas i djeteta, kao i osjećaja pripadnosti, sreće, zadovoljstva
Vidi originalni članak

Za sve ove aktivnosti materijal je prilično jeftin ili ga već imate kod kuće. Najljepše od svega je što ih kroz različite varijacije možete neprestano ponavljati, a ta malena promjena učinit će aktivnost zabavnom djeci i u nju će se uvijek uključivati sa istim žarom. Jedino što će se promijeniti tijekom vremena jest napredak u razvoju fine motorike vašega djeteta te osjećaj postignuća, jer će ponavljanjem aktivnosti njihov konačni produkt biti napravljen brže, spretnije i ljepše, čime ćete pozitivno utjecati i na djetetovo samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.

Razvoj djeteta Kako potaknuti razvoj fine motorike kod djeteta?

1. Igre prstićima

Sjećate li se ovakvih igara iz svog djetinjstva? Za igru prstićima dovoljni ste vaše dijete i vi. Već djeca jasličke dobi vole kratke stihove i pjesmice koji se izvode uz istovremeno dodirivanje dječjih prstića. Igra se odvija uvijek po istom pravilu – krećemo od dječjeg palca i završavamo malim prstom, uz istovremeno izgovaranje stihova. Osim razvoja motorike djeteta, velika je prednost ovakvih igara i u tome što se izvode na način da se između djeteta i vas stvara posebna veza i osjećaji pripadnosti, sreće, zadovoljstva, zbog čega će im se dijete uvijek iznova rado vraćati pa čak ih i inicirati. 

Veća će djeca uživati u kompliciranijim izazovima i zadacima tipa: dotakni palcom sve prste redom; dotakni palac palcom, kažiprst kažiprstom i tako sve redom; napravi pužića koji puže svakim prstom; "hodaj" prstićima koristeći bilo koja dva prsta na ruci...

Video savjet stručnjaka Razvoj fine motorike od pincentnog hvata do pisanja

2. Nizanje

Baza je vrlo jednostavna – komad špage, vune, vezica za cipele, čupava žica. Na njih možete nizati perlice, izrezane slamčice (za manju djecu režite ih na kraće komadiće, za veću na duže), tjesteninu (makarone i pužiće, sitnu tjesteninu za juhu), gumbe različitih boja i veličina, prirodne materijale poput kokica, namočenog graha, šipka ili kestena ujesen.

Igru možete podići i na višu razinu slažući razne nizove pa ćete im, na primjer, predložiti da slože ogrlicu kombiniranjem 2 plave perlice za kojima će slijediti 4 žute. Time ćete, osim razvoja fine motorike, imenovati boje te usvajati početne matematičke pojmove (niz od 2 elementa) i usput brojati.

3. Lijepljenje

Da, čak i dijete jasličke dobi može se igrati kolažem, no na malo drugačiji način. Za bebu ćete komadiće šarenih papira izrezati sami, a onda im ih ponuditi uz samoljepivu prozirnu foliju. Onu kojom će roditelji školaraca možda omotati knjige. Na ljepljivu foliju djeca će pritisnuti komadiće papira, a onda ćete sve skupa zalijepiti na papirnatu podlogu i dobiti divne likovne radove.

Za stariju djecu najprikladnije je ljepilo u sticku koje im omogućava da naprave precizan i uredan rad.

zabavno i korisno 9 zabavnih načina za poticanje razvoja kod male djece

4. Šivanje

Igla, po mogućnosti tupa. Vuna. Gumbi. I to je to. 

5. Otiskivanje

Kupovni žigići djeci su jako zanimljivi. No jeste li svjesni koliko zanimljivih materijala za ovu aktivnost se nalazi u vašoj bližoj okolini? Lišće, polovice jabuka ili krumpira, vilice, kalupi od kolača, noge gumenih ili plastičnih igračaka životinja, lego kocke. Vlastite žigiće možete izraditi i od materijala različitih tekstura poput spužve, stiropora ili valovitog kartona.

 Zajednički pronađene svakodnevne predmete samo umočite u temperu pa se poigrajte otiskivanjem različitih oblika, miješanjem boja i različitim teksturama dobivenim otiskivanjem. 

funkcionalno znanje Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija

Posjeti missMAMA