Slasno jelo za cijelu obitelj: Grčka musaka s patlidžanima

Thinkstock
Musaka, tradicionalno jelo pripremljeno od patlidžana, odavno se raširilo preko granica Bliskog istoka. Na Zapadu se pod musakom podrazumijeva grčka varijanta ovog jela
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 400 grama mljevenog mesa
  • 500 grama krumpira
  • 600 grama patlidžana
  • 100 grama slanine
  • 100 grama luka
  • 3 dcl kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 100 grama sira
  • žličica mljevene crvene paprike
  • žličica sjeckanog peršina
  • sol i papar
  • listići bosiljka
  • ljuta papričica (po želji)

recept Iznenadite ukućane: Turske palačinke s tikvicama

Priprema: 

1. Patlidžane ogulite, narežite na kolutiće i posolite. Očistite luk i nasjeckajte ga zajedno sa slaninom. 

2. Ostavite patlidžane oko deset minuta da ispuste tekućinu, isperite ih i dobro ocijedite. U teflonskoj tavi na sasvim malo masnoće ih prepecite s obje strane.

3. Kad počnu dobivati boju, maknite ih s vatre. Izvadite ih iz tave i prebacite na tanjur.

4. Dodajte još ulja i na vrućem ulju popržite luk i slaninu, pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite, dodaje mljevenu crvenu papriku i pirjajte 10 minuta.

5. Krumpir ogulite, narežite na ploške i posolite. U kalup za pečenje stavite na dno malo ulja, pa slažite red krumpira, patlidžane, red mesa, pa opet krumpire i na kraju ploške patlidžana.

6. Prelijte razmućenim jajetom u koje ste umiješali kiselo vrhnje, naribani sir i sjeckani peršin.

7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180° C oko 30 minuta. 

zdrave navike Trik kojim ćete pridobiti mališane da jedu povrće

Pronađite još recepata na portalu Gastro.hr

Posjeti missMAMA