Gljive u prehrani djece: Kad ih ponuditi i na što paziti?

Thinkstock
Nutricionistica Tena Niseteo objašnjava jesu li gljive poželjna namirnica u prehrani djece, koja je njihova nutritivna vrijednost i na što paziti kod pripreme
Vidi originalni članak

Vrlo često se postavlja pitanje jesu li gljive poželjna namirnica u dječjoj prehrani i kada ih se uopće treba uvesti u dječji jelovnik, a nutricionistica Tena Niseteo, specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam u Klinici za dječje bolesti Zagreb i direktorica tvrtke Definicija hrane, smatra da gljive ne trebaju biti tabu. Uz oprez, preporučuje ih uvesti u prehranu nakon prve godine djetetova života.

zabranjene namirnice Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana

"Iako ne spada u skupinu osam glavnih nutritivnih alergena, alergija na glikoproteine gljiva ipak postoji, no glavni razlog oprezu su mikrobiološka kontaminacija, brza i laka kvarljivost namirnice te, zbog većeg sadržaja dijetalnih vlakana, nešto teža probavljivost", rekla je nutricionistica i te objasnila nutritivne vrijednosti gljiva.

Koju ribu trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati?

Imaju niski udjel jednostavnih ugljikohidrata, obilje dijetalnih vlakana, riboflavin (vitamin B2) s čak 40% preporučenog dnevnog unosa (RDA) te niacin s 30% RDA. Jedini su neživotinjski izvor vitamina D, a sintetiziraju ga uz pomoć sunčeve svjetlosti koju i naš organizam koristi za sintezu tog vitamina. 

reakcije na hranu 4 namirnice koje najčešće uzrokuju alergije kod djece

"Nutritivna vrijednost gljiva poznatija je po njezinom specifičnom sastavu koji uključuje danas popularne imunostimulativne tvari beta-glukane, termostabilan antioksidans L-ergotionein te hitin, polisaharid koji izgrađuje staničnu stijenku i igra ulogu dijetalnog vlakna. Naše podneblje nudi mnoštvo vrsta gljiva, međutim s najvećom zastupljenošću kao prvi izbor gljive u prehrani vašeg djeteta preporučuju se šampinjoni, zatim bukovače i vrganji. Egzotične i aromatične vrste poput tartufa i shii-take gljiva bolje je djetetu dati s određenom odgodom, odnosno po navršetku treće godine života", savjetuje Tena Niseteo te dodaje da prilikom pripreme jela za najmlađe gljive treba isprati i oguliti te ukloniti tvrđe i žilave stapke.

Nikada se ne bi trebale servirati sirove ili nedovoljno termički obrađene, kako zbog opasnosti od mikrobiološke kontaminacije, tako i zbog teže probavljivosti koja se poboljšava kuhanjem prilikom kojeg dolazi do razgradnje hitina. 

Oprez s ovim namirnicama Ovu hranu djeci nikada ne bi smjela podgrijavati

Isprobaj recept Branka Ognjenovića za rižoto od vrganja i buče s portala  Gastro.hr

Sastojci:

  • 0.35 kg riže
  • 0.30 kg vrganja
  • 0.50 kg buče 
  • 1 glavica luka
  • Sol, papar po potrebi 
  • 0.05 kg maslaca
  • 0.05 l maslinovog ulja
  • 20-ak zrna crvenog papra
  • Peršin list pola vezice 

Priprema:

Rižu operemo i dobro ocijedimo. Luk očistimo, narežemo na sitno te stavimo pržiti na maslacu i maslinovom ulju. Zatim dodajemo buću rezanu na kockice pa rižu. Sve zajedno pržimo, zatim podlijemo vodom ili jušnim temeljcom, začinimo i pustimo da se lagano pirja. Vrganje očistimo, narežemo na kockice, na ostatku masnoće prepržimo i kad je riža već skoro gotova dodajemo prepržene gljive u rižu. Sjedinimo u jednoličnu masu te na kraju dodamo malo maslaca. Kao ukras možemo staviti prženo lišće peršina.

Ako misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendice na nagradni natječaj Gastro zvijezda i dokaži da si najbolji foodie bloger regije! Ili barem followaj Gastro.hr - ima super fotki i recepata.

Jesenski recepti Pet jednostavnih jela s gljivama

Posjeti missMAMA