Dobar razlog zašto djetetu treba popodnevni san

Thinkstock
Popodnevni san nije samo pauza za roditelje. Novo istraživanje otkrilo je kako dnevni odmor ima značajne prednosti za razvoj predškolaca
Vidi originalni članak

Vjerojatno znate da popodnevni san vaših mališana za vas znači vrijeme kad možete puno toga napraviti ili ako imate sreće, odmoriti se. Bilo kako bilo, drijemanje djeteta omogućuje vam da napokon nešto stignete i napraviti. No, problem je u tome što mnoga djeca ne vole popodnevni san, a tjerati ih na nešto što ne žele, često nije vrijedno te muke.

Ipak, novo istraživanje objavljeno u časopisu Child Development otkrilo je kako je popodnevni san povezan s razvijanjem jezičnih vještina kod predškolaca, što je velika motivacija za provođenje istoga. Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni promatrali su 39 tri-godišnjaka i utvrdili kako su oni koji su spavali preko dana, imali bolje razumijevanje učenja novih riječi dan kasnije. 

Spavanje Za uspjeh u školi, osigurajte djetetu miran san

"Postoji puno dokaza da različite faze sna doprinose boljem pamćenju, a jedna od važnijih faza je sporovalno spavanje, koje je jedan od najdubljih oblika sna", objasnila je Rebecca Gomez, koja je provodila istraživanje. Također je dodala: "Ono što je stvarno važno u vezi ove faze je da se u mozgu ponavljaju sjećanja za vrijeme sna, tako da ritmovi koji se javljaju tijekom sporovalnog spavanja, zapravo reaktiviraju te obrasce uspomena i time ih jačaju."

promjena rutine Znakovi koji pokazuju treba li djetetu popodnevni san ili ga možeš ukinuti

Ove činjenice vrijedne su razmatranja popodnevnog sna ukoliko ga već ne prakticirate. Čak i ako ne uspijete vaše mališane nagovoriti na dnevni odmor, dobra vijest je da je, prema znanstvenicima, važna ukupna količina sna koje dijete dobiva u roku od 24 sata. Stoga, za djecu predškolske dobi, roditelji bi trebali težiti cjelokupnom snu dužine od 10 do 12 sati.

dnevno spavanje Sve tajne popodnevnog sna od rođenja do vrtićke dobi

Posjeti missMAMA