Djeca pušača nose nikotin na rukama, a i e-cigarete su opasnije nego što misliš

Guliver
Zadnja srijeda u veljači ove godine je i početak korizme, a obilježava se i Hrvatski dan nepušenja. Možda te ovih nekoliko istraživanja o opasnostima pasivnog pušenja za djecu potaknu da razmisliš o prestanku pušenja cigareta
Vidi originalni članak

Već znaš da su ruke tvog djeteta većinu vremena pune bacila i ostalih bakterija o kojima uopće ne želiš razmišljati. To je razlog zbog kojeg konstantno inzistiramo da djeca temeljito i često peru ruke, a zadnja istraživanja još su dodatni razlozi. Znanstvenici koje su provodili istraživanje koje je objavljeno u časopisu British Medical Journal, pod nazivom Tobacco Control, došli su do zaključka da djeca pušača mogu nositi značajne količine nikotina u svojim rukama, čak i ako nitko ne puši u njihovoj prisutnosti. 

Istraživači su analizirali 25 djece čiji su roditelji dali dopuštenje za vrijeme posjete hitnoj službi, između travnja i rujna 2016. godine. Sva su djeca bila dovedena u bolnicu zbog bolesti koje su mogle biti uzrokovane nikotinskim dimom, a svi roditelji djece bili su pušači.

Zanimljivo je da su sva djeca imala prepoznatljiv nikotin po rukama, i sva djeca osim jednog imali su kotinin u svojoj slini. Zagađivačem se smatra biološka oznaka koja je povezana s pasivnim pušenjem i samom izlaganju aktivnih pušača. Samo zbog toga, istraživači vjeruju kako dolazi do mnogih zdravstvenih problema kod djece, poput: bronhitisa, češćih i težih napadaja astme, ušnih infekcija i drugih. 

eksperiment Učiteljica uz pomoć kruha dokazala koliko je važno prati ruke

Budući da je ovo bilo malo istraživanje, znanstvenici planiraju i veću analizu, u koju će uključiti više stotina djece. U međuvremenu, istraživanje definitivno služi kao podsjetnik za roditelje koji puše da je prestanak pušenja jedini, i najbolji način da zaštite svoju djecu od izloženosti nikotinu i svoj ostaloj toksičnosti koja dolazi s pušenjem.

Je li tvoje dijete pasivni pušač?

"Oko 55 posto djece čiji roditelji puše, postat će i sami pušači, jer je roditelj prvi uzor svojem djetetu. No čak i kad bi vaše dijete bilo u preostalih 45 posto, ako pušite, izlažete ga ozbiljnim zdravstvenim rizicima pasivnog pušenja", kaže doc.dr.sc. Sanja Popović-Grle, spec. pulmolog.

Pri pasivnom pušenju osobe su izložene raznim dimovima sagorijevanja duhana. Glavnu struju dima pušač uvlači kroz cigaretu, uglavnom preko filtera, direktno u svoja pluća, a sporedna struja dima predstavlja dim cigarete koji se odvaja sa zažarenog vrška cigarete. Dim koji ostaje u zraku nakon što se cigareta ugasi zovemo duhanski dim iz okoliša i on je smjesa sporedne struje dima s gorućeg kraja cigarete i dima koji izdiše pušač nakon uvučenog dima cigareta u svoja pluća. Neke supstancije duhanskog dima promijene se nakon kontakta s enzimima ljudskih tkiva, i tek tada postaju kancerogene.

"Kad je riječ o posljedicama pasivnog pušenja za zdravlje djece, trebamo znati da djeca roditelja pušača imaju teže oblike astme, a općenito češće obolijevaju od infekcija gornjeg i donjeg dišnog sustava, poput akutne i kronične upale srednjeg uha, krajnika, upale pluća. Također, djeca u obiteljima u kojima se puši, imaju nižu plućnu funkciju, te ne ostvare svoj potencijal razvoja pluća i dišnih putova. Kasnije kroz život, iza 30. godine, počinju fiziološki gubitak plućne funkcije s niže točke, a ako sami puše i ubrzani gubitak plućne funkcije. U tom se slučaju kod njih često razvija kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), teška kronična bolest pluća, koja vodi u invalidnost i preuranjenu smrt. Uz sve to, djeca roditelja pušača imaju i lošije prehrambene navike i prosječno su manje aktivna nego djeca roditelja nepušača", kaže doc.dr.sc. Sanja Popović Grle.

Pušenje e-cigareta u blizini beba i djece opasnije je nego što misliš

E-cigarete su uređaji s baterijskim napajanjem koji zagrijavaju aromatiziranu tekućinu, koja obično sadrži koncentrirani nikotin, koji korisnik inhalira. Proizvođači ih promiču kao sigurniju alternativu tradicionalnim cigaretama i kao način prestanka pušenja. Prva studija, koju su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), analizirala je više od 3.000 novih mama u Oklahomi i Teksasu. 1 od 14 majki izjavile su da su pušile e-cigarete neposredno prije, tijekom ili neposredno nakon trudnoće. Gotovo polovica tih žena izjavila da vjeruju kako će im e-cigarete pomoći prestati pušiti ili su manje opasne od običnih cigareta, izvijestili su znanstvenici.

Druga studija, objavljena u časopisu Pediatrics, uključivala je intervjue s više od 750 roditelja koji su pušili obične i e-cigarete. Istraživači su otkrili da su roditelji koji puše e-cigarete odnosno pare ili 'vipaju', bez obzira jesu li pušili i tradicionalne cigarete - mnogo češće su 'parili' u kući i automobilu nego roditelji koji su samo pušili obične cigarete. Istraživači obje studije kažu da nalazi upućuju na to da roditelji ne shvaćaju da je parenje štetno i za njih i za one koji su izloženi isparavanju pare.

loša navika Čak i povremeno pušenje blizu djece ugrožava njihovo zdravlje

Evo činjenica:

  • Pare iz e-cigareta općenito imaju manje štetnih kemikalija od običnog dima cigareta, navodi CDC.
  • Nikotin u ovim uređajima je štetan, posebno za razvoj beba, djece i tinejdžera, slažu se stručnjaci. Na primjer, ako u trudnoći udišeš nikotin, to može oštetiti mozak i pluća tvoje bebe.
  • Drugi opasni toksini, kao što je antifriz, također su otkriveni u e-cigaretama. Jedna studija pronašla je kemikalije koje uzrokuju rak, uključujući akrilamid u mokraći tinejdžera koji su koristili e-cigarete. Ti su toksini navedeni kao "arome" na tekućim sastojcima, izvijestili su znanstvenici.
  • E-cigarete nisu odobrene od FDA-e (Food and Drug Administration)  kako bi pomogli ljudima da prestanu pušiti.

Iz tih razloga, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na korištenje e-cigareta tijekom trudnoće. Također savjetuju roditeljima da ne puše ili pare u zatvorenom prostoru, u automobilu ili na drugim mjestima gdje djeca provode vrijeme.

Ako ti treba još motivacije za prestanak pušenja, uzmi u obzir još jednu nedavnu studiju koja povezuje pušenje neposredno prije i tijekom trudnoće sa značajnim povećanim rizikom od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Tema s foruma Rasprava o pušenju u trudnoći

Posjeti missMAMA