6 važnih lekcija o novcu koje moraš naučiti svoje dijete

Freepik
Novac nije nešto o čem rado razgovaramo s djecom, a najčešće je razlog potpuno neosnovan – mislimo da se s djecom o tom ne razgovara. No, istina je potpuno drukčija.
Vidi originalni članak

Kad je generacija današnjih roditelja bila u ulozi djece, o novcu se, gotovo u pravilu, nije razgovaralo s djecom. Jer – oni su djeca, zašto bi morali znati išta o novcu. No, pokazalo se da je to zapravo vrlo loša praksa. Čak je i u anketi koju smo nedavno objavili, provedenoj na jednom portalu, upravo to bila jedna od stavki koju milenijalci zamjeraju svojim roditeljima – nedovoljna financijska pismenost.

učenje odgovornosti Džeparac djeci nemoj davati kao nagradu za kućanske poslove

Istina je da se odnos i postupanje s novcem uči odmalena i kada djecu naučimo upravljati novcem, činimo dobru stvar za njihovu budućnost. Alexa von Tobel financijski je planer i investitor, a napisala je dvije knjige o novcu za odrasle. Također je i majka troje male djece, a za portal Mother.ly istaknula je ove važne lekcije koje bi trebalo svako dijete savladati.

Ona ističe: „Novac nije nešto što treba obožavati, ali nije ni nešto što treba zanemariti. Bez obzira na to koliko novca imate, pametno razmišljanje o tome kako novac funkcionira može biti veliki spas – pa čak i supermoć – dok naša djeca odrastaju.“

7 načina da naučiš djecu o novcu

1. Stvori zdrave asocijacije vezane uz novac

To je nešto što svi možemo učiniti danas: počni stvarati zdrave asocijacije vezane uz novac sa svojom djecom. Dijete treba novac povezivati s pozitivnim stvarima. Na primjer, treba djetetu pomoći da poveže marljivi rad, zarađivanje novca i korištenje tog novca za stvari koje ih jako vesele. Alexa von Tobel smatra da djecu treba čak naučiti jednostavnim novčanim mantrama:

Novac je nešto čime mogu upravljati

Novac je alat koji mi pomaže živjeti svoj život

Bit ću jak i pažljiv sa svojim novcem

2. Postavi novčane ciljeve

Svi mi imamo važne ciljeve u našim životima koji nas motiviraju. Neki od tih ciljeva su kratkoročni, a neki dugoročni. Odgođeno zadovoljstvo je jedna od ključnih vještina koju djeca moraju naučiti. Moraju naučiti da danas odvoje novac za nešto u čemu mogu uživati u budućnosti. To može biti i na obiteljskoj razini: možda kasica prasica može biti fond za sljedeći obiteljski odmor. Neka djeca sama odrede ciljeve, pa zajedno odredite kasice za te ciljeve.

3. Potakni ih da zarađuju

Kad djecu odmalena učimo da zarađuju na ispravan način, to može pozitivno utjecati na njihovo samopouzdanje, tako što će im pokazati da su bistri i sposobni. Ako već dobivaju džeparac, možda bi mogli i zarađivati? Razmisli, postoje li vještine koje imaju ili stvari koje ih zanimaju? Možda vole peći, pa ih možeš potaknuti da peku kekse i prodaju? Na moru djeca često skupljaju i traže školjke pa prodaju. Možda im ide pletenje narukvica…

4. Potakni njihove navike štednje

Usporedi djecu s malim vjevericama i reci im da moraju biti jednako vrijedni kad je u pitanju novac. Svaki put kad zarade novac, potakni ih da nešto odvoje kako bi imali novca za svoje buduće ciljeve.

5. Nauči ih metodi 50/20/30

Ovo je vrlo važna stavka koju bismo i sami mogli nekad ponoviti i usvojiti. Ovo je jednostavan alat za proračun koji nam je na raspolaganju: pravilo 50/20/30.

  • 50% novca koji zaradiš treba ići na ono što moraš platiti/imati
  • 20% novca odlazi na štednju za budućnost (vjeverice)
  • 30% možeš potrošiti na svakodnevne želje i zabavu – na primjer sladoled s prijateljima

Kad dijete dobije novac - bilo kao rođendanski dar ili zaradu - potakni ga da ga podijeli ovako.

6. Otvori bankovni račun

Ako dijete još nema bankovni račun, razmisli o tome da mu otvoriš tekući račun (račun na koji redovito stavlja novac i s njega) i štedni račun (račun za novac koji planira pohraniti na dulje razdoblje).

Vrlo pohvalno! Sarah Jessica Parker odgaja djecu tako da znaju što znači zaraditi novac

Posjeti missMAMA