Zašto se u Hrvatskoj rađa sve manje djece?

Thinkstock
Žene zbog brojnih razloga rađaju sve kasnije i sve manji broj djece, a Hrvatska je postala nacija koja stari
Vidi originalni članak

Postali smo nacija koja stari, što je društveni problem 21. stoljeća, od kojeg ne pati samo Hrvatska. Žene zbog brojnih razloga rađaju sve kasnije i sve manji broj djece, no još postoji šansa da se stvari promijene u dječju korist. 

Tko ima pravo na pronatalitetni dodatak?

1,4 djece po ženi

Kad je počeo pad fertiliteta u Hrvatskoj? Vratit ćemo se u '80-e, počevši dakle od njih. U demografiji više nema mjerenja fertiliteta nego je najlakše i najjednostavnije za shvatiti da se totalna stopa fertiliteta mjeri kao prosječan broj djece koje rodi jedna žena u fertilnom razdoblju - to je hipotetska mjera i ona je bila početkom '80-ih godina 1,9 djece po ženi, da bi se polako smanjivala u drugoj polovici '80-ih na 1,75. Početkom '90-ih je došlo na 1,65, no znamo svi kakva je bila situacija tada. Dakle, početkom '90-ih pala je na 1,5 i tu se negdje kreće otada pa sve do danas. Između 1,3 ili ona najmanja 1992. i početkom 2000., no nikad nije pala ispod 1,3, isto kao što se nije ni uspela iznad 1,5.

'Hrvatska bi za svaku rođenu bebu trebala dati između 5 i 10 tisuća eura'

Najnoviji podatak je 1,4 djece po ženi u fertilnom razdoblju. To je u usporedbi s drugim zemljama, a recimo da smo negdje na dnu, ispod prosjeka u najdonjoj granici, nismo najgori, nemamo najnižu stopu, ali recimo da smo od 35 europskih zemalja šesti, sedmi, osmi od kraja.

Najdulji i najkraći porodiljni Porodiljni dopust u svijetu: Hrvatska na vrhu ljestvice

Odgoda rađanja

Koji su razlozi za pad fertiliteta u Hrvatskoj? Teško je to sad reći, razloga ima jako puno, a mogli bismo ih razdvojiti na demografske – demografski glavni razlog je odgoda rađanja. Znači, žene odgađaju rađanje za sve kasnije godine, u '70-ima je prosječna dob rađanja prvog djeteta bila 23 godine, danas je 28, znači pet godina je prilično velika razlika od nekoliko desetljeća u koliko se dogodila. Znači, kad žene odgađaju rađanje, onda one imaju sve manje i manje vremena ostati u reproduktivnom razdoblju i roditi veći broj djece nego što je to prije bilo.

Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete

Veći udio jedinaca i žena bez djece

Osim tog demografskog razloga, neki drugi demografski razlozi su još i sve veći udio djece jedinaca i sve veći udio žena koje ne rađaju, posebice one koje su rođene u '70-ima, znači koje su došle u vrijeme rađanja u '90-ima, u vrijeme rata, krize, ekonomske nesigurnosti i slično. A s druge strane imamo klasične razloge koje možemo od početka čuti u javnosti, ekonomsko-egzistencijalni razlozi, ekonomska kriza, nezaposlenost, ekonomska nesigurnost, financijski problemi, nemogućnost stambenog zbrinjavanja... 

Želite li više djece, ne čekajte dugo s prvom trudnoćom

Stresni život Zašto su današnji roditelji tako iscrpljeni?

Tu su još i otežani uvjeti kombiniranja poslova i obitelji, znači ta infrastruktura, kod nas nezadovoljavajuća, koja je zapravo dana na raspolaganje lokalnim jedinicama. Negdje su vrtići i jaslice dostupniji, negdje nisu, negdje su skuplji, recimo u Zagrebu su relativno jeftini u odnosu na neke druge gradove.

Što možete napraviti ako vam dijete ne prime u vrtić?

Financijska i emocionalna nesigurnost

Zatim tu ima sigurno i kulturoloških razloga, pa sve veća želja za samorealizacijom i karijerom, znači želja za napredovanjem. Znači, prije svega nesigurnost – financijska, ali i sva druga, emocionalna isto tako, a druga riječ je vrijeme – znači mi smo tu u stisci s vremenom, u stisci s poslom, u stisci sa svim i dijete i kada dođe zahtijeva jedno vrijeme koje je sigurno značajno i njemu se treba posvetiti, dijete nije kao kućni ljubimac.

Danas također Hrvatska ima od svih zemalja unutar EU jednu od najvećih stopa trajanja života s roditeljima, znači udio djece, odrasle djece iznad 25 godina, koji žive s roditeljima, što isto ne pomaže u planiranju obitelji.

Roditeljski dopust Tate ne koriste 'porodiljni' jer se boje smanjenja plaće

Posjeti missMAMA