Savjeti stručnjaka: 5 namirnica koje povećavaju plodnost

Thinkstock
Kao žena koja je imala problema s neplodnošću, nutricionistica Elizabeth Shaw zna jednu stvar koju možete kontrolirati - prehranu! Zbog toga je sastavila popis namirnica koje povećavaju plodnost
Vidi originalni članak

1. Rajčice

Nije tajna da su rajčice odličan izvor likopena, snažnog antioksidansa koji ima jedinstvenu sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice, a kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije. Budući da dijagnoza muške plodnosti često nije postavljena, važno je znati da je likopen povećava kvalitetu i izdržljivost sperme. Bez obzira nalaze li se na vašem tanjuru svježe rajčice ili jela od rajčice poput juhe, tjestenine ili pizze - ne možete pogriješiti!

jednostavno Juha od rajčice za hladnije dane

2. Biljni proteini

Bjelančevine ili proteini su osnovni makronutrijenti, i najvažniji čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva. Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak. Mnoga istraživanja potvrdila su da biljni proteini štite i povećavaju plodnost, za razliku od životinjskih. Pritom se ne misli da izbacite iz prehrane nemasnu govedinu, ali svakako povećajte unos ukusnih i zdravih biljnih namirnica poput mahunarki, heljde, kvinoje, chia sjemenki, amaranta i sličnih namirnica.

Plodnost Hrana za začeće: Jaja i leća za nju, riba za njega

3. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice prirodni su izvor proteina i ugljikohidrata, a tijelu su potrebne za pravilnu probavu te smiruju živčani sustav, potiču spavanje, zadovoljavanju glad i reguliraju šećer u krvi. Kada se vaša prehrana sastoji od mnogo prerađenih ugljikohidrata (bijeli kruh, zašećerene žitarice, slatkiši...) , vaša gušterača mora ispuštati hormon inzulin kako bi normalizirala razinu šećera u krvi. Istraživanja su pokazala kako visoka koncentracija inzulina u krvi povećava neplodnost kod žena. Kako biste povećali unos cjelovitih žitarica, uvedite u prehranu namirnice poput ječma, zobi, pira, smeđe ili crne riže, prosa i sličnih. 

4. Punomasni mliječni proizvodi

Jeste li znali jedno ili dva serviranja punomasnih mliječnih proizvoda (mlijeko, jogurt, svježi sir) štiti od ovulacijske neplodnosti? Ako pokušavate začeti, svakako upotrebljavajte punomasne mliječne proizvode i na taj način povećajte šanse za začeće. Kada se masnoće izbace iz mliječnih proizvoda, uklanjaju se estrogen i progesteron, a ostavljaju se androgeni 'muški' hormoni. Dodajte čašu punomasnog mlijeka, malu porciju sladoleda ili punomasni jogurt u svoju dnevnu rutinu, a nemojte konzumirati obrano mlijeko s niskim ili bez masnoće. Ipak, treba imati na umu da sa punomasnim proizvodima dolazi i više kalorija, stoga pripazite na uravnoteženu prehranu.

Prehrana i hormoni Dijeta za začeće prema menstrualnom ciklusu

5. Gljive

Osim što imaju nisku razinu natrija, kalorija i masnoća, gljive također pružaju važne nutrijente poput vitamina D i selena (koji je važan za imunološki sustav i plodnost muškaraca). Istraživanja su pokazala da vitamin D, osim što poboljšava plodnost također poboljšava i kvalitetu sperme, koncentraciju testosterona i cjelokupnu plodnost kod muškaraca. Zbog svega navedenog, nije loše u prehranu uključiti najčešće vrste gljiva poput šampinjona, vrganja, bukovače, blagve, lisičarke ili shiitake gljive i jesti ih same ili kao prilog mesnim jelima. 

Jesenski recepti Pet jednostavnih jela s gljivama

Posjeti missMAMA