'Nakon 22 sati poroda završila sam na carskom rezu, osjećala sam se krivom'

Shawn Johnson East/Facebook
'U sam porod ušla sam toliko tvrdoglavo misleći da moram na prirodan način donijeti svoju djevojčicu na svijet. Bez ikakvih lijekova. Kada sam nakon 14 sati poroda uzela epiduralnu, osjećala sam se krivom', rekla je Johnson East
Vidi originalni članak

Shawn Johnson East i njen suprug Andrew nedavno su svijetu pokazali svoju novorođenu djevojčicu. 

"22 sata poroda i onda sam završila na carskom rezu. U sam porod ušla sam toliko tvrdoglavo misleći da moram na prirodan način donijeti svoju djevojčicu na svijet. Bez ikakvih lijekova. Kada sam nakon 14 sati poroda uzela epiduralnu, osjećala sam se krivom. Kada je prošlo 22 sata i kada su mi rekli da moram ići na carski rez osjećala sam se kao da sam nekoga iznevjerila." rekla je Johnson East na emotivnom Instagram postu posvećenom rođenju kćeri.

Istraživanje Porođajne muke prije carskog reza nisu uzaludne

Ono što je ona osjećala nije neobično, navode stručnjaci za mentalno zdravlje, a prenosi Motherly. Kombinacija dugog poroda, neočekivanog zahvata i osjećaja gubitka moći i krivnje može biti traumatična.

Nakon porođaja 5 stvari koje morate znati o osjećaju krivnje zbog carskog reza

"Hitna priroda porođaja putem carkog reza ostavi neke majke da se osjećaju kao da nemaju kontrolu i strah ih je hoće li to naškoditi bebi ili njima" kaže pedijatrica Sarah Allen iz Illinoisa za Chicago Tribune.

Za Shawn Johnson East i njenog supruga sve je prošlo uredu i njihova djevojčica došla je u njihovo naručje. Strah je nestao, a nakon što je svoju djevojčicu stavila sebi na prsa, sve je zaboravila, "ona je napravila da se osjećamo sigurno" zaključila je Johnson East.

Za trudnice je važno znati da ne postoji pogrešan način poroda, a prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti carski rez predstavlja oko 32 % svih poroda u Sjedinjenim Američkim Državama.

ogorčena mama 'Misliš da je carski rez lakši način? Pogledaj ove fotografije'

Jesi li ti rodila prirodnim putem ili putem carskog reza?

Posjeti missMAMA