Mineral za koji niste znali da je jako važan u trudnoći

Thinkstock
Većina žena tijekom trudnoće unose folnu kiselinu, vitamin C i kalcij, ali mineral koji je ključan za razvoj mozga bebe može biti potpuno izvan vašeg radara
Vidi originalni članak

Vitamin koji nerijetko zanemarujemo, a ključan je dio prehrane kod trudnica i dojilja je jod, element koji pomaže da se razviju hormoni štitnjače, koji su potrebni za razvoj mozga.

Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics otkrilo je da mnoge žene reproduktivne dobi zanemaruju ovaj mineral. Kako povećati unos joda? Odgovor je vrlo jednostavan: sol. Ali prije nego što počnete slaviti s perecima, štapićima i kokicama, imajte na umu da sol u obrađenoj hrani nije jodirana.

Tema s foruma Vodič kroz vitamine i minerale za trudnice

Lakše rješenje dolazi u obliku dodataka prehrani, koja idealno sadrže najmanje 150 mikrograma joda. I trudnice i dojilje trebaju dnevno uzimati najmanje 290 mikrograma joda.

Ginekologinja Loralei Thornburg kaže da drastične promjene vaših prehrambenih navika zapravo nisu nužne. "Iako mnogim ženama u velikoj mjeri nedostaje jod, većina žena ga ipak dobiva u obliku hrane." Neki od uobičajenih izvora joda su mliječni proizvodi, jaja i riba.

Uzimanje joda u obliku dodataka prehrani mala je promjena koja donosi mnoge prednosti, a ipak samo 15 posto žena ih uzima. Osim jačanja razvoja mozga, jod štiti bebu od posljedica zagađivača okoliša, kao što je dim cigarete.

Prehrana u trudnoći Hrana za razvoj mozga bebe u trbuhu

 

Posjeti missMAMA