Koja hrana može biti opasna u trudnoći?

Thinkstock
Sirovo meso ili suhomesnati proizvodi, kao i svježe neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću te oštećenja mozga i srca djeteta
Vidi originalni članak

Ginekologinja dr. Vesna Harni iz Poliklinike Harni ističe da ono što trudnica jede ili ne jede može imati utjecaja na razvitak organa njezina djeteta. Od velike je važnosti, kako objašnjavaju u Poliklinici Harni, zdravo se hraniti tijekom trudnoće, jer beba svu hranu prima kroz majčin krvotok.

Preporučuje se izbjegavati hranu bogatu mastima i šećerima, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke, dok svježi meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu, bolest koja može izazvati pobačaj.

Odgovor stručnjaka Smijem li u trudnoći jesti domaći pršut i kobasice?

Isto tako, sirovo meso ili suhomesnati proizvodi, kao i svježe neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću te oštećenja mozga i srca djeteta.

Nedostatak bjelančevina i kalorija pak u trećem tromjesečju trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama.

veliki petak Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati

Posjeti missMAMA