Koja hrana može biti opasna u trudnoći?
Ginekologinja dr. Vesna Harni iz Poliklinike Harni ističe da ono što trudnica jede ili ne jede može imati utjecaja na razvitak organa njezina djeteta. Od velike je važnosti, kako objašnjavaju u Poliklinici Harni, zdravo se hraniti tijekom trudnoće, jer beba svu hranu prima kroz majčin krvotok.
Preporučuje se izbjegavati hranu bogatu mastima i šećerima, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke, dok svježi meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu, bolest koja može izazvati pobačaj.
Isto tako, sirovo meso ili suhomesnati proizvodi, kao i svježe neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću te oštećenja mozga i srca djeteta.
Nedostatak bjelančevina i kalorija pak u trećem tromjesečju trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama.