Dobar razlog zašto trudnice trebaju jesti čokoladu
Rezultati novog istraživanja pokazuju kako čokolada u trudnoći može poboljšati funkciju placente i smanjiti rizik od pojave preeklampsije. U istraživanju je sudjelovalo 129 žena koje su bile trudne 11 do 14 tjedana. Jedna polovica ispitanica konzumirala je čokoladu koja je bila siromašna flavanolima, dok je druga polovica ispitanica konzumirala čokoladu bogatu flavanolima. Sve ispitanice su konzumirale ukupno 30 g čokolade dnevno.
Prema rezultatima, u obje skupine ispitanica je primijećena bolja cirkulacija krvi u placenti i maternici od one očekivane. Međutim, nije uočena značajna razlika u riziku od preeklampsije, gestacijskog dijabetesa te težini placente i porođajnoj težini između dviju skupina što može ukazivati da flavanol zapravo nije ključni sastojak blagotvornog djelovanja čokolade.
Autori istraživanja su zaključili da čokolada može imati pozitivan utjecaj na placentu te rast i razvoj ploda. Iako autori nisu objasnili koliko bi trudnice čokolade trebale konzumirati, savjetovat ćemo vas da se s vremena na vrijeme slobodno počastite ovom poslasticom.