Čimbenici rizika: 4 znaka da ćeš u trudnoći dobiti strije

Shutterstock
Iako je puno stvari vezanih za trudnoće kojima se veselite, strije vjerojatno nisu jedna od njih, a šanse da ćete ih dobiti prilično su velike. Provjerite imate li neki od od "čimbenika rizika"
Vidi originalni članak

Istraživanja pokazuju da čak devet od 10 trudnica dobije strije i to obično u 6. ili 7. mjesecu trudnoće, a ako imate jedan od sljedeća četiri "čimbenika rizika", možete očekivati da ćete i vi biti jedna od njih. 

Strije: Otkrivamo sve o ovoj (nezgodnoj) pojavi i što puduzeti kako bi ih spriječili?

1. Tvoja mama ih ima

Genetika igra važnu ulogu u puno stvari, a ni pojava strija nije iznimka. Ako je vaša mama dobila strije tijekom trudnoće, uzrok tome mogao je biti nedostatak elastina - vezivnog tkiva koje sprječava pucanje kože. U tom slučaju, veće su šanse da i vi imate sličnu kvalitetu kože i da biste mogli imati slične posljedice rastezanja kože u trudnoći.

Kako ih spriječiti Jesu li strije u trudnoći nasljedne?

2. Mlada si

Puno je medicinskih argumenata koji idu u prilog trudnoći u ranijoj odrasloj dobi, ali izbjegavanje strija nije jedan od njih. Mladenačka koža je poput nove gumice - čvrsta i napeta, pa ako se previše rastegne, pod pritiskom može puknuti, kaže američka dermatologinja dr. Mona Gohara. Kako koža stari, prirodno počinje gubiti čvrstoću, tako da se ne treba toliko rastezati kako vaše tijelo raste.

3. U prošlosti si brzo nakupljala kilograme

prirast težine Minimum kilograma koje bi trebala dobiti u trudnoći

Strije se pojavljuju kada koža ne može ići ukorak s brzim širenjem tijela. Postupno dobivanje na težini tijekom trudnoće možda je jedina stvar na koju možete utjecati kad je riječ o prevenciji strija. Također možete paziti da ne dobijete više od preporučenih 12 do 16 kilograma ako ste prije trudnoće imali normalnu težinu.

4. Dobila si ih u pubertetu

Hormonalne promjene mogu pridonijeti osjetljivosti kože i učiniti je podložnijom pucanju, kaže dr. Dendy Engelman, dermatolog iz New Yorka. Ako su tinejdžerske godine ostavile tragove na vašim kukovima, trbuhu, grudima ili stražnjici, prošlost bi se mogla ponoviti. 

Unatoč ovim znakovima, možete pokušati spriječiti pojavu strija, a dermatolozi savjetuju da dvaput dnevno namažete kožu bogatom kremom ili uljem. Ako to ne uspije, možete se odlučiti za neki od tretmana koji smanjuju vidljivost strija, poput tretmana laserom, ili ih možete prihvatiti i nositi s ponosom, kao svoje "linije tigrice".

Njega tijela Sve promjene kože u trudnoći: od mrlja do strija

Posjeti missMAMA