Stručnjaci s Harvarda otkrili kako odgojiti ljubazno dijete

Thinkstock
Kao većina roditelja, vjerojatno imate nekoliko ideja kad je u pitanju odgoj vaše djece. Želite da budu sretni, dobri, pametni, ljubazni, uspješni - ali koje vrijednosti zapravo predstavljate kao najvažnije?
Vidi originalni članak

Zabrinuti zbog toga da su 'vrijednosti današnje mladeži iskrivljene', stručnjaci s Harvarda odlučili su se pozabaviti tom temom. Kao dio projekta Making Caring Common, istraživači su intervjuirali 10 000 školaraca u SAD-u i 81 posto te djece izjasnilo se kako su ih roditelji naučili da su osobna sreća i visoka dostignuća važnije od brige za druge.

novo vrijeme Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju

Prijašnja istraživanja otkrila su da 96 posto roditelja smatra da je razvoj morala kod djece važno, ako ne i neophodno. No, novo istraživanje pokazalo je da djeca ne misle baš tako. Dok 19 posto djece na brižnost gleda kao na prioritet svojih roditelja u odgoju, 54 posto misli da je uspjeh puno važniji roditeljima, a samo 27 posto to misli za sreću. 

Otkrića su pokazala da će se djeca tri puta vjerojatnije složiti nego ne složiti sa sljedećom izjavom: "Moji roditelji su sretniji kada dobijem dobre ocjene u školi nego da sam brižan član zajednice u razredu i školi."

Uspjeh u školi Kako na dijete djeluju naša visoka očekivanja?

Ipak, stručnjaci su nakon istraživanja osmislili plan i podijelili četiri tehnike za odgoj ljubaznog i moralnog djeteta: 

1. Vježbom do savršenstva

Djeca trebaju priliku vježbati kako postati brižni ljudi koji radu pomažu - kvalitete koje nisu nužno urođene. Stručnjaci savjetuju svakodnevno ponavljanje, bilo da se radi o pomaganju prijatelju s domaćom zadaćom ili pomaganjem oko kućanskih poslova. Usmjeravanje koje dolazi od odraslih itekako je važno!

2. Perspektiva 'povećaj/smanji'

Stručnjaci su objasnili da to znači da djeca trebaju biti upoznata s potrebama onih u neposrednoj blizini, ali da također trebaju imati perspektivu o široj slici. "Zauzimanjem različitih perspektiva, uključujući perspektive onih koji su često nevidljivi (poput novog djeteta u razredu, osobe koje ne govori njihov jezik ili školskog domara) - djeca proširuju svoj 'krug brige' i u mogućnosti su razmotriti pravednost svoje zajednice i društva", navode stručnjaci u istraživanju. 

Dječji razvoj Kako dijete naučiti dijeliti i pomagati drugima?

3. Ključni su snažni i moralni uzori

Jednostavno rečeno, roditelji bi trebali prakticirati ono što govore. Savršenstvo nije odgovor, ali priznati pogreške je. "Roditelji također trebaju vježbati perspektivu 'smanji/povećaj', proširivati svoje 'krugove brige' i produbljivati razumijevanje pravde i poštenja", objašnjavaju stručnjaci. 

4. Djecu treba usmjeriti u upravljanju destruktivnih osjećaja

Djeca se bore s 'brigom za druge' kada su preplavljeni osjećajima poput ljutnje ili zavisti. Roditelji trebaju pomoći djeci da upravljaju takvim osjećajima na produktivne načine

djeca s karakterom 25 životnih vrijednosti za odgoj samopouzdane i sretne djece

Posjeti missMAMA